Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005

Πράσινο φως της κυβέρνησης στην ένταξη νέων αθλητικών γεγονότων στο Στοίχημα

H κυβέρνηση ενέκρινε την Δευτέρα κανονισμούς που επιτρέπουν στον ΟΠΑΠ να προχωρήσει σε σειρά αλλαγών στο Στοίχημα για να τονώσει τα μειωμένα έσοδά του, καθυστερώντας ωστόσο την πολυαναμενόμενη έγκριση της εισαγωγής ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων στο παιχνίδι.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός είπε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την ένταξη νέων αθλητικών και μη αθλητικών γεγονότων στο Στοίχημα, καθώς και πολλές ακόμη αλλαγές που έχει προτείνει ο Οργανισμός για να ενισχύσει το παιχνίδι, του οποίου τα έσοδα υποχώρησαν κατά 31,8% το πρώτο εξάμηνο στα 602,7 εκατ. ευρώ.

«Αισιοδοξούμε ότι με τις καινούριες τροποποιήσεις, η δυναμική που αναπτύσσει ο ΟΠΑΠ θα αυξηθεί περαιτέρω» είπε ο κ. Ορφανός, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ΟΠΑΠ κατέθεσε το καλοκαίρι προτάσεις που προέβλεπαν την καθιέρωση πρόσθετων τύπων στοιχηματισμού, όπως στοιχήματα κατά την διάρκεια των αγώνων (in-live betting), πρόβλεψη υπέρβασης συγκεκριμένων αριθμών-ορίων (under-over), την εισαγωγή και άλλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως αντισφαίρισης, πετοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης, και την εισαγωγή διοργανώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρρία παιχνιδιών είχε προτείνει ακόμη τη σταδιακή εισαγωγή ελληνικών αγώνων επαγγελματικού ποδοσφαίρου στο Στοίχημα, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εγκρίνει τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Αναλυτές έχουν πει ότι η ένταξη ελληνικών αγώνων επαγγελματικού ποδοσφαίρου στο Στοίχημα, το οποίο προσφέρει μέχρι στιγμής δυνατότητα στοιχηματισμού μόνο σε ξένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, είναι κρίσιμη για την ενίσχυση των συνολικών εσόδων του Οργανισμού.

«Ο ΟΠΑΠ θα χρειαστεί τα έσοδα από το Στοίχημα να αυξηθούν κατά 42% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο για να ανταποκριθεί στις προβλέψεις μας για το 2005. Ωστόσο, είναι απίθανο να πετύχει αυτήν την επίδοση χωρίς τους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες στο παιχνίδι» είπε η Deutsche Bank σε πρόσφατη έκθεσή της.

Ο ΟΠΑΠ είναι τεχνολογικά έτοιμος για να εφαρμόσει τις αλλαγές που ενέκρινε η κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να περιμένει την δημοσίευση των τροποποιημένων κανονισμών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που αναμένεται να γίνει σε τέσσερις ημέρες το αργότερο.

«Από τη στιγμή που θα δούμε στο ΦΕΚ ότι δημοσιεύτηκαν [οι κανονισμοί], εμείς σε δύο, τρεις ημέρες μπορούμε να τις εφαρμόσουμε» είπε ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Νειάδας στο περιθώριο της συνέλευσης.

Ο ΟΠΑΠ με μερίδιο 52% στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών, η οποία συνολικά απέφερε 5,83 δισ. ευρώ το 2004, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού και αριθμολαχείων στην Ελλάδα έως το 2020.

Η μετοχή του έκλεισε την Δευτέρα με κέρδη 0,89% στα 24,86 ευρώ με την ευρύτερη αγορά να κερδίζει 0,58%. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή του έχει ενισχυθεί 22,1%.

 

Ανανέωση θητείας ΔΣ

Οι μέτοχοι της ΟΠΑΠ ενέκριναν επίσης την Δευτέρα την ανανέωση της θητείας του ΔΣ, το οποίο, ωστόσο, εφεξής θα έχει 11 μέλη από 13 μέλη προηγουμένως.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ παραμένουν οι Σωτήρης Κωστάκος και Βασίλης Νειάδας αντίστοιχα.

Η συνέλευση αποφάσισε ακόμη το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο μείωσε πρόσφατα το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ στο 34,5% περίπου, να εκλέγει 6 από τα 11 μέλη του ΔΣ της εταιρδίας, ενώ τα υπόλοιπα θα εκλέγονται από τους μετόχους.

Το Δημόσιο εξέλεγε προηγουμένως όλα τα μέλη του ΔΣ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου