Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Asian Handicap και Είδη

Τo Asian Handicap είναι μια παραλλαγή του χάντικαπ που παρουσιάσαμε πιο πριν και αποτελεί ίσως το πιο ευνοϊκό από πλευράς όρων για τον παίκτη είδος στοιχηματισμού από τα ευρέως διαδεδομένα που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς ο παίκτης έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο σημεία (1 και 2) και όχι τρία (1,Χ και 2) ενώ η γκανιότα σε πολλές περιπτώσεις είναι αισθητά μικρότερη.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση ισοπαλίας; Ανάλογα με το είδος του ασιατικού χάντικαπ, η ισοπαλία «περιέχεται» σε ποικίλες δόσεις μέσα σε ένα εκ των δύο άλλων σημείων, με επίπτωση στις αποδόσεις του άσσου και του διπλού.

Υπάρχουν αρκετά είδη ασιατικών χάντικαπ και θα τα δούμε αναλυτικά αμέσως τώρα:

(0:0) ή level ball έχουμε σε περιπτώσεις όπου κατά τον bookmaker δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.
Τότε για παράδειγμα, αντί για 1Χ2 (με αποδόσεις π.χ. 2.60-3.10-2.50) μπορείτε να επιλέξετε στο ασιατικό την γηπεδούχο (1.95) ή την φιλοξενούμενη (1.90). Αν η ομάδα που διαλέξατε κερδίσει, πληρώνεστε την ανάλογη απόδοση. Αν χάσει, φυσικά κουβάς. Σε περίπτωση ισοπαλίας παίρνετε πίσω το ποντάρισμα σας. Το level ball είναι δηλαδή μια πιο ρισκαδόρικη επιλογή από τη διπλή ευκαιρία και μια πιο συντηρητική από την απλή επιλογή ενός εκ των άσσου ή διπλού. Με άλλα λόγια ο παίκτης που ποντάρει σε αυτό το ασιατικό, θυσιάζει το 2.50 για το χαμηλότερο 1.90 με αντάλλαγμα να μην πάει το ποντάρισμα του χαμένο σε περίπτωση ισοπαλίας. Έτσι, για να χάσει ο παίκτης πρέπει η πρόβλεψη του να πέσει εντελώς έξω.

Το να προτιμήσει κανείς την κάλυψη στο level ball (ή αλλιώς DNB= Draw No Bet) από το ξερό σημείο που προσφέρεται σε καλύτερη απόδοση, έχει να κάνει καθαρά με το πόσο ρίσκο είναι διατεθειμένος να πάρει ο παίκτης και πόσο πιθανή θεωρεί την ισοπαλία στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
Το level ball αν δεν προσφέρεται από τον μπουκ, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, ποντάροντας τόσα χρήματα στην ισοπαλία, ώστε αν έρθει να σας αποδώσει τόσα χρήματα, όσα ξοδέψατε στο βασικό σας σημείο και στο Χ.

Το (0:1/2) και (1/2:0) line είναι ουσιαστικά η γνωστή μας διπλή ευκαιρία, με τη διαφορά ότι συνήθως η γκανιότα είναι μικρότερη και έχουμε καλύτερες αποδόσεις. Ποντάροντας στον άσσο του χάντικαπ 0:1/2 ουσιαστικά ποντάρουμε ότι η γηπεδούχος ομάδα θα κερδίσει, ενώ αντίστοιχα αν ποντάρουμε στο διπλό θεωρούμε ότι το ματς θα έρθει Χ ή διπλό.

(0:1) ή (0:2) Στα lines αυτά, οι ομάδες που είναι αουτσάιντερ προσφέρονται με ένα ακέραιο πλεονέκτημα τερμάτων. Αν για παράδειγμα μια φιλοξενούμενη ομάδα έχει πλεονέκτημα ενός γκολ (0:1) και την επιλέξετε, θα πληρωθείτε την απόδοση που προσφέρεται αν κερδίσει ή πάρει ισοπαλία, θα χάσετε αν ηττηθεί με διαφορά μεγαλύτερη ενός γκολ, ενώ θα πάρετε πίσω το ποντάρισμα σας αν χάσει ακριβώς με τόσα γκολ όσο είναι και το πλεονέκτημα της. Αντιθέτως, αν επιλέξετε την ομάδα με ένα γκολ μειονέκτημα, θα πληρωθείτε αν κερδίσει με περισσότερα από ένα γκολ διαφορά και θα πάρετε τα χρήματα σας πίσω αν κερδίσει ακριβώς με ένα γκολ. Αν δεν κερδίσει, φυσικά χάνετε.
Παρόμοιος είναι ο τρόπος που λειτουργεί και το πλεονέκτημα δύο τερμάτων (0:2).

Το line 0:1 ή 1:0, θα το βρείτε συνήθως σε παιχνίδια που η το φαβορί είναι της τάξης 1.40-1.60. Αν κάποιος βλέπει πολύ πιθανό το φαβορί να κερδίζει με καθαρό σκορ, μπορεί να ρισκάρει αντί π.χ. για το 1.45 του άσσου, να πληρωθεί 1.90 αν η ομάδα αυτή κερδίσει με πάνω από ένα γκολ διαφορά, παίρνοντας το ρίσκο όμως πως αν κερδίσει ακριβώς με ένα γκολ διαφορά απλά θα πάρει πίσω το ποντάρισμα του αντί να πληρωθεί το 1.45. Από την άλλη, μπορεί κανείς στο line αυτό να ποντάρει σε ένα αουτσάιντερ που εκτιμά πως μπορεί να τα καταφέρει να μη χάσει, αλλά να προτιμήσει το ασιατικό 0:1 αντί για τη διπλή ευκαιρία, ώστε σε περίπτωση που αυτό το αουτσάιντερ χάσει στο γκολ να πάρει τουλάχιστον τα λεφτά του πίσω.

(0:1 ½) ή (0:2 ½) Εδώ ανήκουν οι περιπτώσεις όπου η μια ομάδα είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί (π.χ. Arsenal 0:1 ½ Fulham) ή ακλόνητο φαβορί (π.χ. Ολυμπιακός 0:2 ½ Πανιώνιος). Εδώ ο παίκτης μπορεί να επιλέξει το φαβορί αν πιστεύει ότι θα κερδίσει πολύ καθαρά και να πληρωθεί αποδόσεις του τύπου 1.80-1.90 για μια καθαρή νίκη αντί για 1.10-1.25 που ενδεχομένως να πληρώνει ο άσος.
Στην περίπτωση του 0:1 ½ το φαβορί για να πληρώσει χρειάζεται νίκη με δύο ή περισσότερα γκολ διαφορά, ενώ στην περίπτωση του 0:2 ½ (πιο σπάνια περίπτωση) χρειάζεται νίκη με τρία και πλέον τέρματα διαφορά. Αντιθέτως, αν επιλέξετε το αουτσάιντερ, σημαίνει ότι πιστεύετε ότι θα υπερασπίσει το πλεονέκτημα που του προσφέρεται χάνοντας με διαφορά μικρότερη από το χάντικαπ.

Από εκεί και πέρα έχουμε και τα λεγόμενα quarter lines, δηλαδή lines της μορφής (0:?) , (0:?), (0:1 ?), (0:1 ?), (2 ?), κλπ. Τα lines αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνδυασμοί των προηγούμενων που αναλύσαμε παραπάνω. Στην πραγματικότητα, ποντάροντας Χ ευρώ σε ένα quarter line, ποντάρεις ουσιαστικά τα μισά στο αμέσως προηγούμενο line και τα άλλα μισά στο αμέσως επόμενο. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, ας δούμε δύο παραδείγματα:

i) Στο αγώνα Zenit-ΑΕΚ με line (0: ?), αν παίξεις 100 ευρώ στην ΑΕΚ +3/4 σε απόδοση 2.00, τότε ουσιαστικά το μισό σου ποντάρισμα πάει στο ΑΕΚ +1/2 (διπλή ευκαιρία Χ2 ουσιαστικά) και το άλλο μισό στο ΑΕΚ +1. Επομένως:

Αν η ΑΕΚ πάρει Χ2, παίρνεις 100 x 2.00 = 200 ευρώ.

Αν η ΑΕΚ χάσει στο γκολ παίρνεις πίσω το μισό σου ποντάρισμα (αυτό στο +1, αφού αυτό στο +1/2 το χάνεις), δηλαδή 50 ευρώ επιστροφή. Σε αντίθετη περίπτωση που κάποιος έχει ποντάρει στη Zenit και αυτή κερδίσει με ένα γκολ διαφορά, γίνεται το αντίστροφο: πληρώνεται το μισό ποντάρισμα του επί την απόδοση και παίρνει και το άλλο μισό πίσω.

Αν η ΑΕΚ χάσει  με πάνω από ένα γκολ διαφορά, χάνεις τα 100 ευρώ.

ii) Παρομοίως, το line 0:? είναι συνδυασμός του 0:0 και του 0:½. Ουσιαστικά αν ο παίκτης ποντάρει 100 Euro στο Rangers-Porto (0:?) και επιλέξει την Porto +1/4 στο 1.85, σημαίνει ότι ποντάρει 50 Euro στο Rangers-Porto (0:0) και άλλα 50 Euro στο Rangers-Porto (0:½).

Αν η Πόρτο κερδίσει, πληρώνεται 100 ευρώ x 1.85 = 185 ευρώ.

Αν το ματς έρθει Χ, πληρώνεται το μισό του ποντάρισμα (αυτό του Porto +1/2, δηλαδή 50 ευρώ Χ 1.85 = 92.5) και παίρνει πίσω το άλλο μισό (αυτό του Porto 0:0, δηλαδή 50 ευρώ Χ 1.00 = 50 ευρώ), συνολικά δηλαδή παίρνει 142.5 ευρώ.

Αν κερδίσει η Rangers... τότε κουβάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου