Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Τα χέρια του "Θεού"

Ο Πατ Μπόνερ ήταν ο φύλακας άγγελος της Ιρλανδίας απέναντι στην Ρουμανία στο Μουντιάλ της Ιταλίας.

Ο αγώνας Ιρλανδία - Ρουμανία ήταν ένα από τα πιο αμφίρροπα παιχνίδια στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Οι δύο ομάδες είχαν προκριθεί ως δεύτερες από την φάση των ομίλων και θα έλυναν τις διαφορές τους στο "Λουίτζι Φεράρι" της Γένοβας, για μία θέση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.


Η Ιρλανδία ήταν μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα. Το 1988 είχε καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της στο EURO και αποτελούσε δυσκολοκατάβλητη ομάδα για κάθε αντίπαλο.

Η Ρουμανία, απ' την άλλη, είχε στις τάξεις παίκτες όπως τον σπουδαίο Χάτζι αλλά και τους Λάκατους, Ραντουτσόιου, Ροτάριου και Ποπέσκου στα "ντουζένια" τους. Δύσκολα μπορούσε κάποιος να προβλέψει το αποτέλεσμα του αγώνα.

Το ματς ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπο με λίγες ευκαιρίες κατά την διάρκεια του ενενηντάλεπτου αλλά και κατά την διάρκεια της παράτασης. Η πρόκριση θα κρίνονταν στα πέναλτι.

Οι δύο ομάδες αποδείχτηκαν εύστοχες στις πρώτες τέσσερις εκατέρωθεν εκτελέσεις πέναλτι. Ο Τιμόφθε ήταν ο μοιραίος παίκτης για την Ρουμανία. Ο Πατ Μπόνερ απέκρουσε το πέναλτι του Ρουμάνου και ο Ντέιβιντ Ο'Λίρι, ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι των Ιρλανδών, στέλνοντας τους στα προημιτελικά.

Είκοσι χιλιάδες Ιρλανδοί φίλαθλοι πανηγύρισαν εκστασιασμένοι την πρόκριση καθώς ήταν παρόντες σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας.

Η επιτυχία της Ιρλανδίας είχε τόσο μεγάλη απήχηση που ακόμα και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος τους κάλεσε στο Βατικάνο για να τους συγχαρεί! Ο Τύπος της Ιρλανδίας αποθέωσε τους νικητές και τον Πατ Μπόνερ γράφοντας χαρακτηριστικά: "Τα χέρια του Θεού".

Στα προημιτελικά, παρά την αντίσταση που προέβαλαν στην Ιταλία, ηττήθηκαν με 1-0 και αποκλείστηκαν.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου