Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Τι πρόκειται να γίνει με το Κάμπ Νου

Τον Ιανουάριο θα μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι με το γήπεδο της Μπαρτσελόνα. Το ιστορικό Καμπ Νου. Η Μπαρτσελόνα έχει αποφασίσει να αλλάξει κάποια πράγματα όσον αφορά την έδρα της και μένει να μάθουμε ακριβώς τι θα ανακοινωθεί. Τι «παίζει» όμως;

Το 2007 η Μπαρτσελόνα ζούσε πολύ μεγάλες στιγμές. Πέρα από το αγωνιστικό μέρος η διοίκηση της ομάδας ξεκίνησε τις διαδικασίες για την επέκταση του γηπέδου της ώστε να μετουσιώσει το απόγειο της δόξας της σε οικονομικά οφέλη. Μία από τις ιδέες ήταν να μεγαλώσει την χωρητικότητα του Καμπ Νου. Μάλιστα ο Άγγλος αρχιτέκτονας, Φόστερ Νόρμαν ανέλαβε να ξεκινήσει τα σχέδια και τις μελέτες για αυτό τον σκοπό.


Η μελέτη έδειξε τα εξής στοιχεία. Επένδυση 250 εκατομμυρίων ευρώ, επέκταση του σταδίου σε
106.000 θέσεις, πώληση του Mini Estadi για μείωση του κόστους και ολοκλήρωση του πλάνου την σαιζόν 2011-2012. Η κρίση που έπληξε την Ευρώπη και την Ισπανία αλλά και η αλλαγή στην προεδρία του συλλόγου έφεραν καινούργια δεδομένα. Πολλοί λένε πως ο πρόεδρος της ομάδας, Σάντρο Ροσέλ δεν θέλησε να πουλήσει το Mini Estadi επειδή πολύ απλά ήταν μία απόφαση που είχε παρθεί από την προηγούμενη προεδρία.

Μπορεί αγωνιστικά οι μπλαουγκράνα να έχουν στείλει στο καναβάτσο τα τελευταία χρόνια την αιώνια αντίπαλο τους, Ρεάλ Μαδρίτης, όμως οι μερένχες έχουν κάνει άλματα προόδου σε επίπεδο marketing όσον αφορά ειδικά το γήπεδο τους. Ο πρόεδρος της Ρεάλ είναι ο άνθρωπος που έχει το όραμα να κάνει το Σαντιάγκο Μπερναμπέου έναν top προορισμό για την πόλη της Μαδρίτης αλλά και την Ισπανία γενικότερα. Το μοναδικό που έχει πετύχει μέχρι τώρα η Μπαρτσελόνα είναι η αύξηση της χωρητικότητας του γηπέδου της σε περίπου 100.000 θέσεις.

Είναι το γήπεδο με την μεγαλύτερη χωρητικότητα στην Ευρώπη όμως χρειάζεται κάτι καινούργιο. Το έχουν καταλάβει στην διοίκηση του συλλόγου και δουλεύουν για αυτό τον σκοπό. Και τα σενάρια μέχρι στιγμής είναι δυο.

Στο πρώτο πλάνο το Καμπ Νου θα υποστεί μία ανακαίνιση και θα μεγαλώσει η χωρητικότητα του σε 105.000 θέσεις. Το ποσό που θα χρειαστεί για να γίνει αυτή η επένδυση υπολογίζεται σε 300 εκ. ευρώ. Νούμερα που σίγουρα προκαλούν ίλιγγο, όμως μιλάμε για ένα τεράστιο έργο. Το δεύτερο σενάριο που είναι και το πιο δύσκολο να πάρει σάρκα και οστά είναι η αποχώρηση της Μπαρτσελόνα από την τωρινή έδρα της και η μετακόμισή της σε νέο γήπεδο. Και εδώ μιλάμε για μία επένδυση της τάξης των 600 εκ. και πάνω. Βέβαια, η διοίκηση του συλλόγου έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος της και να μπορεί να ατενίζει το (οικονομικό) μέλλον της με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Και ένα νέο στάδιο θα ήταν η απαρχή της οικονομικής εκτόξευσης της ομάδας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Επιπρόσθετα, το δεύτερο σενάριο χωρίζεται σε δυο άξονες. Το νέο γήπεδο είτε θα κατασκευαστεί σε μία περιοχή όπου το οικόπεδο ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης είτε θα γίνει στον χώρο που βρίσκεται το τωρινό γήπεδο που όμως θα ανακατασκευαστεί ολοκληρωτικά.

Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και θυμόσοφος λαός μας. Τον Γενάρη του 2014 θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις από πλευράς Μπαρτσελόνα όσον αφορά το γήπεδο της αλλά και το μέλλον της σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια τα μηνύματα που στέλνουν οι οπαδοί της ομάδας δείχνουν την προτίμηση τους στην παραμονή στο Καμπ Νου και την απλή ανακαίνιση του. Οι υπόλοιπες πληροφορίες τον Ιανουάριο του νέου έτους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου