Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Τερματοφύλακες που έγιναν προπονητές


Μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού είναι και πάλι ο Αντώνης Νικοπολίδης, όχι όμως ως παίκτης, αλλά ως βοηθός του Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο πρώην Έλληνας τερματοφύλακας θα αναλάβει πόστο σε τεχνικό επιτελείο και με αυτή την αφορμή το Sport24.gr σας θυμίζει γνωστούς τερματοφύλακες του εξωτερικού που στη συνέχεια έγιναν προπονητές.

Ντίνο Τζοφ


Ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών. Με τη Γιουβέντους γνώρισε πολύ μεγάλες χαρές ως παίκτη, αλλά η καλύτερη στιγμή της καριέρας του ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 σε ηλικία 40 ετών. Ως τεχνικός ανέλαβε τόσο τη "σκουάντρα ατζούρα" όσο και μεγάλους ιταλικούς συλλόγους (Γιουβέντους, Λάτσιο, Φιορεντίνα).


Πίτερ Σίλτον


Πρόκειται για έναν τερματοφύλακα που έγραψε τη δική του ιστορία στα αγγλικά γήπεδα και ήταν πρωταγωνιστής της παραμυθένιας πορείας που έκανε η Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ, η οποία πήρε ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών. Ως προπονητής δεν είχε ανάλογες επιτυχίες, αφού εργάστηκε μόνο για τρία χρόνια στην Πλίμουθ.


Ραιμόν Γκέταλς


Για κάποιους είναι ίσως και ο καλύτερος προπονητής που ανέδειξε το Βέλγιο. Ως παίκτης αγωνίστηκε μόνο σε ομάδες των Βρυξελλών, αλλά ως προπονητής πήγε σε 12 διαφορετικούς συλλόγους μεταξύ των οποίων η Εθνική Βελγίου, η Μπορντό, η Μαρσέιγ, με την οποία πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ, και η Άντερλεχτ.


Ρέι Κλέμενς


Έζησε πολύ μεγάλες δόξες με τη Λίβερπουλ, με την οποία κατέκτησε μεταξύ άλλων τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, δύο Κύπελλα ΟΥΕΦΑ  και πέντε πρωταθλήματα. Ως προπονητής, όμως, δεν πήρε κανέναν τίτλο. Μπήκε στο επιτελείο της Τότεναμ και στην ουσία ως πρώτος προπονητής έκατσε για δύο χρόνια στην Μπαρνέτ πριν αναλάβει χρέη προπονητή τερματοφυλάκων στην Εθνική Αγγλίας, στην οποία είναι ως σήμερα.


Αλέν Καζανόβα

Ως παίκτης η μεγαλύτερη στιγμή του ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Μαρσέιγ και ο χαμένος τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τον Ερυθρό Αστέρα, στον οποίο δεν αγωνίστηκε. Ως προπονητής δεν έχει γευτεί τη χαρά κάποιου τίτλου με την Τουλούζ, στην οποία είναι από το 2008.


Βάλτερ Ζένγκα


Ως τερματοφύλακας ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του στην Ίντερ. Με αυτή πανηγύρισε τίτλους και πήρε ατομικές διακρίσεις. Ως προπονητής έχει αλλάξει πάρα πολλές ομάδες, αλλά τίτλους έχει μόνο με τη Στεάουα Βουκουρεστίου και τον Ερυθρό Αστέρα.


Αμπέλ Ρεσίνο


Σχεδόν όλη του την καριέρα την πέρασε στην Ατλέτικο Μαδρίτης με την οποία κατέκτησε δύο Κύπελλα Ισπανίας και ένα Σούπερ Καπ. Ωστόσο, ως προπονητής δεν έχει επιτυχίες. Έχει περάσει από έξι ισπανικές ομάδες, αλλά σε καμία εξ αυτών δεν στέριωσε με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Γρανάδα.


Στάνλεϊ Μέντζο


Έμεινε πιστός στον Άγιαξ στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και δικαιώθηκε γι' αυτό, αφού κατέκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ εκτός των άλλων. Τίτλους πανηγύρισε και ως παίκτης της Λιέρ, αλλά ουδέποτε ως προπονητής σε όποια ομάδα κι αν πήγε.


Φελίπ Μοντανιέ


Αυτή τη στιγμή είναι προπονητής της Ρεάλ Σοσιεδάδ, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει τεχνικός και των Βαλανσιέν και Μπουλόν. Ως παίκτης πέρασε από πολλές γαλλικές ομάδες, αλλά χωρίς να πάρει κάποιον τίτλο και χωρίς να είναι σε κάθε ομάδα του η πρώτη επιλογή.


Μπράιαν Γκουν


Ήταν ένας θρύλος για τη Νόρις ως παίκτης. Έμεινε 12 χρόνια, είναι στο Hall of Fame της ομάδας και έχει στο παλμαρέ του το Κύπελλο Κυπελλούχων με την Αμπερντίν. Ως προπονητής, όμως, δεν κατάφερε να βοηθήσει την αγαπημένη του Νόριτς, στην οποία έμεινε περίπου επτά μήνες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου