Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Τουρκία-Ελλάδα 0-1

Η Ελλάδα ξανά στο Euro!

Με εξαιρετική εμφάνιση και γκολ του Αμανατίδη, η Εθνική μας ομάδα επικράτησε δίκαια στην Κωνσταντινούπολη των Τούρκων 1-0 και εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση στην τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008.

Αν εξαιρέσουμε τον Κώστα Χαλκιά, ο Οτο Ρεχάγκελ προχώρησε στις αναμενόμενες αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στους Βόσνιους. Ο Σεϊταρίδης στη θέση του τιμωρημένου Πατσατζόγλου και ο Αντζας στη θέση του επίσης τιμωρημένου Κατσουράνη. Οσον αφορά στο τέρμα, ο Γερμανός προτίμησε τον Χαλκιά αντί του Νικοπολίδη.

Από κει και πέρα, στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα αδικείται από το 0-0, αφού είχε τις φάσεις και τις ευκαιρίες να πάρει κεφάλι στο σκορ ή ακόμα και να πάρει ένα καθαρό προβάδισμα που θα της έφερνε τη νίκη.

Αν εξαιρέσουμε το πρώτο 10λεπτο όπου οι Τούρκοι είχαν την λογική κατοχή της μπάλας και προσπάθησαν να πιέσουν, η Εθνική στα υπόλοιπα λεπτά ήταν ώριμη, ορθά σκεπτόμενη και επιθετική. Τόσο όσο χρειαζόταν για να βρεθεί ουκ ολίγες φορές σε θέση βολής, με σημαντικότερη τη φάση του 35ου λεπτού όπου ο Τοροσίδης βγήκε μόνος απέναντι από τον Ντεμιρέλ, αλλά μάλλον πανικοβλήθηκε με αποτέλεσμα να χάσει μία απίστευτη ευκαιρία.

Η απάντηση των γηπεδούχων; Στη μοναδική φορά που βρήκαν την Ελλάδα ανοιχτή πίσω, ο Ουνάλ, ξεκινώντας μια κούρσα από πίσω, έφτασε στην αντίπαλη περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε απελπιστικά άουτ.

Στο δεύτερο μέρος η εικόνα του αγώνα δεν διαφοροποιήθηκε. Αν και οι Τούρκοι μπήκαν λίγο πιο δυνατά στα πρώτα λεπτά προσπαθώντας να αιφνιδιάσουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, φάση στην περιοχή του Χαλκιά δεν δημιουργήθηκε. Τουλάχιστον τέτοια που να προκαλέσει ανησυχία.

Αντίθετα, με το πέρασμα των λεπτών και με τον Οτο Ρεχάγκελ να περνάει στο ματς τους Λυμπερόπουλο και Σαμαρά στη θέση των Γκέκα και Χαριστέα, η Εθνική μας ομάδα ανέβηκε, βγήκε μπροστά και δημιούργησε πολλούς κινδύνους στην περιοχή των γηπεδούχων.

Η μπάλα, όμως, δεν έμπαινε μέσα. Και κάτι τέτοιες στιγμές σου έρχεται στο μυαλό αυτός ο άτιμος και άτυπος νόμος του ποδοσφαίρου. Ο οποίος, ευτυχώς αυτή τη φορά δεν εμφανίστηκε. Γιατί στο 79ο λεπτό η θεά Τύχη δεν μας γύρισε την πλάτη. Ο Σαμαράς έβγαλε εξαιρετική μπαλιά στον αμαρκάριστο Αμανατίδη, ο οποίος με ψυχραιμία και ωραίο πλασέ, έστειλε την μπάλα να αναπαυθεί στα δίχτυα του Βολκάν.

Η Εθνική ήταν πλέον μπροστά στο σκορ στο κρισιμότερο ίσως χρονικό σημείο και οι Τούρκοι στο καναβάτσο. Τα τελευταία λεπτά κύλησαν με το συγκρότημα του Τερίμ να προσπαθεί ανέλπιστα να γυρίσει το ματς και μόνο μία φορά κατάφερε να απειλήσει με αξιώσεις, για πρώτη φορά σε όλο το παιχνίδι. Ηταν το 86ο λεπτό και το σουτ στο δοκάρι του Τουράν.

Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε, η Ελλάδα πήρε τη σπουδαία νίκη, πήρε και τη ρεβάνς για την ήττα στον πρώτο γύρο και το σημαντικότερο: εξασφάλισε με πανηγυρικό κι εμφατικό τρόπο την πρόκριση στα τελικά του Euro 2008.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου