Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Τα 8 derby della Madonnina που έμειναν στην ιστορία


Το 208ο επίσημο derby della Madonnina, η ποδοσφαιρική μάχη της Μίλαν με την Ίντερ, ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια της φετινής ποδοσφαιρικής σεζόν, βρίσκεται προ των πυλών. Το Contra.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει τα 8 παιχνίδια πρωταθλήματος με... γηπεδούχους τους "ροσονέρι" που χαράχθηκαν ανεξίτηλα στην ιστορία.
  


1961-1962 Μίλαν-Ίντερ 0-2 (44' Μορμπέλο, 85' Σουάρεθ)





Η Ίντερ πραγματοποιεί έναν εντυπωσιακό πρώτο γύρο κι αυτό το οφείλει κατά πρώτον στον προπονητή Ελένιο Ερέρα και κατά δεύτερον στον Λουισίτο Σουάρεθ, τον οποίο έφερε ο Αργεντινός από την Μπαρτσελόνα. Η Μίλαν, του διδύμου Νερέο Ρόκο και Τζιουζέπε Βιάνι (πρώην προπονητής των "ροσονέρι" και τότε αθλητικός διευθυντής) επλήγη από την ξαφνική αποχώρηση του Άγγλου επιθετικού Τζίμι Γκριβς μετά από 10 αγώνες και έμεινε 5 πόντους πίσω από τους πρωταθλητές χειμώνα "νερατζούρι". Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, όμως, έκανε μία εκπληκτική ανατροπή και το ντέρμπι του Φεβρουαρίου βρήκε τις 2 ομάδες ισόβαθμες στην κορυφή με 34 πόντους και τη Φιορεντίνα να έπεται. Από τη μία πλευρά ο Τζιάνι Ριβέρα, ο νεοαποκτηθείς Βραζιλιάνος Ντίνο Σάνι, ο Ζοζέ Αλταφίνι, ο Τσέζαρε Μαλντίνι, ο Πάολο Μπαριζόν και από την άλλη ο Σάντρο Ματσόλα, ο επί 10 χρόνια τερματοφύλακας των "ροσονέρι" και πλέον αντίπαλος Λορέντσο Μπουφόν (ο πατέρας του Λουίτζι), ο Αριστίντε Γκουαρνέρι, ο υποτιμημένος Άγγλος Τζέρι Χίτσενς, ο Τζιατσίντο Φακέτι και ο Μάριο Κόρσο. Μετά τα 90 λεπτά αγώνα, χαμογέλασε η Ίντερ, η οποία χάρη στα τέρματα των Ετζίντιο Μορμπέλο και Σουάρεθ στο 2ο μέρος, πήρε τη νίκη 2-0. Παρ' όλα αυτά, μετά από τις 34 αγωνιστικές της σεζόν χαμογέλασε η Μίλαν, η οποία έκανε εξαιρετικό φινάλε με 8 σερί νίκες και κατέκτησε το 7ο πρωτάθλημά της, αφήνοντας 2η και καταϊδρωμένη με 5 πόντους λιγότερους τα... ξαδέρφια της.




1987-1988 Μίλαν-Ίντερ 2-0 (43' Γκούλιτ, 53' Βίρντις)






Η Μίλαν μάχεται σώμα με σώμα με τη Νάπολι του Ντιέγο Μαραντόνα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος καλείται να διατηρήσει το πάνω χέρι στον πίνακα της βαθμολογίας, αλλά απέναντί της βρίσκεται ένας αντίπαλος που δεν πρόκειται να της χαριστεί. Η Ίντερ του Τζιοβάνι Τραπατόνι δεν έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των φίλων της, αφού έχει μείνει αρκετά πίσω, έστω κι αν έχει εξασφαλίσει μία θέση στο επόμενο κύπελλο UEFA. Βαθμολογικά αδιάφορο παιχνίδι για τους "νερατζούρι", ηθικά όχι. Το γήπεδο στο Σαν Σίρο είναι γεμάτο και οι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πρωτοφανή υπεροχή μιας ομάδας σε αυτά τα ντέρμπι. Οι παίκτες του Αρίγκο Σάκι, στην 1η σεζόν του στον πάγκο της Μίλαν, "στραγγαλίζουν" τους φιλοξενούμενους, με έναν εξωπραγματικό Ρουντ Γκόυλιτ να οργώνει το γήπεδο, πιέζοντας στα... τέσσερα τέταρτα. Ο Βάλτερ Τζένγκα βρίσκει απάντηση σε κάθε ευκαιρία των "ροσονέρι" και όταν χρειάστηκε, είχε τη βοήθεια του δοκαριού σε μία κεφαλιά του Κάρλο Αντσελότι. Μέχρι να έρθει το 43ο λεπτό και ο Γκούλιτ να λυτρώσει την ομάδα του, ανοίγοντας το σκορ. Στο 2ο μέρος, ο Ντανιέλ Πασαρέλα έκανε ένα σπάνιο για εκείνον λάθος και ο Πιέτρο Βίρντις δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, γράφοντας το 2-0 στο 53ο λεπτό. Η Ίντερ ανέβηκε κάποια μέτρα, έψαξε κάποιο γκολ στα τελευταία λεπτά, αλλά ο "κομμένος" από τους "νερατζούρι" στα νιάτα του, Φράνκο Μπαρέζι, δεν θα άφηνε τον αδερφό του, Μπέπε, που έπαιζε με την αντίπαλη φανέλα, να κερδίσει τίποτα από αυτό το ματς. Η Μίλαν νίκησε 2-0, την ίδια στιγμή που το γκολ του Μαραντόνα δεν ήταν αρκετό για τη Νάπολι, που έμενε στο 1-1 κόντρα στη Βερόνα και έβλεπε τη διαφορά της από τους "ροσονέρι" να "ψαλιδίζεται" στον 1 βαθμό. Στις επόμενες 3 αγωνιστικές, ο "πόλεμος" ανέδειξε νικήτρια τη Μίλαν, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πανηγυρίζει το "παρθενικό" πρωτάθλημα της θητείας του.





1993-1994 Μίλαν-Ίντερ 2-1 (46' αυτ. Μπέργκομι, 89' Μασάρο - 86' Σκιλάτσι)





Η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο διανύει την πιο πετυχημένη σεζόν της, αφού τα πηγαίνει εξίσου καλά στο πρωτάθλημα και στο Champions League. Το σκουντέτο μοιάζει υπόθεση των "ροσονέρι" και της Γιουβέντους, αν και η δυναμική Σαμπντόρια βρίσκεται πάντα εκεί κοντά (κατέκτησε το κύπελλο στο τέλος της σεζόν). Η Ίντερ του Οσβάλντο Μπανιόλι και αργότερα του Τζιαμπιέρο Μαρίνι, στον αντίποδα, περνούσε δύσκολες στιγμές και όταν έχασε κάθε στόχο, όσον αφορά στη Serie A, ασχολήθηκε με το κύπελλο UEFA, το οποίο και κατέκτησε. Το κόστος, όμως, παρ' ολίγο να είναι τεράστιο, αφού κινδύνεψε άμεσα με υποβιβασμό. Στην 28η αγωνιστική, το derby della Madonnina, είχε έναν σπάνιο χαρακτήρα. Οι μεν "ροσονέρι" έψαχναν τη νίκη για να διατηρούν σε τροχιά τίτλου, οι 2 φιλοξενούμενοι για να απομακρύνουν την πιθανότητα να αγωνιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη Serie B. Το σκληρό παιχνίδι απέκτησε σκορ με την έναρξη του 2ου μέρους, όταν ο Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς σούταρε από το ύψος της περιοχής, ο 1ος σε συμμετοχές στα ντέρμπι παίκτης της Ίντερ (με 44), ο αρχηγός Τζιουζέπε Μπέργκομι, κόντραρε, και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Όλα έδειχναν ότι η Μίλαν θα φτάσει στο "τρίποντο", ωστόσο ο Σαλβατόρε Σκιλάτσι επεδίωξε το καλό της πρώην ομάδας του, της Γιουβέντους, ακόμα κι αν φορούσε πλέον τη φανέλα των "νερατζούρι". Στο 86ο λεπτό ισοφάρισε για τους φιλοξενούμενους κι έβαλε "φωτιά" στις εξέδρες. Τρία λεπτά αργότερα, την έσβησε ο Ντανιέλε Μασάρο, ο οποίος με σουτ έξω από την περιοχή (και νέα κόντρα) έβαλε ξανά μπροστά τη Μίλαν, που κράτησε το 2-1 και το προβάδισμα στη βαθμολογία έναντι της "γηραιάς κυρίας". Αποτέλεσμα; Η Μίλαν στέφθηκε πρωταθλήτρια για 14η φορά στην ιστορία της, ξεπερνώντας τα 13 πρωταθλήματα της Ίντερ, κατέκτησε το Champions League με το θριαμβευτικό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα, την ώρα που η Ίντερ τερμάτιζε 1 βαθμό και 1 θέση πάνω από τον υποβιβασμό και κατακτούσε το κύπελλο UEFA.




1997-1998 Μίλαν-Ίντερ 0-3 (42', 87' Σιμεόνε, 77' Ρονάλντο)





Η περίφημη σεζόν 1997-1998 με το πέναλτι του του Ρονάλντο έχει μείνει στην ιστορία για το derby d' Italia μεταξύ της Ίντερ και της Γιουβέντους, των 2 διεκδικητών του τίτλου, με συνέπεια να λησμονείται μία από τις πιο μεγάλες εκτός έδρας νίκες των "νερατζούρι" στο derby della Madonnina. Η ομάδα του Τζίτζι Σιμόνι είχε πραγματοποιήσει τη μεταγραφή της σεζόν, προσελκύοντας το Ρονάλντο στο Μιλάνο, με τον Βραζιλιάνο να σημειώνει το ένα γκολ μετά το άλλο. Στο ντέρμπι του Μαρτίου, η Μίλαν είχε τεθεί ήδη νοκ άουτ και η επιστροφή του Φάμπιο Καπέλο εξελισσόταν σε παταγώδη αποτυχία, ωστόσο υπήρχε πάντα το "χαρτί" των ντέρμπι. Φευ. Στις 22 Μαρτίου του 1998, για την 25η αγωνιστική, οι 2 ομάδες έδωσαν ραντεβού στο "Τζιουζέπε Μεάτσα", αλλά μόνο μία εμφανίστηκε. Με 2 τέρματα του Ντιέγο Σιμεόνε και 1 του Ρονάλντο, οι "νερατζούρι" έφυγαν με τη νίκη 3-0. Το μέλλον αποδείχθηκε σκληρό και για τους 2 αντιπάλους. Μία εβδομάδα μετά, η Μίλαν συνετρίβη και από τη Γιουβέντους με 4-1, με τους Αλεσάντρο ντελ Πιέρο και Φίλιπο Ιντζάγκι να σημειώνει από 2 γκολ. Όσο για την Ίντερ, σχεδόν 1 μήνα μετά, στο "Ντέλε Άλπι", έπεσε θύμα διαιτητικής αδικίας σε καθαρό πέναλτι του Μαρκ Ιουλιάνο πάνω στον Ρονάλντο, που θα μπορούσε να αλλάξει το ρου της αναμέτρησης με τη Γιουβέντους. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι σε ανατροπή του ντελ Πιέρο, αλλά ο "πιντουρίκιο" δεν κατάφερε να νικήσει τον Τζιανλούκα Παλιούκα. Τη δουλειά του την είχε κάνει από το 1ο μέρος και με το 1-0 και κάποια αποτελέσματα στη συνέχεια, η Γιουβέντους αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και η Ίντερ έμεινε στη 2η θέση (η Μίλαν 10η).




2003-2004 Μίλαν-Ίντερ 3-2 (56' Τόμασον, 58' Κακά, 85' Ζέεντορφ - 15' Στάνκοβιτς, 40' αυτ. Καλάτζε)







Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν έχει κάνει έναν εξαιρετικό 1ο γύρο και προπορεύεται στη Serie A. Τα 4 χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα είναι πολλά και οι "ροσονέρι" βάζουν τα δυνατά τους για το σκουντέτο, με πρωτεργάτες τους Αντρέι Σεφτσένκο, Μανουέλ Ρουί Κόστα, Αλεσάντρο Νέστα, Αντρέα Πίρλο, Κλάρενς Ζέεντορφ και τον ανερχόμενο Κακά. Στον αντίποδα, η Ίντερ του Αλμπέρτο Τζακερόνι, του τελευταίου προπονητή που οδήγησε τη... Μίλαν στο πρωτάθλημα, περνάει μία σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα. Μοναδική σταθερά, ο επιβλητικός Αντριάνο σε μία χρονιά που το προσωνύμιό του, "αυτοκράτορας", είχε βάση. Το ντέρμπι του Φεβρουαρίου βρήκε τη Μίλαν στην κορυφή και την Ίντερ στην 4η θέση. Η βαθμολογική απόσταση ήταν μεγάλη κι έτσι η έκβαση του αγώνα δεν θα άλλαζε τους συσχετισμούς. Παρ' όλα αυτά, τα τέρματα των Ντέγιαν Στάνκοβιτς και Κάχα Καλάτζε (αυτογκόλ) δεν ήταν αυτό που ονειρεύονταν οι φίλοι των "ροσονέρι" στις εξέδρες. Οι γηπεδούχοι, εξάλλου, ήταν καλύτεροι, αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν την τύχη με το μέρος τους και πήγαν στα αποδυτήρια με το πλασματικό 2-0. Μέσα σε 2 λεπτά στο 2ο μέρος τα πάντα είχαν αλλάξει. Στο 56' ο Γιον Νταλ Τόμασον μείωσε σε 2-1 και στο 58' ο Κακά ισοφάρισε. Τα λεπτά κυλούσαν, όμως, και η ανατροπή δεν ολοκληρωνόταν. Μέχρι το 85ο λεπτό, όταν ο Ζέεντορφ εξαπέλυσε έναν κεραυνό από τα 30 μέτρα και "εκτέλεσε" τον Φραντσέσκο Τόλντο. Αυτή ήταν και η 1η φορά από το 1985 που η Μίλαν κατάφερε να κερδίσει ένα ντέρμπι δίχως τον Πάολο Μαλντίνι στη σύνθεσή της (1 ισοπαλία και 4 ήττες μέχρι τότε) και το τέλος της σεζόν τη βρήκε άνετα πρωταθλήτρια, ενώ η γλίτωσε την τελευταία αγωνιστική την 4η θέση και το Champions League.




2006-2007 Μίλαν-Ίντερ 3-4 (50' Ζέεντορφ, 76' Τζιλαρντίνο, 94' Κακά - 17' Κρέσπο, 22' Στάνκοβιτς, 47' Ιμπραχίμοβιτς, 68' Ματεράτσι)






Το σκάνδαλο Calciopoli έχει φέρει τα πάνω κάτω στην Ιταλία. Η Ίντερ έμεινε στο απυρόβλητο και άδραξε την ευκαιρία, παίρνοντας τα "ηνία" που άφησε η Γιουβέντους, ούσα πλέον στη Serie B. Η Μίλαν, "λαβωμένη" και αυτή από τις ποινές της ομοσπονδίας (άρχισε τη σεζόν με -8), δεν μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τους "νερατζούρι", που ουσιαστικά έτρεχαν σε έναν αγώνα δρόμου δίχως αντίπαλο, έστω κι αν προέκυψε στη συνέχεια η Ρόμα. Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν απέδειξε του λόγου το αληθές. Ήταν 28 Οκτωβρίου του 2006, όταν το "Τζιουζέπε Μεάτσα" γέμισε από κόσμο για το πρώτο derby della Madonnina της σεζόν. Οι φίλοι των "ροσονέρι" άρχισαν να αδειάζουν τις θέσεις τους στο 47', όταν ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς έκανε το 3-0 υπέρ των φιλοξενουμένων (Ερνάν Κρέσπο και Στάνκοβιτς τα άλλα γκολ). Στο 50' ο Ζέεντορφ έδωσε το σύνθημα της (νέας) ανατροπής, αλλά δεν εισακούστηκε. Αντιθέτως, την παράσταση έκλεψε ο Μάρκο Ματεράτσι, που στο 68' σκόραρε και στο 69' αποβλήθηκε. Τα τέρματα των Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο (76') και Κακά (94') απλώς βοήθησαν ώστε το παιχνίδι να μπει στις λίστες με τα πιο παραγωγικά ντέρμπι όλων των εποχών. Το τέλος της σεζόν βρήκε την Ίντερ του Ρομπέρτο Μαντσίνι να επιστρέφει στα επί αγωνιστικού χώρου πρωταθλήματα για πρώτη φορά από το 1989 (με νταμπλ μάλιστα) και τη Μίλαν να... περιορίζεται στο Champions League, σε μία χρονιά που η Ιταλία κυριάρχησε εντός κι εκτός γηπέδων, μιας και το καλοκαίρι του 2006 είχε στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου.



2009-2010 Μίλαν-Ίντερ 0-4 (29' Μότα, 36' πέν. Μιλίτο, 45' Μάικον, 67' Στάνκοβιτς)





Ο Ζοζέ Μουρίνιο αποτελεί πραγματικότητα για την Ίντερ, η οποία δίχως να το γνωρίζει αρχίζει την πιο πετυχημένη χρονιά της ιστορίας της. Η Μίλαν, από την πλευρά της, εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάδιο αργοπορημένης αναδιοργάνωσης. Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν έρχεται πολύ νωρίς, μόλις στη 2η αγωνιστική, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί ο Αύγουστος και η μεταγραφική σεζόν. Ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ έχει μόλις 1 μέρα στο Μιλάνο και συμπεριλήφθηκε στη βασική ενδεκάδα του ντέρμπι. Ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως και όλοι οι συμπαίκτες του, αφού στο 36' το σκορ ήταν ήδη 2-0 υπέρ των "νερατζούρι". Η Μίλαν είχε χάσει το μπούσουλα, με τον Τζενάρο Γκατούζο να τραυματίζεται να ζητά αλλαγή, τους Λεονάρντο και Ζεέντορφ να καθυστερούν στον πάγκο και μόλις ο Ολλανδός ετοιμάστηκε, ο "ρίνγκο" είχε ήδη αποβληθεί. Η εικόνα παρωδίας των γηπεδούχων συνεχίστηκε, με τους Μάικον και τον μόνιμο "δήμιο" της Μίλαν, Στάνκοβιτς, να διαμορφώνουν το τελικό 4-0 (μαζί με τις επεμβάσεις του Μάρκο Στοράρι). Όλα αυτά σε μία περίοδο που η κόντρα Μουρίνιο-ιταλικού Τύπου είχε φτάσει στο απροχώρητο, με τον Πορτογάλο να κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι κρέμονταν από δέντρα για να κατασκοπεύσουν τις κλειστές προπονήσεις της Ιντερ. Μετά το τέλος του ντέρμπι, ο Special One δήλωσε: "Την περασμένη εβδομάδα ήμουν ένα τίποτα -σ.σ. αναφέρεται στην εντός έδρας ισοπαλία με την Μπάρι- και τώρα είμαι φαινόμενο. Συμβουλεύω τον Λεονάρντο να μην χάσει τον ύπνο του". Ο Βραζιλιάνος προπονητής έδωσε μεγάλη προσοχή στα λόγια του συναδέλφου του, δεν... συγκινήθηκε από την ανάγκη των "ροσονέρι" για έναν... προπονητή και οδήγησε τη Μίλαν στην 3η θέση κυρίως χάρη στην καθοδήγηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όσο για την Ίντερ, κατέκτησε κάθε διαθέσιμο τίτλο στη σεζόν.




2010-2011 Μίλαν-Ίντερ 3-0 (1', 62' Πάτο, 90' πέν. Κασάνο)





Όπως συνέβη το 2006-2007, η περσινή σεζόν σηματοδότησε την αλλαγή σκυτάλης στην κεφαλή της Serie A. Μετά από 5 σεζόν που βάφτηκαν σε χρώμα μπλε και μαύρο, ήρθε η σειρά του κόκκινου και μαύρου να επιστρέψει στη μόδα. Η ανανεωμένη Μίλαν πήγαινε στο ντέρμπι της 31ης αγωνιστικής με τον αέρα της πρωτοπόρου και παρότι η Ίντερ είχε κλείσει την "ψαλίδα" της διψήφιας διαφοράς πόντων του φθινοπώρου, οι "ροσονέρι" είχαν ακόμα το πάνω χέρι στη μάχη του τίτλου. Η αναμέτρηση του Σαν Σίρο δεν είχε μόνο ενδιαφέρον από βαθμολογική άποψη. Οι φίλοι της Μίλαν το περίμεναν με ανυπομονησία για έναν επιπλέον λόγο σε σχέση με τους πατροπαράδοτους που συνοδεύουν ένα ντέρμπι. Η αιτία ήταν ο νέος τεχνικός της Ίντερ (από τον Δεκέμβριο), ο οποίος συνάμα ήταν πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής των "ροσονέρι" που είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα άλλαζε ποτέ "στρατόπεδο". Ο Λεονάρντο είχε αναλάβει από την καταστροφική θητεία του Ράφα Μπενίτεθ και μάλιστα οδηγούσε τους "νερατζούρι" από επιτυχία σε επιτυχία, ωστόσο μόλις στο 42ο δευτερόλεπτο του ντέρμπι ο Αλεσάντρε Πάτο προσγείωσε τις όποιες ελπίδες διατηρούσε για "διπλό" στο πρώην "σπίτι" του. Ο συμπατριώτης του, που μέχρι προ ημερών έδινε μάχη να τον πάρει μαζί του στο Παρίσι για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν ο MVP της συνάντησης κι επιστέγασε αυτόν τον τίτλο με 2ο γκολ, στο 62ο λεπτό. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Αντόνιο Κασάνο με πέναλτι στις καθυστερήσεις, ενώ αποβλήθηκε λίγο αργότερα, ακολουθώντας τον δρόμο του Κρίστιαν Κίβου που είχε αντικρίσει κόκκινη κάρτα από το 57'. Αυτή η νίκη ουσιαστικά "κλείδωσε" τον τίτλο για τους "ροσονέρι", οι οποίοι απλώς διαχειρίστηκαν στη συνέχεια το βαθμολογικό προβάδισμα και κατέκτησαν το 1ο πρωτάθλημα από το 2004 κι εκείνη την επική ανατροπή στο αντίστοιχο derby della Madonnina του 2ου γύρου.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου