Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Το γκολ που στοιχειώνει την Αγγλία!


ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ ΣΕ 8,3 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

Το όνομα Νταβίντε Γκουαλτιέρι είμαστε σίγουροι ότι δεν σας λέει τίποτα. Ο ποδοσφαιριστής του Σαν Μαρίνο όμως κατέχει το μοναδικό προνόμιο να έχει σκοράρει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε διάστημα 8,3 δευτερολέπτων από το ξεκίνημα του αγώνα με την Αγγλία στις 17 Νοεμβρίου του 1993 για τα προκριματικά της διοργάνωσης.

«Το είχα ονειρευτεί αλλά ποτέ δεν περίμενα να συμβεί. Ηταν πολύ δύσκολο να σκοράρουμε απέναντι σε οποιονδήποτε, πόσο μάλλον απέναντι σε μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως η Αγγλία» ήταν η δήλωση του πρώην διεθνή με το Σαν Μαρίνο ποδοσφαιριστή στο BBC, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο 17 Νοεμβρίου όλοι στην πατρίδα του θυμούνται το γκολ και το έχουν σαν... επέτειο.

Βέβαια, όσο αδύνατο είναι να ξεχάσει ο Γκουαλτιέρι αυτό το μοναδικό επίτευγμα στην καριέρα του, άλλο τόσο δύσκολο αποδεικνύεται για τον τότε προπονητή των «λιονταριών» Γκρέιαμ Τέιλορ προκειμένου να το σβήσει από τη μνήμη του.

Για την ακρίβεια, ακόμη και 19 χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ, όπου η Αγγλία νίκησε τελικά με 7-1, ο πρώην ομοσπονδιακός το περιγράφει σαν εφιάλτη: «Οταν είδα την μπάλα στα δίχτυα, κοίταξα τον ουρανό και είπα: “Θεέ μου, πες μου σε παρακαλώ, τι έκανα λάθος;”»


Βέβαια, ο βασικός λόγος που κανένας Αγγλος δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη νύχτα, τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, είναι γιατί η εθνική τους αποκλείστηκε από την τελική φάση. Αφενός χρειαζόταν να νικήσει με επτά γκολ διαφορά το Σαν Μαρίνο, αφετέρου έπρεπε ταυτόχρονα στο Πόζναν η Πολωνία να νικήσει την Ολλανδία. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη και βρέθηκε και αυτός ο Γκουαλτιέρι να κάνει το... θαύμα του.

«Μπορεί να γελάω τώρα, όμως τότε ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Επρεπε να μπούμε στο γήπεδο για να κερδίσουμε με επτά γκολ διαφορά και με το που έγινε η σέντρα χάναμε 1-0» θυμάται ο Τέιλορ. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσα να πάρω την ευθύνη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα και οποιοδήποτε γκολ, όμως είχαν περάσει μόλις οκτώ δευτερόλεπτα στο παιχνίδι. Ηξερα ότι μπορούμε να κερδίσουμε αλλά αμέσως σκέφτηκα: “Τι διάολο συμβαίνει εδώ πέρα;”»


Η αλήθεια είναι ότι ο Στιούαρτ Πιρς, αρχηγός τότε, είχε κάνει το τραγικό λάθος στην προσπάθειά του να γυρίσει την μπάλα στον γκολκίπερ Ντέιβιντ Σίμαν, με συνέπεια να παρέμβει ο Γκουαλτιέρι για να σκοράρει.

Το όνομα πάντως του ποδοσφαιριστή ο Τέιλορ δεν το θυμάται -ή μάλλον δεν θέλει να το θυμάται. «Το γκολ δεν το ξεχνάω, όμως το όνομα του παίκτη μου διαφεύγει. Να είναι καλά πάντως ο άνθρωπος. Του εύχομαι καλή τύχη...»






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου