Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Στον... κουβά και η Βetfair

ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


Μετά την Sportingbet που έκανε την αρχή και την Ladbrokes που ακολούθησε, ήρθε η σειρά του βρετανικού κολοσσού Βetfair να κουνήσει μαντήλι στην Ελλάδα και να συμπληρώσει την τριάδα –για την ώρα τουλάχιστον- των αποχωρήσεων των στοιχηματικών εταιρειών από την εγχώρια αγορά.

Όταν το πρωί της περασμένης Δευτέρας, οι Έλληνες χρήστες-παίχτες της Betfair άνοιξαν τους υπολογιστές τους, βρέθηκαν μπροστά σε μια μάλλον δυσάρεστη για τους ίδιους έκπληξη. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στοιχημάτων παγκοσμίως τους ενημέρωνε ότι από τη Δευτέρα 3 Δεκέμβριου διακόπτει την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων σε πελάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της για τους λόγους που την οδήγησαν στην αποχώρηση από την Ελλάδα, η Betfair αναφέρει ότι οι όροι για την αδειοδότηση των εταιρειών στοιχήματος καθιστούν την ελληνική αγορά μη ελκυστική, καθώς όπως υποστηρίζει η εταιρεία η ελληνική νομοθεσία για το τζόγο δεν συνάδει με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής αίτημα για άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, λόγω σχετικής απόφασης από το νομικό τμήμα.



Ο νόμος 4002/2011

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4002/2011 για τα τυχερά παίγνια προβλέπει φόρο 30% στα μεικτά κέρδη και 10% στα κέρδη των νικητών. Επιπλέον για να αδειοδοτηθούν οι εταιρείες του διαδικτυακού στοιχηματισμού θα έπρεπε να πληρώσουν αναδρομικά για τα έτη 2010-2011 φόρο 30% για τα μεικτά κέρδη που πραγματοποίησαν τις συγκεκριμένες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις αρχές αυτού του μήνα η Betfair αποσύρθηκε και από την αγορα της Γερμανίας, έπειτα από την επιβολή φόρου στα κέρδη των στοιχημάτων από αθλήματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πιο σημαντικό πρόσκομμα για τις ξένες εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα είναι το μονοπώλιο που έχει ο ΟΠΑΠ και στο διαδικτυακό στοίχημα το οποίο εκτίνεται μέχρι το 2020. Και το πρόσκομμα αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές με το σημερινό καθεστώς δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο στο ελληνικό κράτος για αυτό και προσέφεραν υψηλές αποδόσεις παίρνοντας σημαντικό μερίδιο των παικτών.

Η παράγραφος, πάντως, της ανακοίνωσης ότι η Betfair αποσύρεται από την ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος «έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στο νομοθετικό μέτωπο», αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο επαναδραστηριοποίησής της στην Ελλάδα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Betfair προέβλεπε ότι θα εμφάνιζε έσοδα 13 εκατ. λιρών και κέρδη 7 εκατ. λιρών (18,8 και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) από την ελληνική αγορά.

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο ότι το παράδειγμα της Betfair θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα και δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας.



Επιστολή της RGA σε ΤΑΙΠΕΔ για ΟΠΑΠ

Η Ένωση Διαδικτυακού Στοιχηματισμού (RGA) έστειλε, εξάλλου, επιστολή στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), την Deutsche Bank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος «ώστε να τους προειδοποιήσει για επιπρόσθετες νομικές καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την άδικη και ανεφάρμοστη ελληνική νομοθεσία περί του διαδικτυακού στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.
«Πλέον υπάρχουν δύο εκκρεμείς καταγγελίες και προετοιμάζονται και άλλες», αναφέρει η RGA και προσθέτει: «Έχει επίσης υποβληθεί αγωγή στα ελληνικά δικαστήρια. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες οδηγούν σε επιπρόσθετη αβεβαιότητα ως προς την τιμή των μετοχών του ΟΠΑΠ, τον οποίο προσπαθεί να πωλήσει το ΤΑΙΠΕΔ».



Η επιστολή της Betfair στους παίκτες

«Με λύπη μας, σας πληροφορούμε ότι, από τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012, δεν θα παρέχουμε, πλέον, υπηρεσίες τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων σε πελάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Τούτο οφείλεται σε απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Παιγνίων, η οποία περιλαμβάνει διατάξεις για την επιβολή χρηματικών και ποινικών κυρώσεων σε βάρος παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, που εξακολουθούν να λειτουργούν στην αγορά.

»Συνεπώς, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στα προϊόντα μας από πελάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό επηρεάζει όλα τα προϊόντα σε όλες τις πλατφόρμες. Η Betfair θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ένωση Τυχερών Παιγνίων Εξ Αποστάσεως (Remote Gambling Association) για να επηρεάσουμε θετικά για τη θέσπιση νομοθεσίας, η οποία να επιτρέπει τον υγιή ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά.

»Τι σημαίνει αυτό για τους πελάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα; Από τις 11.00 π.μ. GMT, περίπου, (1.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος), στις 3 Δεκεμβρίου 2012, οι πελάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καμία από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων της Betfair. Εάν έχετε κανονική πρόσβαση στην ιστοσελίδα από την Ελλάδα και διατηρείτε τις θέσεις σε αγορές ανταλλακτηρίων, τότε σας προτρέπουμε να κάνετε τη σχετική εκκαθάριση, επειγόντως, πριν τις 3 Δεκεμβρίου 2012.

»Στοιχήματα στο ανταλλακτήριο που έχουν ήδη τοποθετηθεί ή στοιχήματα με σταθερές αποδόσεις (π.χ. ελληνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου 12/13) θα διακανονιστούν με τον συνηθισμένο τρόπο μόλις το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Μετά τις 3 Δεκεμβρίου όλες οι λειτουργίες τοποθέτησης στοιχήματος θα απενεργοποιηθούν. Θα εξακολουθήσετε να έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας για σκοπούς άλλους εκτός από τη δραστηριότητα στοιχήματος και τυχερών παιγνίων και οι προκαταβολές σας είναι ασφαλείς. Αυτό θα σας επιτρέψει να κάνετε αναλήψεις από τον λογαριασμό σας, ως συνήθως, προς το παρόν…».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου