Σάββατο 30 Ιουλίου 2005

Μέσω Βρυξελλών απειλείται το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα τυχερά παιχνίδια

Με απώλεια του μονοπωλιακού του χαρακτήρα απειλείται ο ΟΠΑΠ, καθώς μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες- ελληνικές και ξένες- ετοιμάζονται να εισέλθουν στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, ζητώντας τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι τριών ξένων εταιρειών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, ενημέρωσαν ήδη τον αρμόδιο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά Τσάρλι Μακρίβι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», υπήρξε «ενθάρρυνση» από την πλευρά της Επιτροπής και εντός του Αυγούστου αναμένεται να διατυπώσουν και εγγράφως τις θέσεις τους αμφισβητώντας ευθέως το μονοπώλιο του OΠΑΠ.

Το επόμενο βήμα θα είναι να κληθεί και η ελληνική κυβέρνηση να παράσχει περαιτέρω εξηγήσεις για την υπόθεση, όπως συνέβη και στην υπόθεση του βασικού μετόχου.

Ενδεικτική του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Oικονομίας Γ. Αλογοσκούφη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία του OΠΑΠ που είπε ότι «το Ελληνικό Δημόσιο θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει το μονοπώλιο που έχει ο OΠΑΠ στα τυχερά παιχνίδια».

 

Τα «δυνατά χαρτιά»

Το πιο σημαντικό χαρτί στα χέρια των ενδιαφερόμενων εταιρειών είναι η ίδια η απόφαση της κυβέρνησης που με νομοθετική ρύθμιση έδωσε τη δυνατότητα μέσω του Χρηματιστηρίου να διατεθεί σε ιδιώτες το 66% των μετοχών του Oργανισμού, αλλά και η υπάρχουσα νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που προβλέπει την εξαίρεση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια από την απαγόρευση περί μονοπωλίων.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των εταιρειών «πλούτισαν» το νομικό οπλοστάσιό τους και με την πρόσφατη απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου για πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο χαρακτηρίζει τον OΠΑΠ ως ανώνυμη εταιρεία και όχι ως δημόσια επιχείρηση, δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες να εισέλθουν στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών και να αμφισβητήσουν τον μονοπωλιακό χαρακτήρα του Oργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν εκκρεμότητες και στην ελληνική Δικαιοσύνη από ξένες εταιρείες που επιθυμούν να μπουν στον χώρο αυτό και έχουν προσφύγει και στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα, όπως και στον OΠΑΠ, να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου