Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ο τζογαδόρος τελικά δεν ευθύνεται για την εξάρτηση του (;)

Ιάπωνες επιστήμονες έκαναν μία σημαντική ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αλλάξει την ζωή εκατομμυρίων τζογαδόρων σε ολόκληρο το κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα στο Kyoto University πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα την περσινή χρονιά με 19 παίκτες να τζογάρουν και τους επιστήμονες να παρακολουθούν την αντίδραση των εγκεφάλων τους. Έτσι ανακάλυψαν μία χημική ουσία, η οποία παρατηρείται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση όταν οι παίκτες χάνουν χρήματα. Η συγκεκριμένη ουσία, η οποία ονομάζεται noradrenaline, εμφανίζεται σαν αντίδραση των ανθρώπων που χάνουν χρήματα στο τζόγο. Αυτοί που είχαν χαμηλά ποσοστά της ουσίας αυτής σε ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου δεν επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια χρημάτων. Αντίθετα σε αυτούς που η noradrenaline ήταν μεγάλη υπέφεραν από την απώλεια των χρημάτων που έχαναν.

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε ελεύθερη βούληση και αποφασίζουμε εμείς για το τι θέλουμε να κάνουμε, ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο εύκολο”, δήλωσε ο Julio Licino που δημοσίευσε και την έρευνα. “Κάποιοι άνθρωποι έχουν την προδιάθεση να παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις”, δήλωσε ο Alexis Bailey από το πανεπιστήμιο του Surrey.

Το επόμενο βήμα είναι μία ακόμα έρευνα που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός φαρμάκου, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει τους τζογαδόρους να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους. Αν λοιπόν ένα φάρμακο εξουδετερώνει την ουσία αυτή ή καθορίζει σε τι ποσοστό θα παράγεται στον εγκέφαλο, τότε οι τζογαδόροι δεν θα επηρεάζονται συναισθηματικά από τις απώλειες των χρημάτων.

Είναι αυτός ένας τρόπος για να ξεπεράσουν οι παίκτες του πόκερ ευκολότερα τα downswings και να μην νοιάζονται για το αποτέλεσμα παρά μόνο για το αν πήραν τη σωστή απόφαση;

Αυτή είναι σίγουρα μία τεράστια είδηση για την κοινότητα του τζόγου και ένα τεράστιο θετικό βήμα για τους εξαρτημένους παίκτες. Παλαιότερα σε μία αντίστοιχη έρευνα στην Αυστραλία οι επιστήμονες έδιναν στους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πείραμα την ίδια ουσία που δίνουν στους τοξικομανείς ή σε αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ. 

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το τζόγο επικοινωνήστε με τη γραμμή βοήθειας του ΚΕΘΕΑ στο 1114. Κάντε κλικ εδώ για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου