Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Premier League: what a wonderful world!

Η Premier League συμπληρώνει 22 χρόνια από την ίδρυσή της και το Sport24.gr παρουσιάζει τους σημαντικότερους σταθμούς/πρωταγωνιστές μίας μαγικής ποδοσφαιρικής διαδρομής. 

Το ταξίδι στο... Νησί ξεκινάει !




Και εγένετο Premier League. Μετά από 104 χρόνια από την εμφάνιση της Football League First Division η οποία αποτέλεσε την κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου από τα... γεννοφάσκια του, οι κορυφαίοι σύλλογοι της Αγγλίας, 22 τον αριθμό, πήραν τη μεγάλη απόφαση.
Αυτή ήταν να "κουνήσουν μαντήλι" αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για τη "στρογγυλή θεά" στο Νησί και έτσι στις 20 Φεβρουαρίου του 1992 προχώρησαν στην ίδρυση της Premier League.

Εκείνη την εποχή το αγγλικό ποδόσφαιρο είχε μείνει πίσω τόσο σε σύγκριση με τη La Liga (Ισπανία) όσο και τη Serie A (Ιταλία), με τους κορυφαίους Άγγλους παίκτες να έχουν βγει εκτός συνόρων και τα γήπεδα να μαραζώνουν λόγω των φτωχών εγκαταστάσεων και της έξαρσης του χουλιγκανισμού, όμως τότε κάπου εκεί μπήκε ένα τεράστιο "STOP".

Η νεοσυσταθείσα κορυφαία κατηγορία απέκτησε εμπορική ανεξαρτησία από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) και τη Football League καθώς διαπραγματευόταν μόνη της το πρόγραμμα τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων, τα έσοδα για τους αγγλικούς συλλόγους εμφάνισαν ραγδαία αύξηση και έτσι το πρωτάθλημα πέρασε σε άλλη...διάσταση.

Πως όμως φτάσαμε στη σημερινή εντυπωσιακή του μορφή, εν έτει 2014, όπου η Premier League αποτελεί ίσως το πιο ελκυστικό και φανταχτερό προϊόν σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη;

Ανεβείτε μαζί στο... πλοίο και πάμε να δούμε τι έχει συμβεί στο μαγικό αυτό Νησί τα τελευταία 22 χρόνια. Get on board lads!


1992/93

Το πρώτο πρωτάθλημα επί εποχής Premier League είναι γεγονός, με 22 ομάδες να παίρνουν μέρος στην κορυφαία κατηγορία. Ο Μπράιαν Ντιν της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ πετυχαίνει το πρώτο γκολ στις 15 Αυγούστου του 1992 (στη νίκη των "λεπίδων" με 2-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Μπράμαλ Λέιν") ενώ το φινάλε της σεζόν βρίσκει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατακτά τον τίτλο για πρώτη φορά μετά το 1967.

  Τα γήπεδα της Premier League γεμίζουν κατά 69,6% ενώ ο συνολικός αριθμός θεατών μέσα στη σεζόν είναι γύρω στους 9.750.000. Ο τζίρος στην Premier League είναι 46.000.000 λίρες, κάτι που σημαίνει πως το πείραμα πέτυχε απόλυτα από οικονομική άποψη...

 

1993/94

Η Carling γίνεται ο πρώτος σπόνσορας και το πρωτάθλημα παίρνει την ονομασία Carling Premiership. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτάει δεύτερο σερί πρωτάθλημα που το... συνδυάζει με το Κύπελλο (4-0 την Τσέλσι) για να γίνει έτσι μόλις η 4η αγγλική ομάδα στον 20ο αιώνα με νταμπλ στη συλλογή της. Ο Άντι Κόουλ σκοράρει τον αριθμό ρεκόρ των 34 γκολ με τη φανέλα της Νιούκαστλ.

 

1994/95

H Μπλάκμπερν, με προπονητή τον Κένι Νταλγκλίς, παίρνει τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική της σεζόν και ο στράικερ των "ρόβερς", Άλαν Σίρερ, ισοφαρίζει το ρεκόρ του Άντι Κόουλ με 34 τέρματα. Αυτή είναι η τελευταία σεζόν με 22 ομάδες, καθώς στο φινάλε υποβιβάστηκαν τέσσερις και ανέβηκαν μόλις δύο από τη Football League.

 

1995/96

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πανηγυρίζει το νταμπλ, το δεύτερο μέσα σε μία τριετία (1-0 τη Λίβερπουλ στον τελικό του FA Cup) και ο Ερίκ Καντονά ανακηρύσσεται Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς. Η ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον σημειώνει επίσης την μεγαλύτερη νίκη στην εποχή της Premier League, συντρίβοντας 9-0 εντός έδρας την Ίπσουιτς. Στην πρώτη του σεζόν στη Νιούκαστλ ο Άλαν Σίρερ υπενθυμίζει φορώντας και τα ασπρόμαυρα πόσο δεινός στράικερ είναι, πετυχαίνοντας 31 γκολ σε 38 ματς.

 

1996/97

Στην πρώτη αγωνιστική της σεζόν, ο (21χρονος τότε) Ντέιβιντ Μπέκαμ σκοράρει από το κέντρο του γηπέδου του "Σέλχαστ Παρκ", με την εκπληκτική αυτή λόμπα κόντρα στη Γουίμπλεντον στις 17 Αυγούστου 1996 να θεωρείται ένα από τα πιο all time classic γκολ στην ιστορία της Premier League.

  Η ολοκλήρωση της σεζόν βρίσκει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να σηκώνει την τέταρτη κούπα Premier League και τον ίδιο να κερδίζει από τους συναδέλφους του το βραβείο του Καλύτερου Νέου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς. Εκείνη η σεζόν έμελε πάντως να σημαδέψει και την Άρσεναλ καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου του 1996 ανακοινώνει την πρόσληψη του -σχετικά αγνώστου στο αγγλικό κοινό- Αρσέν Βενγκέρ.

 

1997/98

Αν και βρέθηκε πίσω ακόμα και με 11 πόντους, η Άρσεναλ κατακτάει στο τέλος την Premier League με έναν πόντο διαφορά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αρσέν Βενγκέρ γίνεται ο πρώτος μη Βρετανός τεχνικός που κατέκτησε τον τίτλο στην Αγγλία και οι "κανονιέρηδες" πανηγυρίζουν το δεύτερο νταμπλ στην ιστορία τους, πρώτο μετά τη σεζόν 1970-71.

 

1998/99

Θεσπίζεται το πρωτάθλημα ακαδημιών (Premier League Academy system). Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γράφει ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτάει "τρεμπλ", πρωτάθλημα (με έναν βαθμό παραπάνω από την Άρσεναλ) και Κύπελλο Αγγλίας (2-0 τη Νιούκαστλ του Νίκου Νταμπίζα) αλλά και Champions League. Η Αγγλία κερδίζει έτσι τρεις θέσεις στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Ο τζίρος της Premier League εκτοξεύεται στις 281.000.000 λίρες.

 

1999/2000

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάνει περίπατο στο πρωτάθλημα, κατακτώντας το με διαφορά-ρεκόρ 18 πόντων (91 έναντι 73 της Άρσεναλ) ενώ ρεκόρ συνιστούν και τα 97 γκολ ενεργητικό με το οποία τελειώνουν τη σεζόν οι "κόκκινοι διάβολοι". Ρεκόρ γίνεται επίσης και στα συνολικά γκολ που μπαίνουν σε όλο το πρωτάθλημα, τα οποία είναι 1.060! Ο Κέβιν Φίλιπς γίνεται μόλις ο τρίτος παίκτης που σκοράρει 30 ή περισσότερα γκολ σε μία σεζόν.

 

2000/01

Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόβει πρώτη το νήμα έναντι της Άρσεναλ (αυτή τη φορά τερματίζει με +10 πόντους έναντι των Λονδρέζων) και ο Σερ (πλέον) Άλεξ Φέργκιουσον γίνεται ο πρώτος προπονητής με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Οι άλλοι δύο τίτλοι εκείνης της σεζόν καταλήγουν στο "μεγάλο λιμάνι", με τη Λίβερπουλ να γιορτάζει το "μίνι τρεμπλ", με την κατάκτηση του FA Cup, του League Cup και του Κυπέλλου UEFA.

  Ο Λέντλι Κινγκ σκοράρει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της Premier League μετά από μόλις 10'' αγώνα κόντρα στη Μπράντφορντ, το οποίο είναι μάλιστα και το πρώτο στην καριέρα του με τη φανέλα της Τότεναμ. Η Αγγλία κερδίζει το δικαίωμα να βγάζει και τέταρτη ομάδα στο Champions League.

 

2001/02

Η Barclaycard γίνεται ο νέος βασικός σπόνσορας του πρωταθλήματος. Η Άρσεναλ κατακτάει νταμπλ (δεύτερο επί εποχής Βενγκέρ στο τιμόνι) και ολοκληρώνει το πρωτάθλημα έχοντας σκοράρει σε όλα της τα παιχνίδια. Ο τζίρος της Premier League βρίσκεται πλέον σε δυσθεώρητο ύψος: 570.000.000 λίρες. Και οι τρεις νεοφώτιστες ομάδες, Φούλαμ, Μπλάκμπερν και Μπόλτον, αποφεύγουν τον υποβιβασμό.

 

2002/03

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκινάει ένα απίστευτο αήττητο σερί από τη Boxing Day που φτάνει τα 18 ματς και καταφέρνει έτσι να ... εξαφανίσει το προβάδισμα 8 πόντων που είχε αποκτήσει μέχρι τότε η Άρσεναλ. Το τέλος της σεζόν τη βρίσκει να σηκώνει την 8η κούπα πρωταθλήτριας στις 11 συνολικά σεζόν από την θέσπιση της Premier League.

 

2003/04

Η Άρσεναλ κατακτάει τον τίτλο με εμφατικό τρόπο καθώς δεν χάνει ούτε ένά από τα 38 ματς της σεζόν και έτσι η συγκεκριμένη ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ κερδίζει το προσωνύμιο "The Invincibles" ("Οι ανίκητοι").

  Ο Τιερί Ανρί γίνεται ο τέταρτος παίκτης που σκοράρει τουλάχιστον 30 γκολ σε μία σεζόν και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς γίνεται νέος ιδιοκτήτης της Τσέλσι.

 

2004/05

Το πρωτάθλημα αποκτάει νέο βασικό χορηγό που είναι η Barclays. Ο Ζοζέ Μουρίνιο αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι και την οδηγεί στην κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος μετά από 50 ολόκληρα χρόνια (το αμέσως προηγούμενο ήταν το 1955).

  Οι Λονδρέζοι βάφουν μάλιστα μπλε τον τίτλο έχοντας να επιδείξουν τις περισσότερες νίκες σε μία σεζόν επί εποχής Premier League (29) αλλά και τα λιγότερα γκολ παθητικό (15). Ο Πετρ Τσεχ κρατάει απαραβίαστη την εστία της Τσέλσι στα 24 από τα 38 ματς πρωταθλήματος.

 

2005/06

Η Τσέλσι κρατάει τα σκήπτρα της Premier League και ισοφαρίζει το ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν με τις περισσότερες νίκες (29). Ο Άλαν Σίρερ αποχωρεί από την ενεργό δράση αφήνοντας πίσω του τον αριθμό-ρεκόρ των 260 τερμάτων.

  Η Άρσεναλ αφήνει το ιστορικό "Χάιμπουρι" για νέο και υπερσύγχρονο "Emirates Stadium" και ο Τιερί Ανρί κερδίζει από τους αθλητικούς συντάκτες τον τίτλο του Καλύτερου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς για τρίτη φορά στην καριέρα του (αριθμός ρεκόρ).

 

2006/07

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γίνεται η τρίτη διαφορετική ομάδα που κατακτάει το πρωτάθλημα την τελευταία τετραετία. Ο Γερμανός αμυντικός Μόριτζ Βολτζ πετυχαίνει το τέρμα Νο 15.000 στην ιστορία της Premier League.

  Στην αναμέτρηση Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Φούλαμ στις 31 Μαρτίου 2007 σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης θεατών καθώς στις εξέδρες του "Ολντ Τράφορντ" βρίσκονται 76.098 φίλοι του ποδοσφαίρου.

 

2007/08

Η Premiership φεύγει από τον τίτλο και το νέο όνομα για την κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος είναι Barclays Premier League. Το τέλος της σεζόν βρίσκει για πρώτη φορά στην ιστορία δύο αγγλικές ομάδες, τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι να διεκδικούν (στο "Λουζνίκι" της Μόσχας) τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

  Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο τοπ σκόρερ του πρωταθλήματος με 31 γκολ, έχοντας ξεκινήσει σε ισάριθμα ματς βασικός, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ του Σίρερ σε μία σεζόν 38 αγωνιστικών.

 

2008/09

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτάει τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της, 11ο συνολικά στην Premier League, και πιάνει τη Λίβερπουλ στους 18 τίτλους. Ο τζίρος της Premier League ξεπερνάει τις 1.000.000.000 λίρες.

 

2009/10

Η Τσέλσι επιστρέφει στην κορυφή του πρωταθλήματος μετά το 2006 και εμποδίζει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το να πάρει (για πρώτη φορά στην εποχή της Premier League) τέταρτο διαδοχικό τίτλο.

  Ο Κάρλο Αντσελότι επισφραγίζει την πρώτη του εξαιρετική σεζόν στο Νησί παίρνοντας και το Κύπελλο με την Τσέλσι ενώ οι Λονδρέζοι θέτουν νέο ρεκόρ με 103 γκολ ενεργητικό μέσα σε μία σεζόν.

 

2010/11

H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδεικνυέται για 12η φορά πρωταθλήτρια στα 19 χρόνια από την ίδρυση της Premier League. To πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με νέο ρεκόρ, 1.063 γκολ, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου 2011 και ημέρα Σάββατο, σημειώνονται τα περισσότερα γκολ σε μία ημέρα, 41 σε οκτώ μόνο αγώνες.

  Τα γήπεδα της Premier League γεμίζουν κατά 92,2% ενώ ο συνολικός αριθμός θεατών που παρακολουθεί διά ζώσης τα παιχνίδια μέσα στη σεζόν είναι 13.4000.000! Ο τζίρος της Premier League ξεπερνάει τις 1.200.000.000 λίρες.

2011/12

Με πλασέ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στο τελευταίο ματς της χρονιάς, ο Σέρχιο Αγκουέρο κάνει το 3-2 κόντρα στην ΚΠΡ και χαρίζει στη Μάντσεστερ Σίτι τον πρώτο της τίτλο στην Premier League, με τους "πολίτες" να υπερτερούν στη διαφορά τερμάτων έναντι της των συμπολιτών της Γιουνάιτεντ.

  Ο Αμερικανός μέσος της Άστον Βίλα, Μαρκ Ολμπράιτον, πετυχαίνει το γκολ Νο 20.000 στην Premier League σε αγώνα κόντρα στην Άρσεναλ το Δεκέμβριο του 2011. Η σεζόν αυτή ψηφίζεται ως η κορυφαία από τις 20 συνολικά που έλαβαν χώρα από το 1992 μέχρι το 2012, και αυτό γιατί ο τίτλος του πρωταθλητή αλλά και οι θέσεις που οδηγήσαν στο Champions League και στην Championship κρίθηκαν όλες την τελευταία αγωνιστική.

2012/13

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτάει το 13ο τρόπαιο επί Premier League στην τελευταία σεζόν του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της μετά από σχεδόν 27 χρόνια παντοκρατορίας του στο "Ολντ Τράφορντ". Κρεμούν τα ποδοσφαιρικά παπούτσια τους και τρεις σπουδαίες αγγλικές μορφές του πρωταθλήματος: οι Μάικλ Όουεν, Πολ Σκόουλς και Τζέιμι Κάραγκερ. Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι σημειώνει χατ-τρικ κόντρα στην Άστον Βίλα φτάνοντας τα 26 στο πρωτάθλημα στην πρώτη του χρονιά με τους "κόκκινους διαβόλους" και με τη νίκη αυτή η ομάδα του Μάντσεστερ εξασφαλίζει μαθηματικά τον τίτλο 4 αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Η Τσέλσι κατακτά το Europa League και γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που έχει στη συλλογή της και τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά τρόπαια (έχει πάρει Κύπελλο Κυπελλούχων το 1971 και το 1998 και Champions League το 2012) ενώ μαζί με τις Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ παίρνουν το εισιτήριο για το επόμενο Champions League. Τον πρώτο μεγάλο τίτλο στην ιστορία της πανηγυρίζει και η Γουίγκαν η οποία παίρνει το FA Cup (τη χρονιά που υποβιβάζεται μάλιστα) κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη στον τελικό απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και η Σουόνσι που κατακτάει το League Cup.


 

To be continued...

Ενδιαφέρουν και αυτά:

► Η Premier League πήρε επίσημη μορφή (όπως την ξέρουμε σήμερα) στις 27 Μαΐου 1992. Με αυτό τον τρόπο επικυρώθηκε ο διαχωρισμός από τη Football League μετά από 104 χρόνια, με τη Football League να αποτελείται πλέον από τις τρεις παρακάτω κατηγορίες (The Championship, League One, League Two).
► Οι 22 ομάδες που πήραν μέρος στο πρώτο πρωτάθλημα Premier League (1992-93) είναι οι: Αρσεναλ, Άστον Βίλα, Μπλάκμπερν, Τσέλσι, Κόβεντρι, Κρίσταλ Πάλας, Έβερτον, Ίπσουιτς, Λιντς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίντλεσμπρο, Νόριτς, Νότιγχαμ Φόρεστ, Όλνταμ, ΚΠΡ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Σαουθάμπτον, Τότεναμ και Γουίμπλεντον.
► Επτά σύλλογοι αποτελούν μέλη της Premier League από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της μέχρι και τώρα: Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Τσέλσι, Έβερτον, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ.
► Στην ανατολή της Premier League (1992-93) μόλις 11 ξένοι παίκτες (εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας) βρέθηκαν στα αρχικά σχήματα των δύο ομάδων για τα ματς της πρώτης αγωνιστικής.
► Μέχρι το 2000-01 ο αριθμός των ξένων παικτών που συμμετείχαν στην Premier League είχε εκτοξευτεί στο 36% ενώ τη σεζόν 2004-05 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 45%.
► Στις 26 Δεκεμβρίου 1999, η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα Premier League που παρατάχτηκε σε αγώνα έχοντας μόνο ξένους στη βασική ενδεκάδα.
► Στις 14 Φεβρουαρίου 2005, η Άρσεναλ έγινε η πρώτη ομάδα που παρέταξε 16μελή αποστολή στην οποία δεν υπήρχε ούτε ένας Βρετανός.
► Κανένας Άγγλος προπονητής δεν έχει κατακτήσει την Premier League. Η λίστα με τους τροπαιούχους προπονητές περιλαμβάνει δύο Σκωτσέζους: τον Άλεξ Φέργκιουσον (13 τίτλοι με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και τον Κένι Νταλγκλίς (1 τίτλος με Μπλάκμπερν) τον Γάλλο Αρσέν Βενγκέρ (3 τίτλους με Άρσεναλ), τον Πορτογάλο Ζοζέ Μουρίνιο (2 τίτλους με Τσέλσι) και τους Ιταλούς Κάρλο Αντσελότι (1 τίτλο με Τσέλσι) και Ρομπέρτο Μαντσίνι (1 τίτλο με Μάντσεστερ Σίτι).
► Ο Άλαν Σίρερ είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην Premier League (260) και ο Ράιαν Γκιγκς αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές (630).


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου