Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Times: Γνώριζαν για τα στημένα!

Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ UEFA ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΑΝ ΤΗ ΣΠΕΙΡΑ

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση των «στημένων» παιχνιδιών στην Ευρώπη διαδέχονται η μία την άλλη.

 Η τελευταία και πλέον ηχηρή ήρθε με χθεσινό δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, στο οποίο υποστηρίζεται ότι υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA γνώριζαν και συγκάλυπταν τη δράση της «σπείρας του Μπόχουμ», που έστησε πάνω από 200 ματς σε 9 χώρες (καθώς και 15 στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League)!




ΦΩΤΟ:Ο Λιμάχερ της UEFA, ανάμεσα σε αξιωματούχους της αστυνομίας του Μπόχουμ που ξετυλίγει το κουβάρι...

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πάντως δεν έχει αντιδράσει ακόμα. Για την ώρα, οι ιθύνοντές της έχουν στα χέρια τους πολλά από τα στοιχεία του σκανδάλου και αναμένεται να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις -σε συνεννόηση με τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές- ώστε να διαλευκανθεί το τι συμβαίνει ακόμα και μέσα στο ίδιο το «σπίτι» της UEFA. Ηδη 20 άτομα, που φέρονται να έχουν σχέση με την υπόθεση, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, τα ποσά που έχουν παγώσει οι Αρχές σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται και συνέχεια, καθώς οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί...

Ωστόσο, είναι δύσκολο να φτάσει το κουβάρι στα μεγάλα «αφεντικά», παρά τα όσα δηλώνονται από την Εισαγγελία του Μπόχουμ. Οπως είναι φυσικό, κανένας από τους εγκεφάλους της σπείρας δεν παρουσιαζόταν για να παίξει και χρησιμοποιούνταν τρίτοι, με τα χρήματα να «ταξιδεύουν» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ελληνικούς αγώνες αναμεμιγμένους σε αυτό το σκάνδαλο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι χώρες για τις οποίες έγινε γνωστό ότι στήθηκαν αγώνες είναι οι Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Κροατία, Σλοβενία, Τουρκία, Βοσνία και Ουγγαρία.

 

Ο Λιμάχερ

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αγγελικά πλασμένο. Σε συνέντευξή του στη «Sueddeutsche Zeitung» (την οποία δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Εξέδρα») ο ειδικός ανακριτής της UEFA, Πέτερ Λιμάχερ, χαρακτήρισε το ματς του Πανιωνίου με την Ντιναμό Τιφλίδας, το 2004, ως αυτό που άνοιξε τα μάτια της Ομοσπονδίας σχετικά με τα στημένα ματς.

«Ολα ξεκίνησαν με το Πανιώνιος-Ντιναμό. Αυτό μας άνοιξε τα μάτια και μας έκανε να αντιληφθούμε πως κάτι συμβαίνει», τόνισε ο Λιμάχερ. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι η εξέλιξη του αγώνα (διπλό στο ημίχρονο και άσος τελικό) ήταν γνωστή στη Γεωργία αρκετό καιρό πριν το παιχνίδι. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, αδελφή ποδοσφαιριστή των «κυανέρυθρων» πόνταρε μεγάλο ποσό σε στοιχηματικό γραφείο του Βελιγραδίου, ενώ μέλος της ειδικής ομάδας ανακριτών της UEFA, της οποίας ηγείται ο ίδιος, πήγε τον Αύγουστο του 2005 στη σερβική πρωτεύουσα για να ερευνήσει την υπόθεση, όμως γύρισε εσπευσμένα στην Ελβετία, μετά από... επίσκεψη τριών «φουσκωτών» στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Ακόμα, από τον περασμένο Ιανουάριο περίπου 20 αγώνες στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής χαρακτηρίζονται «ύποπτοι», σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που είχε κατατεθεί πριν από περίπου δύο μήνες. «Αν δούμε κάποια αφεντικά των ομάδων αυτών, τίποτα δεν μας εκπλήσσει. Οι παράγοντες των ελληνικών ομάδων έχουν τρομερή δύναμη και έχουν υπόγειες διασυνδέσεις με πολιτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λιμάχερ.



ΤΑ «ΠΡΩΤΑ»

Τα «πρώτα» ύποπτα ματς, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της έρευνας των γερμανικών αρχών και δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι μέχρι στιγμής:

* Ελβετία, Β' κατηγορία, Ιβερντόν - Τουν (26 Απριλίου 2009): Παίκτες της φιλοξενούμενης πήραν 15.000 ευρώ για να ηττηθούν με τέσσερα γκολ διαφορά. Το τελικό 5-1 απέφερε 60.000 ευρώ στη μαφία του στοιχήματος.

* Ελβετία, Β' κατηγορία, Γκοσάου - Λοκάρνο (24 Μαΐου 2009): Αρκετοί παίκτες μοιράστηκαν 20.000 ευρώ προκειμένου να ηττηθεί η γηπεδούχος με δύο γκολ διαφορά. Το ματς έληξε 0-4. Σ' αυτό το ειδικό στοίχημα παίχτηκαν από τους υπόπτους σε πέντε διαφορετικές εταιρείες στοιχήματος συνολικά 149.400 ευρώ!

* Βέλγιο, Β' κατηγορία, Ολιμπίκ Σαρλερουά - Ναμούρ (14 Μαρτίου 2009): Ενας Τούρκος φέρεται να έχει δώσει χρήματα σε κάποιον ενδιάμεσο, προκειμένου αυτά να δοθούν στους παίκτες της Ναμούρ για να ηττηθούν με τρία γκολ διαφορά. Το τελικό 3-0 υπέρ των γηπεδούχων απέφερε 17.500 ευρώ κέρδος.

* Βέλγιο, Β' κατηγορία, Ναμούρ - Ουντ Χέβερλεε Λόιβεν (21 Μαρτίου 2009): Οι παίκτες της Ναμούρ δωροδοκήθηκαν προκειμένου να χάσουν με δύο γκολ διαφορά. Το αποτέλεσμα ήταν 0-2 και η μαφία του στοιχήματος κέρδισε 39.000 ευρώ.

* Κροατία, Α' κατηγορία, Ζαντάρ - Χάιντουκ (26 Απριλίου 2009): Ποδοσφαιριστές της Ζαντάρ έλαβαν 30.000 ευρώ για να χάσουν τον αγώνα. Τελικό αποτέλεσμα, 0-3. Ωστόσο, παίχτηκαν 70.000 ευρώ σε διάφορους συνδυασμούς αποτελεσμάτων άλλων αγώνων, οι οποίοι δεν είχαν θετική εξέλιξη για τους τζογαδόρους, που έχασαν τα χρήματά τους.

* Τουρκία, Α' κατηγορία, Ανκαρασπορ- Μπούρσασπορ (4 Απριλίου 2009): Δωροδοκήθηκαν ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων, προκειμένου να ηττηθεί η ομάδα τους με δύο γκολ διαφορά. Τελικό αποτέλεσμα, 0-2. Παίχτηκαν 10.000 ευρώ που απέφεραν κέρδος 18.500 ευρώ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου