Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Οι πέντε πιο χαρακτηριστικοί τελικοί Κυπέλλου


Ενόψει του σαββατιάτικου τελικού του ΟΑΚΑ, το Contra.gr κάνει "Flash Back" στους 5 που σημάδεψαν την ιστορία του θεσμού. Από τον Χατζηπαναγή και τον... πιτσιρικά Σηφάκη, μέχρι τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ και τον... ατελείωτο τελικό του 2009.


Δείτε videos και εξώφυλλα εφημερίδων.





1975-1976 ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο τελικός του αξεπέραστου Χατζηπαναγή και ο πρώτος με συγκλονιστική εξέλιξη. Ο Ηρακλής προηγήθηκε 2-0, ο Ολυμπιακός το γύρισε, ο Χατζηπαναγής το πήρε πάνω του και με προσωπικό σόου ισοφάρισε και το ματς κρίθηκε στη ρώσικη ρουλέτα της διαδικασίας των πέναλτι. Το πρώτο κύπελλο για τον Γηραιό και το δεύτερο τρόπαιο εκείνης της χρονιάς που κατέληγε στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η κούπα του πρωταθλητή ΠΑΟΚ.




Ο τελικός του αξεπέραστου Χατζηπαναγή και ο πρώτος με συγκλονιστική εξέλιξη. Ο Ηρακλής προηγήθηκε 2-0, ο Ολυμπιακός το γύρισε, ο Χατζηπαναγής το πήρε πάνω του και με προσωπικό σόου ισοφάρισε και το ματς κρίθηκε στη ρώσικη ρουλέτα της διαδικασίας των πέναλτι. Το πρώτο κύπελλο για τον Γηραιό και το δεύτερο τρόπαιο εκείνης της χρονιάς που κατέληγε στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η κούπα του πρωταθλητή ΠΑΟΚ.


Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 4-4 (5-6 πέναλτι)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κελεσίδης - Κυράστας, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Καραβίτης, Βιέρα (91' Βασιλόπουλος), Δαβουρλής, Κρητικόπουλος (46' Συνετόπουλος), Γαλάκος, Σταυρόπουλος

ΗΡΑΚΛΗΣ: Φανάρας - Σεντελίδης, Ξανθόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Τουμπόγλου, Κουσουλάκης, Αντονίεβιτς, Χατζηπαναγής, Γκέσιος (113' Ποντίκης), Πανταζής (80' Μα τσουκατίδης)
Σκόρερς: 25' Χατζηπαναγής, 60' Σιώκος, 72' Κουσουλάκης, 81' Βιέρα, 102' Χατζηπαναγής, 111' Γκέσιος, 115' Καραβίτης, 119' Γκλέζος



1986-87: ΟΦΗ





"Ντουκαντάν" χαρακτήριζαν τον... πιτσιρικά Μύρωνα Σηφάκη. Φρέσκος βλέπετε ήταν ο τελικός της Στεάουα με την Μπαρτσελόνα. Ορθώς, αφού απέκρουσε δύο πέναλτι του Ηρακλή και έστειλε το κύπελλο στον Ψηλορείτη όπως έγραφε τότε η πλειοψηφία των αθλητικών εφημερίδων. Στον τελικό του ΟΑΚΑ που κρίθηκε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, η ομάδα του Εγκεν (δεν είχε γίνει ακόμα... Ευγένιος) Γκέραρντ πανηγύρισε το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα τρόπαιό της απέναντι στην ομάδα του Χατζηπαναγή.




Γήπεδο ΟΑΚΑ

ΟΦΗ–ΗΡΑΚΛΗΣ: 1-1 (3-1 πέναλτι)

ΟΦΗ: Σηφάκης - Γκουλής, Βασιλείου, Τσινός, Μιχαλίτσιος (102' Ανδρεανίδης), Ίσις, Περσίας, Παπαβασιλείου, Νιόπλιας (94' Καριώτης), Χαραλαμπίδης, Σαμαράς Προπονητής: Ευγένιος Γκέραρντ (Ολλανδός)

ΗΡΑΚΛΗΣ: Γκεοργκίεφ - Λευκόπουλος, Ζήφκας, Βακαλόπουλος, Ηλιάδης, Κωφίδης, Δανιήλ Παπαδόπουλος, Ζούντμπι, Αναστασιάδης, Χατζηπαναγής (98' Αδάμου), Καραΐσκος (57' Γιώργος Παπαδόπουλος)

Σκόρερς: 30' Κωφίδης, 34' Χαραλαμπίδης






Ο απόλυτος θρίαμβος του ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η μεγάλη βραδιά του Δικεφάλου απέναντι στον πρωταθλητή και υπερόπτη Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ του Μπατατούδη άρχισε τον τελικό με... τρία γκολ κέρασμα, ο Τζόρτζεβιτς με πέναλτι μείωσε, αλλά οι τυπικά φιλοξενούμενοι (και ουσιαστικά αφού ο τελικός έγινε στη Νεά Φιλαδέλφεια) δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν την κούπα. Ο Ναλιτζής έβαλε το κερασάκι στην τούρτα γράφοντας το εμφαντικό 1-4, ενώ το γκολ του Χούτου στις καθυστερήσεις, απλώς γράφηκε στην ιστορία της αναμέτρησης.


 
Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 2-4

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος Δ., Μαυρογενίδης Δ. (46’ Πατσατζόγλου), Κωστούλας Αθ., Ανατολάκης Γ., Γεωργάτος Γ. (67’ Λουτσιάνο), Ζε Ιλίας, Γιανακόπουλος Σ., Νινιάδης Α. (46’ Χούτος Λ.), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

ΠΑΟΚ: Κόβιτς Α., Μπορμπόκης Β., Βενετίδης Σ., Κατσαμπής Αν., Κωνσταντινίδης Π., Αμπονσάι (46’ Κουλακιώτης Γ.), Γεωργιάδης Γ.Χ. (77’ Ναλιτζής Δ.), Οκκάς Ι. (86’ Σπάσιτς), Ουντέζε, Καφές Π., Εγκωμίτης Π.

Σκόρερς: Εγκωμίτης, Μπορμπόκης, Γεωργιάδης, Ναλιτζής, Τζόρτζεβιτς, Χούτος




2006-2007 ΑΕΛ



Γήπεδο Πανθεσσαλικό

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΛ 2-1

Ο πρώτος τελικός του Δώνη σαν προπονητής προτού ακολουθήσουν οι δύο με τον Ατρόμητο. Η ομάδα της Λάρισας στο κατάμεστο Πανθεσσαλικό δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κόντρα σε έναν προβληματικό Παναθηναϊκό, οι Κόζλεϊ και Αντσούε απάντησαν στο γκολ-πέναλτι του Δημήτρη Παπαδόπουλου και πήγαν το κύπελλο στον Κάμπο. Μία νίκη που θύμισε τις ένδοξες μέρες της δεκαετίας του '80 με την ΑΕΛ να γίνεται μετά από καιρό η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πανηγύρισε την κατάκτηση της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Εμπέντε, Νίλσον (82' Σέριτς), Βύντρα, Μόρις, Γκούμας, Λεοντίου, Τζιόλης (86' Μπίσκαν), Ιβανσιτς, Νίνης (73' Ρομέρο), Παπαδόπουλος, Μάντζιος

ΛΑΡΙΣΑ: Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Βενετίδης, Φέρστερ, Νταμπίζας, Μπασιλά, Φωτάκης, Διγκόζης, Κλέιτον (85' Βάλλας), Αλωνεύτης (72' Καλαντζής), Κόζλεϊ (60' Αντσούε)

Σκόρερ: 44' Παπαδόπουλος (πεν.) - 3' Κόζλεϊ, 82' Αντσούε



2009-2009 OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ





Ακόμα... παίζουν. Αυτή η ατάκα έχει μείνει από τον ατελείωτο τελικό του 2009. Τον χαρακτήρισαν ως τον κορυφαίο του θεσμού και δεν έχουν άδικο: 3-3 η κανονικά διάρκεια, 4-4 η παράταση, 19-18 τα πέναλτι. Νικητής ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Νικοπολίδη που εκτέλεσε το τελευταίο εύστοχο πέναλτι, αν και όπως είχε πει ο Κάρολος Παπούλιας -ο επίσημος προσκεκλημένος- "μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε δύο κύπελλα". Η ΑΕΚ προηγήθηκε 2-0 και 3-2, ο Ολυμπιακός το γύρισε 3-4, ο Σκόκο με το δεύτερο προσωπικό του γκολ έστειλε τον τελικό στα πέναλτι και... την επόμενη μέρα το κύπελλο κατέληξε στον Πειραιά. Στο τελευταίο ματς του Βαλβέρδε. Οπως και εφέτος...


Γήπεδο ΟΑΚΑ

ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-4 (18-19 πέναλτι)

ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Μαϊστόροβιτς, Κυργιάκος (62' Αλεξόπουλος), Αλβες, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Αντζας, Α. Παπαδόπουλος, Ντομί, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισιρ, 97' Οσκαρ), Ντουντού, Μπελούτσι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Γκαλέτι, Ντιόγκο

Σκόρερ: 4', 8΄Μπλάνκο, 90', 107΄Σκόκο - 47', 90΄+6' Ντάρμπισιρ, 70' Ντουντού, 102΄Γκαλέτι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου