Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μισός αιώνας ταλαιπωρίας!

Συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής και ευελπιστεί πως θα συνεχίσει να υπάρχει...

Μπορεί μόλις πέρυσι να «βαφτίστηκε» Football League, όμως η Β' Εθνική είναι μία και δεν αλλάζει. Είναι η κατηγορία που στα σπλάχνα της κρύβει τη χαμένη αθωότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας ως πυρήνα την ελληνική περιφέρεια.

Αλλωστε, από τη δημιουργία της (1962-63) αυτόν το σκοπό είχε: Να συγκεντρώσει τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις από τα τοπικά τους πρωταθλήματα σε μια κατηγορία που θα ήταν ο προθάλαμος της μεγάλης, αλλά και υπό την επιτήρησή της.

Τυχαίο ή όχι, από το ξεκίνημά της σχεδόν κάθε χρόνο άλλαζε και το σύστημα διεξαγωγής της, με προσχηματικά κριτήρια τα γεωγραφικά αφού τα πολιτικά αλλά και τα ποδοσφαιρικά συμφέροντα επιρροής ήταν τα πραγματικά.

Αλλοτε χωρισμένη σε δύο ομίλους (Βόρειος - Νότιος), άλλοτε σε τρεις και άλλοτε σε τέσσερις, έφτασε κάποιες περιόδους να φιλοξενεί στους κόλπους της μέχρι και 60 ομάδες εκ των οποίων υποβιβάστηκαν οι 23!

Την περίοδο 2000-01 και επί προεδρίας ΕΠΑΕ Βίκτορα Μητρόπουλου ονομάστηκε Α' Κατηγορία, χωρίς όμως τα ράσα να κάνουν τον παπά. Το ίδιο ισχύει και για την έμπνευση των πλέι οφ και πλέι άουτ που θεσπίστηκαν από την περίοδο 2009-10. Τα πρώτα εξελίχθηκαν το καλοκαίρι σε μέγα φιάσκο, τα άλλα δεν έγιναν καν...



*** Δύο ποδοσφαιριστές της ίδιας γενιάς (γεννημένοι το 1952), ο ένας Μακεδόνας και ο άλλος Πειραιώτης, είναι οι τοπ σκόρερ στην ιστορία της Β' Εθνικής, με μια διαφορά μόλις δύο τερμάτων!
Ο Δραμινός Ηλίας Χαζηελευθερίου, μία από τις μεγάλες μορφές της Δόξας τη δεκαετία του '70 (με θητεία και σε Ηρακλή και Καλαμαριά), έχει πετύχει τον αριθμό ρεκόρ των 152 τερμάτων στην κατηγορία, ενώ τον ακολουθεί κατά πόδας ο Χρήστος Χατζησκουλίδης, που την ίδια περίοδο ήταν ο μεγάλος κανονιέρης του Αιγάλεω (αγωνίστηκε επίσης σε Καμίνια, Ατρόμητο Πειραιά, Νίκη Ρέντη, Απόλλωνα Ρέντη), σημειώνοντας συνολικά 150 γκολ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο παίκτης-σύμβολο του Βύζαντα Μεγάρων Σάκης Κουβάς, με 139.


 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου