Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Αυτοκτονίες - σοκ!

Το τέλος που έβαλε στη ζωή του ο Γκάρι Σπιντ συγκλόνισε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Το gazzetta.gr κάνει μια αναδρομή στις αυτοκτονίες παικτών που σόκαραν όλο τον κόσμο.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής της εθνικής ομάδας της Ουαλίας έβαλε γρήγορα (σ.σ. speed) τέλος στη ζωή του, όπως είναι και το επώνυμό του. Μόλις σε ηλικία 42 ετών βρέθηκε το πρωί της Κυριακής απαγχονισμένος στην οικία του.

Ο Γκάρι Σπιντ προστέθηκε στη μακρά λίστα με παίκτες και προπονητές που έχουν αυτοκτονήσει, είτε είναι στην ενεργή δράση είτε έχουν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια. Το gazzetta.gr θυμίζει μερικές από τις αυτοκτονίες στον χώρο του ποδοσφαίρου που έχουν προκαλέσει σοκ. Μάλιστα, υπάρχει και περιστατικό στην Ελλάδα.



Το τέλος του Ένκε!

Σίγουρα, η αυτοκτονία του Ρόμπερτ Ένκε στις 10 Νοεμβρίου του 2009 θα μείνει χαραγμένη για πολλά χρόνια στη μνήμη των φιλάθλων της Γερμανίας και όχι μόνο. Ο τερματοφύλακας του Ανόβερου ζούσε ένα δράμα, αλλά κανείς δεν γνώριζε μέχρι πού θα έφτανε. Σε ηλικία 32 ετών ο Ένκε έχασε τη ζωή του σε σιδηροδρομική διάβαση στο Νόισταντ του Ρούμπερνβερτ της Γερμανίας, με το τρένο να πηγαίνει με 160 χιλιόμετρα την ώρα και να πέφτει πάνω στη μαύρη Mercedes στο χωριό Eilvese, 2,5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του άτυχου πορτιέρο. Εκείνο το απόγευμα, ο Ένκε είχε ραντεβού με τον προπονητή Σίβερς και ο μάνατζέρ του άρχισε να τον αναζητά, χωρίς όμως να τον εντοπίσει αφού είχε το τηλέφωνο του κλειστό.

Ο λόγος της αυτοκτονίας του ήταν επειδή στις 17 Σεπτεμβρίου του 2006 θρήνησε τον θάνατο της δίχρονης κόρης τους, Λάρα, λόγω προβλήματος εκ γενετής στην καρδιά, και άρχισε να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Εκτός από αυτό, δύο μήνες πριν κόψει το νήμα της ζωής του αντιμετώπιζε μολυσματική ασθένεια στο αίμα!



Απώλειες και εγκατάλειψη

Στη Γερμανία υπάρχουν τα πιο πολλά κρούσματα κατάθλιψης που στο τέλος οδηγούν στην αυτοκτονία. Ο Γκούιντο Έρχαρντ στις 21 Φεβρουαρίου του 2002, βρέθηκε νεκρός καθώς δεν μπορούσε να ξεπεράσει την απώλεια του πατέρα του. Ο 33χρονος τότε ποδοσφαιριστής έπεσε κάτω από τρένο στην πόλη Όφενμπαχ. Τα προβλήματα για τον Έρχαρντ ήταν τεράστια, αφού είχε χάσει τον πατέρα του, τη δίχρονη κόρη του, ενώ το 2000 τον εγκατέλειψε και η κοπέλα του, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Μάλιστα, είχε προσπαθήσει και νωρίτερα να αυτοκτονήσει και εισήχθη στο ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μανχάιμ όπου παρέμεινε επτά μήνες. Στην πρώτη του απόπειρα (Οκτώβριος 2000), είχε απομονωθεί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη γενέτειρά του, το Κλίγκενσταϊν και δημιούργησε ένα κοκτέιλ με αλκοόλ και υπνωτικά. Παρότι σώθηκε την τελευταία στιγμή δήλωσε: «Ήθελα να πεθάνω εκεί που γεννήθηκα»! Εισήχθη εκ νέου στην κλινική ψυχικής υγείας τα Χριστούγεννα του 2001, όμως δύο μήνες αργότερα έβαλε τέλος στη ζωή του...




Δύο αυτοκτονίες στην Κορέα

Το πιο πρόσφατο συμβάν πριν από τον Γκάρι Σπιντ ήταν στις 30 Μαΐου η αυτοκτονία του Κορεάτη ποδοσφαιριστή Τζέονγκ Τζονγκ-Κουά. Ο 29χρονος άσος της Σεούλ Γιουνάιτεντ, ομάδας γ' κατηγορίας, κρεμάστηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου επειδή κλήθηκε από τον εισαγγελέα για συμμετοχή του σε σκάνδαλο «στημένων» αγώνων. Λίγο πριν πεθάνει ο Τζέονγκ Τζονγκ-Κουά άφησε σημείωμα που έγραφε: «αισθάνομαι ντροπή, είμαι μέλος του κυκλώματος στησίματος αγώνων»!

Αυτή ήταν η δεύτερη αυτοκτονία Κορεάτη ποδοσφαιριστή μέσα σε ένα μήνα. Προηγήθηκε ο Γιουν Κι-Γον, 24χρονος τερματοφύλακας που αυτοκτόνησε σε βενζινάδικο της Σεούλ στις 6 Μαΐου καθώς διωκόταν από την Αστυνομία για ξυλοδαρμό ενός 12χρονου κοριτσιού.




Συμβάν και στην Ελλάδα

Στις 29 Οκτωβρίου του 2008, ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν με τον Διαγόρα στη Ρόδο για το Κύπελλο Ελλάδος. Την ημέρα της αναμέτρησης, στο νησί, έμαθαν πως αυτοκτόνησε ο 25χρονος ποδοσφαιριστής του Διαγόρα, Γιάννης Κοσκινιάτης. Τα μαντάτα έγιναν γνωστά στους συμπαίκτες του παίκτη, όταν διακόπηκε το ματς για μισή ώρα λόγω διακοπής ρεύματος.

O Κοσκινιάτης αντιμετώπιζε πολλά ψυχολογικά προβλήματα καθώς είχε χάσει τον αδελφό του σε δυστύχημα και είχε «χτυπήσει» τατουάζ με το όνομα του εκλιπόντος με κινέζικους χαρακτήρες. Λίγο καιρό πριν αυτοκτονήσει είχε προσπαθήσει να κάνει μια επέμβαση για να βγάλει το τατουάζ, αλλά την ώρα που το αφαιρούσε άρχισε να βλέπει εφιάλτες και οράματα, με αποτέλεσμα να τον παρακολουθεί ψυχολόγος.

Το 2006 ο Κοσκινιάτης είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, αλλά τον πρόλαβαν οι συγγενείς του πριν βάλει τέλος στη ζωή του. Όμως, μια μέρα μετά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πήρε το μηχανάκι του και ανέβηκε στον Προφήτη Ηλία στην Κοσκινού και έπεσε στον γκρεμό. Το σημείωμα που φέρεται να άφησε ο παίκτης έγραφε: «Να είμαι εκτός ομάδας είναι μια μεγάλη αδικία. Δεν μπορώ να το αντέξω άλλο»!



Κρέμασμα λόγω ερωτικής απογοήτευσης

Ακόμα ένα περιστατικό με αυτοκτονία νεαρού ποδοσφαιριστή έγινε στην Αγγλία στις 15 Δεκεμβρίου του 2010. Ο 24χρονος τερματοφύλακας της Ράσντεν & Ντάιαμοντς, Ντέιλ Ρόμπερτς βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Συγκεκριμένα, η αρραβωνιαστικιά του, Λίντσεϊ Κόουαν τον εγκατέλειψε για χάρη του συμπαίκτη του, Πολ Τέρι, αδελφό του αρχηγού της Τσέλσι, Τζον! Η 25χρονη κοπέλα είχε δεσμό με τον εκλιπόντα από τα παιδικά τους χρόνια, όμως τον παράτησε για τον 31χρονο συμπαίκτη του. Η Κόουαν εγκατέλειψε το σπίτι όπου συζούσε και τον ανακάλυψε νεκρό η ίδια, πήγε για επίσκεψη.



Νεκρός ο σκόρερ του πιο γρήγορου τέρματος

Ο Τσόινγκ Σάι-Χο πήδηξε στις 22 Απριλίου φέτος, από το μπαλκόνι του σπιτιού, έπειτα από έντονη λογομαχία που είχε με τη σύζυγό του για χρήματα. Ο 35χρονος διεθνής με την Εθνική ομάδα του Χονγκ Κονγκ είχε κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2008. Ο Σάι-Χο έγινε πασίγνωστος το 1993 όταν κατά τη διάρκεια του Πόρτσμουθ Καπ σκόραρε για λογαριασμό της Εθνικής ομάδας Νέων της χώρας του, σε 2,8 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα.




Ο θάνατος έφερε θάνατο!

Ο Ραμίρο Καστίγιο Σαλίνας γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1966 και αυτοκτόνησε στις 18 Οκτωβρίου του 1997. Ο Βολιβιανός διεθνής μέσος (52 συμμετοχές) είχε πάρει μέρος στο Μουντιάλ του 1994, ενώ έχασε τον τελικό του Κόπα Αμέρικα του 1997 λόγω του αιφνίδιου θανάτου του γιου του. Ο ΜVP της διοργάνωσης λίγο αργότερα έκοψε το νήμα της ζωής του, αφού δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το χαμό του γιου του.




Έβαλε τέλος σε καριέρα και ζωή!

Ο Ντέιβ Κλέμεντ ήταν από τους καλύτερους δεξιούς μπακ της εποχής του. Ο γεννημένος στις 2 Φεβρουαρίου του 1948 ξεκίνησε την καριέρα του από την ΚΠΡ. Το 1979 πουλήθηκε στην Μπόλτον και τρία χρόνια αργότερα αυτοκτόνησε καθώς είχε πέσει σε κατάθλιψη όταν έσπασε το πόδι του. Νόμιζε πως δεν θα ξανάπαιζε ποδόσφαιρο και έπειτα από περίπου 500 παιχνίδια τερμάτισε καριέρα και ζωή, πίνοντας δηλητήριο με ζιζανιοκτόνο.




Κρούσμα και στην Ιταλία

Ο Αγκοστίνο ντι Μπαρτολομέι ήταν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Ρόμα. Ο Ιταλός μέσος έπαιξε στους «τζιαλορόσι» από το 1972 ως το 1984 και έξι χρόνια αργότερα κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Όταν έγινε 39 ετών (το 1994) είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τον οδήγησαν στη αυτοκτονία και πυροβολήθηκε στην καρδιά. Ο Ντι Μπαρτολομέι αυτοκτόνησε στις 30 Μαΐου του 1994, επειδή εκείνη την ημέρα συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1984, όταν η Ρόμα έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι από τη Λίβερπουλ!




Κρίθηκε... ένοχος από τον εαυτό του

Ο Τζουστίνους Σόνι «Τζάστιν» Φασάνου αυτοκτόνησε δύο χρόνια πριν από τη νέα χιλιετία. Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής ήταν ο πρώτος που παραδέχτηκε δημόσια ότι είναι γκέι. Το 1997 ύστερα από περιοδεία σε Σκωτία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Σουηδία ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Ένα χρόνο αργότερα (τον Μάρτιο του 1998) ανακρίθηκε από την Αστυνομία επειδή ένας 17χρονος τον είχε καταγγείλει για απόπειρα βιασμού. Δύο μήνες μετά ο Φασάνου βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ, έχοντας αφήσει ένα σημείωμά που έγραφε: «Συνειδητοποίησα ότι είχα ήδη κριθεί ένοχος. Δεν θέλω να ντροπιάζω άλλο τους φίλους και την οικογένειά μου»!




Αυτοκτονία στις ράγες...
Ο Σέρχι Λόπεθ ήταν αδελφός του Ζεράρδ (πρώ
ην άσος των Μπαρτσελόνα και Βαλένθια) και αγωνιζόταν ως αριστερός μπακ στην ομάδα της Καταλονίας. Ο Ισπανός αναγκάστηκε να αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 28 ετών (το 1995), λόγω χρόνιου προβλήματος στο γόνατο. Πάντως, παντρεύτηκε και έγινε και πατέρας μετακομίζοντας στην Αργεντινή.

Όμως, η σχέση του με τη γυναίκα του δεν ήταν και η καλύτερη, με αποτέλεσμα να χωρίσει και να εισηχθεί σε ψυχιατρική κλινική της Αργεντινής. Τα οικονομικά προβλήματα τον οδήγησαν στον επαναπατρισμό, με τον Σέρχι Λόπεθ να πέφτει σε γραμμές τρένου στις 4 Νοεμβρίου του 2006 σε ηλικία 39 ετών!

Στην κηδεία του βρέθηκαν μεγάλες προσωπικότητες, οπως ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γουαρδιόλα, ο Τσίκι Μπεκιριστάιν, ο Ζοάν Λαπόρτα και ο Σαμουέλ Ετό.




Πρόωρο τέλος λόγω λευχαιμίας!

Ο Σάντορ Κόκτσις ήταν μέσα στη χρυσή εποχή του ουγγρικού ποδοσφαίρου μαζί με τους Φέρεντς Πούσκας, Ζόλταν Τσίμπορ, Γιόζεφ Μπόζικ και Νάντορ Χιντεγκούτι. Ο Μαγυάρος αποφάσισε να βάλει πρόωρο τέλος στη ζωή του στις σε ηλικία 49 ετών (22 Ιουλίου του 1979) όταν πήδηξε στο κενό από τον τέταρτο όροφο ενός νοσοκομείου καθώς έμαθε πως έπασχε από λευχαιμία και καρκίνο του στομάχου!




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου