Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τριανταδύο χρόνια πράσινων αναμνήσεων

Ενα πολύ «ζωντανό» κομμάτι της ιστορίας του (το 1/3 των 105 χρόνων ζωής του) αφήνει πίσω του ο Παναθηναϊκός έπειτα από την απόφαση της διοίκησης να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις της Παιανίας, που ανήκουν στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, αγοράζοντας το προπονητικό κέντρο «Απήλιον» (ιδιοκτησίας του πρώην μεγαλομετόχου του Πανιωνίου Κώστα Τσακίρη). Το τέλος μας ολόκληρης εποχής που συνέδεσε την επαγγελματική ιστορία του Παναθηναϊκού με την περιοχή του Καρελλά στην Παιανία γράφτηκε πριν από λίγες μέρες, όταν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Χρήστος Παναγόπουλος δεν τα βρήκε ως προς το ύψος του ενοικίου (1,2 εκατ. ετησίως) με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, που αναφώνησε: «Το τζάμπα τελείωσε».

Ο ιστορικός πρόεδρος των «πρασίνων» είχε άλλωστε την ιδέα για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Η οικογένειά του αγόρασε τον χώρο και ανέλαβε την κατασκευή του κέντρου, κάνοντας τελικά τα εγκαίνια στις 16 Δεκεμβρίου 1981 από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Κατσιφάρα και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κίμωνα Κουλούρη. «Ας μου επιτραπεί να το χαρακτηρίσω ως έργο αγάπης των δημιουργών του προς τον αθλητισμό γενικότερα και του Παναθηναϊκού ειδικότερα, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι» δήλωσε τη μέρα εκείνη ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ανοίγοντας μια ξεχωριστή σελίδα για την ομάδα του, που έκανε τεράστια βήματα μπροστά.

Επί σειρά ετών η Παιανία ήταν το μοναδικό μοντέρνο αθλητικό κέντρο στη χώρα μας κι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Πίσω από τις μάντρες του, που το έκαναν ένα απόρθητο φρούριο, έκρυβε μέσα: 1) Τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο από τα οποία φωτίζονται. 2) Γήπεδο με τεχνητό χλοοτάπητα για ειδική προετοιμασία. 3) Ξενώνα που αποτελείται από 27 δίκλινα δωμάτια, εστιατόριο, bar, TV room, εσωτερική πισίνα, σάουνα, αίθουσα ανάπαυσης, playrooms, αποθηκευτικούς χώρους και αίθουσα συνεδρίων. 3) Πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και δωμάτιο φυσιοθεραπείας και πλήρως εξοπλισμένο dressing room για την επαγγελματική ομάδα και ένα για την Ακαδημία. 4) Γραφεία. 5) Κτίριο για την ανάπαυση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (TV room, games room, relax rooms). 6) Ελικοδρόμιο. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές αισθητικές και διορθωτικές παρεμβάσεις (ως επί το πλείστον, αυξήθηκαν τα γήπεδα με τεχνικό χλοοτάπητα για να τα χρησιμοποιούν στις προπονήσεις τους τα ερασιτεχνικά τμήμα). Από τις ιστορικές εγκαταστάσεις έχουν περάσει  σημαντικά ευρωπαϊκά κλαμπ για να πραγματοποιήσουν ένα μέρος από την προετοιμασία τους, έχοντας μείνει εντυπωσιασμένα από τις παροχές και τα γήπεδα που χρησιμοποίησαν για τις προπονήσεις τους.



Ο «φύλακας-άγγελος» Αγριμάκης

Μπορεί από την Παιανία να πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια μεγάλοι παίκτες και μεγάλοι προπονητές, εντούτοις οι πύλες των εγκαταστάσεων είχαν επί σειρά ετών έναν φύλακα-άγγελο που συνέδεσε το όνομά του με το αθλητικό κέντρο του Παναθηναϊκού. Ο Δημήτρης Αγριμάκης (που εδώ και λίγα χρόνια έχει συνταξιοδοτηθεί και έχει επιστρέψει στο χωριό του, το Ζουρίδι του νομού Ρεθύμνης) είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος του οποιουδήποτε τολμούσε να διανοηθεί να μπει μέσα χωρίς τη συγκατάθεσή του. Δεν είχε διοριστεί απλώς φύλακας από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, αλλά ήταν το απόλυτο αφεντικό έχοντας ως motto: «Εδώ θα μπαίνουν οι απολύτως απαραίτητοι και δεν θα περνάει κανείς ανεπιθύμητος». [Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν και πισίνα για να χαλαρώνουν οι ποδοσφαιριστές.]

Μεγάλα... θύματα του Αγριμάκη ήταν (και) οι δημοσιογράφοι που ήθελαν να αλιεύσουν κάποια είδηση τις εποχές που δεν υπήρχαν κινητά και έπρεπε να βρίσκονται στην καρδιά των γεγονότων. Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, ρεπόρτερ Παναθηναϊκού επί σειρά ετών, είχε πάθει «ζημιά» από τον Αγριμάκη όταν επί ημερών Γιάτσεκ Γκμοχ ο Παναθηναϊκός είχε φέρει κρυφά έναν παίκτη για δοκιμή. Σκαρφάλωσε λοιπόν στα κλαδιά ενός δέντρου, έξω φυσικά από την πύλη των εγκαταστάσεων, για να δει τον παίκτη αλλά τελικά τον... είδε ο Αγριμάκης, που έριξε μια πιστολιά στον αέρα για εκφοβισμό. Ο δημοσιογράφος κατέβηκε από το δέντρο και όπου φύγει-φύγει....



Τα ταλέντα που έβγαλαν το «σχολείο» με άριστα!

Η περίφημη «σχολή της Παιανίας», που έγινε μέσα στο πέρασμα του χρόνου το απόλυτο πρότυπο για όλες τις ελληνικές ομάδες που έκαναν κι εκείνες ένα βήμα μπροστά επενδύοντας στις ακαδημίες, έχει «γεννήσει» ποδοσφαιριστές που έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο «άθλος» της εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας το 2004 είχε ως βάση την Παιανία.

Οι πέντε από τους 23 παίκτες που είχε συμπεριλάβει τότε ο Οτο Ρεχάγκελ στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν «made in Paiania»: Αντώνης Νικοπολίδης, Αγγελος Μπασινάς, Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Χαλκιάς, Γιάννης Γκούμας, εκ των οποίων οι τέσσερις πρώτοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεκάδες είναι όμως οι ποδοσφαιριστές που όλα αυτά τα χρόνια «ανδρώθηκαν» στην Παιανία κι ακόμα και αν δεν κατάφεραν να «στεριώσουν» στον Παναθηναϊκό διασκορπίστηκαν στη συνέχεια κάνοντας αξιόλογη καριέρα: Από την Παιανία στο Καμπιονάτο βρέθηκαν ο Αλέξανδρος Τζόρβας (Παλέρμο) και ο Σωτήρης Νίνης (Τζένοα), ενώ ενδεικτικά ονόματα της ίδιας σχολής είναι μεταξύ άλλων οι Στέφανος Κοτσόλης, Γιάννης Ζαραδούκας (Ολυμπιακός), Φώτης Γεωργίου (ΠΑΣ Γιάννινα), Μάρκος Βελλίδης (Αρης), Φίλιππος Δάρλας (Παναιτωλικός), Θόδωρος Τριποτσέρης (Καβάλα), Στέφανος Σιόντης (Δόξα Κατωκοπιάς Κύπρου), Ξενοφών Φέτσης (ΑΕΚ) Το εξαιρετικό έργο στην Παιανία πιστώνεται στον Γιάννη Σαμαρά, ο οποίος είναι τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών, έχοντας στήσει ένα οικοδόμημα που αρχίζει πάλι να αποδίδει καρπούς. Ο «Ολλανδός» μαζί με τους συνεργάτες του στα μικρά τμήματα επιλέγει παιδιά με πολύ αυστηρά κριτήρια από την ηλικία των 7-8 ετών, δείχνοντας ότι τους ενδιαφέρει η δουλειά σε βάθος, όπως γίνεται στα πολύ μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ.

Ειδικά την περίοδο που μας πέρασε και λόγω των οικονομικών προβλημάτων ο Παναθηναϊκός στράφηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τις υποδομές, «ανεβάζοντας» παίκτες από την U20 στην επαγγελματική ομάδα με την προσδοκία ότι θα γίνουν βασικά στελέχη στα επόμενα χρόνια (Τριανταφυλλόπουλος, Χουχούμης. Λαγός, Δώνης). Τελευταία εξαγωγή ταλέντου έκανε η Παιανία με τον Σπύρο Φουρλάνο, ο οποίος μεταγράφηκε στην Μπριζ και ετοιμάζεται να τον διαδεχθεί ο Στέφανος Καπίνο, που αναμένεται να κλείσει στην ιταλική Νάπολι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου