Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Το ταξίδι αρχίζει...

Θα έπαιζες ποτέ μπέιζμπολ αν δεν ήξερες πώς να πιάσεις το μπαστούνι, πώς θα χτυπήσεις τη μπάλα και τι θα πει strike; Θα καθόσουν ποτέ να παίξεις τάβλι αν δεν ήξερες ότι στο πλακωτό αν σου πιάσουν τη μάνα το χάνεις το παιχνίδι διπλό; Θα έμπαινες σε καρέ για πόκερ αν δεν ήξερες ότι το χρώμα κερδίζει την κέντα;

Ρητορικές οι ερωτήσεις. Προφανώς και δεν θα το έκανες. Με οποιοδήποτε νέο παιχνίδι έρχεσαι σε επαφή και σε ενδιαφέρει, το ΠΡΩΤΟ που κοιτάς είναι να μάθεις και να αποσαφηνίσεις τους κανόνες. Μόνο αν μάθεις τους κανόνες θα διαμορφώσεις μια στρατηγική, υποτυπώδη έστω, για να κερδίσεις.

«Με οποιοδήποτε» έγραψα; Λάθος. Υπάρχει μια εξαίρεση, το στοίχημα. Δυστυχώς, δυστυχέστατα, η πλειοψηφία των παικτών στην Ελλάδα ασχολείται με το στοίχημα, μπορεί και ώρες ολόκληρες, ΧΩΡΙΣ να γνωρίζει τους κανόνες. Έννοιες όπως αξία (value), γκανιότα, σύγκριση απόδοσης, return of investment (ROI), money management ακούγονται στους περισσότερους σαν… κινέζικα. Κι αν κάποιοι τις έχουν ακούσει, τις αντιπαρέρχονται. «Αυτά είναι για τους επαγγελματίες», λένε. «Εμένα με νοιάζει να βρω μια τριαδούλα να κονομήσω».

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι… φταίμε κι εμείς, οι επαγγελματίες της στοιχηματικής πληροφόρησης, οι δημοσιογράφοι που ασχοληθήκαμε εξαρχής με το στοίχημα και προσπαθήσαμε να το φέρουμε πιο κοντά στον κόσμο μέσω των εντύπων, των στηλών σε εφημερίδες, των εκπομπών κτλ. Αντί να βάλουμε τις βάσεις με τους κανόνες, να εξηγήσουμε πώς ακριβώς (πρέπει να) παίζεται το στοίχημα, καλλιεργήσαμε προφίλ «ξερολισμού», πανηγυρίσαμε ευκαιριακές επιτυχίες, μεθύσαμε από αποθεωτικά σχόλια αναγνωστών και ακροατών.

Οι κανόνες, παρά το ότι φαίνονται δύσκολοι, είναι απλοί. Κι από αυτήν εδώ τη γωνία θα τους αναλύσουμε όλους, με όσο το δυνατόν πιο κατανοητά λόγια. Αφορμή θα παίρνουμε από την στοιχηματική καθημερινότητα, έτσι ώστε να φανεί ξεκάθαρα ότι η «θεωρία», την οποία πολλοί αγνοούν, δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την «πάλη» με τα σημεία και τις αποδόσεις. Η θεωρία, ο τρόπος να τοποθετήσεις σωστά το στοίχημά σου, σε απόδοση που αξίζει, αλλά και να διαχειριστείς σωστά το κεφάλαιό σου, είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ που πρέπει να κατέχει κάποιος που θέλει να βγει μακροχρόνια κερδισμένος από το παιχνίδι.

Το δύσκολο με το στοίχημα είναι ότι… δεν υπάρχει βιβλίο κανόνων, ούτε καν ανεπίσημο! Πολλούς θα βρεις να σου πουν κανόνες, όμως μερικοί είναι και… εντελώς αντικρουόμενοι μεταξύ τους! «Παίξε φαβόρες που κερδίζουν σχεδόν πάντα», λέει ο ένας. «Αν παίξεις οτιδήποτε σε απόδοση κάτω από 1,50 πετάς τα λεφτά σου», λέει ο άλλος. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να βγεις κερδισμένος ακολουθώντας και τις δύο τακτικές, αρκεί να είσαι έτοιμος να δουλέψεις με συγκεκριμένο τρόπο.

Σ’ αυτά τα 20 και πλέον χρόνια που περιδιαβαίνω τον κόσμο του στοιχήματος έχω γνωρίσει πολλούς, που μου είπαν πολλά. Ιστορίες ατέλειωτες, διδακτικές, χιουμοριστικές, κανόνες βγαλμένους από την (πολλές φορές τραυματική) προσωπική τους εμπειρία. Πρώτος διδάξας ο ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ Γιώργος Παρασκευάς, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω και να συζητήσω μαζί του τόσο για το στοίχημα, όσο και για τη ζωή. Το ταξίδι αρχίζει, κι εύχομαι να οδηγήσει σε απάνεμο λιμάνι…



Aργύρης Παγαρτάνης


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου