Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Όχι πάλι ρε ΠΑΟΚ!

Στις 4 Νοεμβρίου 1999 ο ΠΑΟΚ έπεσε και πάλι θύμα της κατάρας των πέναλτι σε ευρωπαϊκό αγώνα. Αυτήν τη φορά κόντρα στην Μπενφίκα.

Ήταν η τέταρτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να διεκδικεί την πρόκριση στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Ούτε αυτή ήταν η «φαρμακερή». Ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε τα προγνωστικά, νίκησε με 2-1 μες στο «Ντα Λους», αλλά...

Οι πιο παλιοί ΠΑΟΚτσήδες θυμήθηκαν μετά το άδοξο τέλος της διαδικασίας, τι είχε συμβεί το 1990, όταν η ρώσικη ρουλέτα έβγαλε νικήτρια τη Σεβίλλη, με μοιραίους παίκτες για τον ΠΑΟΚ τους Σκαρτάδο και Μαγκντί. Για τη χαμένη μάχη του 1983 κόντρα στην Μπάγερν γράψαμε αναλυτικά προχθές. Εκεί η μοίρα σημάδεψε τους Δαμανάκη και Μαλιούφα. Όλα, όμως, είχαν αρχίσει το 1981, όταν ο Χρήστος Δημόπουλος έχασε το πέμπτο και καθοριστικό πέναλτι της διαδικασίας κόντρα στην Άιντραχτ. Τότε που η μεγάλη εμφάνιση και η νίκη με 2-0 στη ρεβάνς της Τούμπας πήγαν στράφι...

Όπως πήγε χαμένη και η μεγάλη εμφάνιση της 4ης Νοεμβρίου 1999 στη Λισαβώνα. Ξεγραμμένος είχε πάει για τη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ, ύστερα από την ήττα με 2-1 στην Τούμπα (χάρη σε γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις ο μετέπειτα άσος του Άρη, Ρονάλντο Γκιάρο). Σπάνια όμως αυτή η ομάδα παραδίνεται αμαχητί, όσο δύσκολα κι αν φαντάζουν τα πράγματα. Το 'χει το DNA της προφανώς, να πουλάει πάντα ακριβά το τομάρι της. Αυτό συνέβη κι εκείνο το βράδυ στο «Ντα Λους».

Το γκολ του Κανταούροφ στο 25' ήρθε σαν... ψυχρολουσία, μια και ο ΠΑΟΚ είχε μπει δυνατά στο παιχνίδι και είχε χάσει καλές ευκαιρίες στο πρώτο δεκάλεπτο με τους Βρύζα και Καφέ. Η αντίδραση, όμως, ήρθε πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, με δύο γκολ που προήλθαν από ισάριθμες εκτελέσεις φάουλ! Όχι, δράστης δεν ήταν ο Κώστας Φρατζέσκος. Ο Χάαν τον είχε αφήσει στον πάγκο, αλλά τον μιμήθηκαν εξίσου αποτελεσματικά πρώτα ο Σπύρος Μαραγκός στο 29' και μετά ο Αμπντελσατάρ Σάμπρι, στο 45'.

Στην επανάληψη και στην παράταση ο αγώνας έγινε... ροντέο. Οι δύο ομάδες κυνήγησαν το γκολ και αμφότερες έφτασαν αρκετές φορές κοντά στο να το πετύχουν και μάλλον ήταν συμπτωματικό ότι ο αγώνας έμεινε στο 1-2 και οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, αναδείχθηκε σε ήρωα ο μακαρίτης Ρόμπερτ Ένκε. Ο Γερμανός τερματοφύλακας απέκρουσε τις εκτελέσεις των Φρούσου και Μαχαιρίδη και πρόσθεσε τα ονόματά τους στη λίστα των μοιραίων για τον ΠΑΟΚ...


Λεπτομέρεια: η εκπληκτική απόδοση που έπιασαν σ' εκείνον τον αγώνα ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης και ο Αμπντελσατάρ Σάμπρι, ανάγκασε την Μπενφίκα να τους αγοράσει και τους δύο, τον Ιανουάριο του 2000!



Μπενφίκα - ΠΑΟΚ 1-2
(25' Κανταούροφ - 29' Μαραγκός, 45' Σάμπρι)

Η σειρά των πέναλτι: Ρονάλντο 1-0, Φρούσος απέκρουσε ο Ένκε, Μανίς 2-0, Μαχαιρίδης απέκρουσε ο Ένκε, Τσάνο 3-0, Μπάντοβιτς 3-1, Μαντέιρα 4-1.

Μπενφίκα (Γιουπ Χάινκες): Ένκε, Αντράντε (85' Ταχάρ), Μαντέιρα, Ρονάλντο, Ρόχους, Καλάντο, Πομπόρσκι (72' Τσάνο), Κανταούροφ, Μπρούνο Μπάστο (60' Μανίς), Ζοάο Πίντο, Γκόμες.

ΠΑΟΚ (Άρι Χάαν): Κόβιτς, Μπάντοβιτς, Βενετίδης, Ντόλμπεργκ, Μαχαιρίδης, Μαραγκός, Νάγκμπε, Καφές, Σάμπρι (79' Κωνσταντινίδης), Βρύζας (74' Καραδήμος), Φρούσος (91' Βαλένσια).




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου