Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Υπομονή, τα άσχημα σερί αποτελεσμάτων είναι μέσα στο πρόγραμμα

Μήπως δεν σας αρέσει να χάνετε; Μήπως γίνεστε «έξω φρενών» κάθε φορά που ένας αγώνας «στραβώνει»; Αν συμβαίνουν τα παραπάνω, πρέπει ν’ αναρωτηθείτε αν τελικά πρέπει ν’ ασχοληθείτε ή όχι με το αθλητικό στοίχημα. Τα αρνητικά σερί αποτελεσμάτων είναι δυστυχώς αναπόφευκτα λόγω του νόμου των πιθανοτήτων που ρυθμίζει τα πάντα στην καθημερινή μας ζωή. Το «κλειδί της επιτυχίας» στο αθλητικό στοίχημα είναι να μπορεί κάποιος να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα, αντί να γκρινιάζει.


Αρνητικά και θετικά σερί

Δυστυχώς όσο και να μην θέλουμε πολλές φορές να το πιστέψουμε, δεν υπάρχει τρόπος να κερδίζουμε συνεχώς, χωρίς αρνητικά σερί αποτελεσμάτων. Σκεφθείτε λίγο το πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο. Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού περιοδικού Money Magazine αν κάποιος είχε αγόραζε μιας συγκεκριμένη μετοχή κάποιας βρετανικής επιχείρησης τον Αύγουστο του 1997 και περίμενε 10 χρόνια, η αξία της μετοχής θα ήταν αυξημένη κατά 88% αποκομίζοντας εξαιρετικό κέρδος. Αν όμως μέσα σ’ αυτά τα 10 χρόνια δεν λογαριάζαμε τις 20 καλύτερες μέρες της μετοχής στην αγορά, τότε η αξία της μετά το πέρας της δεκαετίας θα ήταν μειωμένη κατά 20%! Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Μέσα σε 3.650 ημέρες, οι 20 ήταν τόσο σημαντικές και ανοδικές, ενώ οι υπόλοιπες ήταν κατά μέσο όρο αρνητικές, περισσότερο ή λιγότερο! Το αθλητικό στοίχημα δεν διαφέρει πολύ από το παράδειγμα του χρηματιστηρίου, ιδίως αν προτιμούμε να ποντάρουμε στα αουτσάιντερ.

Τα σερί συμβαίνουν πολύ συχνά είτε είναι νικηφόρα, είτε όχι. Ακόμη και αν σε μια σεζόν το ποσοστό επιτυχίας μας στους αγώνες φτάσει το 60%, που θεωρείται εξαιρετικό, θα υπάρξουν άσχημες μέρες, άσχημες εβδομάδες ή ακόμη και άσχημοι μήνες. Δεν γίνεται να κερδίζουμε σταθερά κάθε μέρα, κι αν δεν το καταλάβατε, ξαναδιαβάστε το. Αυτό που μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για τα αρνητικά σερί, ώστε όταν συμβούν να παραμένουμε ψύχραιμοι. Η απώλεια της ψυχραιμίας δυσχεραίνει τα πράγματα ακόμη περισσότερο, καθώς αυτό το αρνητικό συναίσθημα μας προτρέπει να κάνουμε λάθος επιλογές . Η σωστή κίνηση στη συγκεκριμένη περίσταση είναι να συνεχίσουμε να παίζουμε όπως παίζαμε, χωρίς να αλλάξουμε τη στρατηγική μας.

Αν μια άσχημη στοιχηματικά μέρα σας εξαγριώνει, τότε μάλλον ποντάρετε περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα έπρεπε. Είναι επιβεβλημένο να δεχτείτε αυτά τα άσχημα κατά καιρούς «χτυπήματα» της τύχης, ώστε να επιβιώσετε και να βγείτε κερδισμένοι μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, πρέπει να στοιχηματίζετε ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων σας, ώστε να μπορείτε να επιβιώσετε σε μια κακή περίοδο με κάποιο άσχημο σερί αποτελεσμάτων. Διαχειριστείτε τα πονταρίσματά σας σαν μια επιχείρηση που δεν χρειάζεται μια καλή μέρα, βδομάδα ή μήνα, αλλά να έχει κέρδος στο τέλος του χρόνου.



Η διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα είναι μικρή και δυσδιάκριτη

Για να καταλάβετε καλύτερα ότι το να κερδίζει κάποιος συνέχεια είναι αδύνατο, ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα πιθανοτήτων. Αυτό που θα διαπιστώσετε με μια πρώτη ματιά είναι ότι το να νικάς μοιάζει πολύ με το να χάνεις, τα όρια είναι κάπως ασαφή… Να το κάνουμε λίγο πιο κατανοητό: Ας υποθέσουμε ότι τα προγνωστικά μας είναι θετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ποσοστό 55%, έχουμε δηλαδή κέρδος. Αν θεωρητικά παίζουμε 4 παιχνίδια κατά μέσο όρο την ημέρα, τότε οι πιθανότητες κέρδους μας φαίνονται καλύτερα στον παρακάτω πίνακα:


 
Κερδισμένα
Χαμένα
Πιθανότητα
4
0
9.15%
3
1
29.95%
2
2
36.75%
1
3
20.05%
0
4
4.10%
  

Τι μας λένε, όμως, οι αριθμοί; Μας λένε ότι η πιθανότητα νίκης καθημερινά είναι μικρότερη του 50%. Για να έχουμε μια θετική μέρα, με βάση το παραπάνω σενάριο, πρέπει να κερδίζουμε τουλάχιστον 3 από τα 4 πονταρίσματά μας με την αντίστοιχη πιθανότητα να φτάνει το 39,1% (29,95%+9,15%). Με τον τρόπο αυτό χάνουμε χρήματα με ποσοστό περισσότερο του 60%! Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα καθώς ένας παίκτης με 2 κερδισμένα και 2 χαμένα παιχνίδια ή 1 κερδισμένο με 3 χαμένα ή 4 χαμένα συχνά ποντάρει μεγάλα ποσά για να καλύψει τα χαμένα χρήματα παίζοντας ένα παιχνίδι με εντελώς λάθος στρατηγική. Με τον τρόπο αυτό, αναπόφευκτα μειώνει τις πιθανότητές του για κέρδος, ακόμη και αν επιτύχει το ζητούμενο 55% επιτυχίας. Μια τέτοια κατάσταση διαφέρει πολύ από την παραδοσιακή διαχείριση χρημάτων. Χρειάζεται τεράστια πειθαρχία από κάποιον προκειμένου να κατανοήσει ότι χάνοντας κατά μέσο όρο με ποσοστό 60,9% μπορεί συνολικά να κερδίσει.



Πρέπει να μην ξεχνάτε τα εξής:

- Ακόμη και με 60% επιτυχία στις προβλέψεις σας, θα χάνετε το 52,48% των ημερών που στοιχηματίζετε.

- Μην αγχώνεστε και μην εκνευρίζεστε με τις άσχημες μέρες και εβδομάδες γιατί θα υπάρξουν πολλές. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε την μέχρι να ξαναξεκινήσουν τα νικηφόρα σερί (εκπνοή τώρα, δεν μιλάμε κυριολεκτικά…)



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου