Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Οι «θρύλοι» που δεν έπαιξαν ποτέ σε Μουντιάλ

Ο χρόνος κύλησε γρήγορα, οι προκριματικοί για το Μουντιάλ της Βραζιλίας ολοκληρώθηκαν, ο κύκλος έκλεισε και τα «αστέρια» του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος έδωσαν ραντεβού στη «χώρα της σάμπας» τον Ιούνιο του 2014. Όλα; Όχι ακριβώς, αφού παίκτες κορυφαίου επιπέδου όπως για παράδειγμα ο Πετρ Τσεχ, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Γκάρεθ Μπέιλ θα δουν τους αγώνες από την τηλεόραση. Τουλάχιστον, όμως, αυτοί θα έχουν κι άλλες ευκαιρίες.

Το «κρίμα» στην υπόθεση έχει να κάνει με τους θρύλους του αθλήματος που δεν ευτύχησαν να νιώσουν την υπέρτατη χαρά της συμμετοχής στην κορυφαία αυτή διοργάνωση. Ας θυμηθούμε λοιπόν ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις.


Ο Γκιγκς υπήρξε διεθνής για περισσότερες από 60 φορές με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του (64 συμμετοχές, 12 γκολ)

ΡΑΪΑΝ ΓΚΙΓΚΣ: Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει στη μνήμη ως ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές προς τα τέλη του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα. Στην καριέρα του κατάκτησε τα πάντα υπό τις οδηγίες του Άλεξ Φέργκιουσον και υπήρξε σημείο αναφοράς για πολλά έτη στους «κόκκινους διαβόλους», όμως ο διάσημος Ουαλός μέσος ουδέποτε γεύθηκε τη χαρά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως και ο επίσης «μεγάλος» Ίαν Ρας.

Ο Γκιγκς υπήρξε διεθνής για περισσότερες από 60 φορές με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του (64 συμμετοχές, 12 γκολ), την υπηρέτησε 16 χρόνια, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να συμμετάσχει στους Αγώνες του Λονδίνου, το 2012, με την Ολυμπιακή ομάδα της Αγγλίας.


Ο Μπερντ Σούστερ, προπονητής πια της Μάλαγα, είχε μια πορεία γεμάτη συγκρούσεις στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του.

ΜΠΕΡΝΤ ΣΟΥΣΤΕΡ: Ομοειδής, αλλά όχι ταυτόσημη περίπτωση με εκείνη του Καντονά, ο ξανθομάλλης πληθωρικός Γερμανός μέσος είχε μια πορεία γεμάτη συγκρούσεις στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του. Σε ηλικία μόλις 20 ετών υπήρξε μέλος της «νατσιονάλμανσαφτ» που θριάμβευσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1980 (τότε Κύπελλο Εθνών), ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα και ύστερα από 21 διεθνείς συμμετοχές αποσύρθηκε από την Εθνική για να αφοσιωθεί στην ομάδα του (Μπαρτσελόνα).

Οι «κακές γλώσσες», πάντως, λένε ότι αυτό έγινε γιατί είχε πρόβλημα στη διαπροσωπική σχέση του με τον ομοσπονδιακό εκλέκτορα, Γιουπ Ντέρβαλ, αλλά και με κάποιους συμπαίκτες του, όπως τον Πολ Μπράιτνερ.



O Τζορτζ Μπεστ δεν ευτύχησε ποτέ να δει την Εθνική ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ: Γνώρισε την απόλυτη δόξα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κέρδισε ευρωπαϊκό τίτλο και «Χρυσή Μπάλα» μαζί της, αλλά δεν ευτύχησε ποτέ να δει την Εθνική ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρότι ο ίδιος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς όλων των εποχών.




ΕΡΙΚ ΚΑΝΤΟΝΑ: Άλλος ένας «κόκκινος διάβολος», ο οποίος λατρεύεται στο Μάντσεστερ, αλλά οι συμπτώσεις της ζωής δεν του επέτρεψαν να φορέσει ποτέ τη φανέλα της Γαλλίας σε Μουντιάλ, αν και η παρουσία του στους «τρικολόρ» ήταν σχετικά σύντομη (1987-1995). Είχε την ευκαιρία του για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ (1994), αλλά οι «μπλε» απέτυχαν να προκριθούν.

Ο Καντονά αποσύρθηκε από την Εθνική ομάδα το 1995, μετά το διάσημο περιστατικό στο οποίο πρωταγωνίστησε με το χτύπημα καράτε σε οπαδό, στον αγώνα της Μάντσεστερ με την Κρίσταλ Πάλας, που αποτέλεσε και το «κύκνειο άσμα» του στη Γαλλία.


Ο ντι Στέφανο (δεξιά) δεν κατόρθωσε να συμμετάσχει με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950.

ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ: Είχε την ευκαιρία να παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά η μοίρα ή ατυχείς συγκυρίες εμπόδισαν τη συμμετοχή του «ξανθού βέλους» στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Δεν κατόρθωσε να συμμετάσχει με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, ενώ, ως Ισπανός πολίτης στη συνέχεια, είδε τους «φούριας ρόχας» να αποκλείονται από το Μουντιάλ του 1958 και τέσσερα χρόνια αργότερα ένας τραυματισμός κράτησε τον ζωντανό θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης (5 ευρωπαϊκά Κύπελλα) μακριά και από το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής.



Ο Γουεά υπήρξε ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής που κατάκτησε τη «Χρυσή Μπάλα».

ΖΟΡΖ ΓΟΥΕΑ: Έπαιξε σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως τη Μονακό, την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Μίλαν, με την παρουσία του στην ομάδα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να τον καθιερώνει ως έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής του.

Ο Γουεά υπήρξε ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής που κατάκτησε τη «Χρυσή Μπάλα», το 1995, ωστόσο η πατρίδα του, η Λιβερία, δεν είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού η υψηλή ποιότητά του δεν ήταν αρκετή.




Ο Κουμπάλα έίχε την ευκαιρία να παίξει στην ισπανική Εθνική ομάδα είκοσι φορές.

ΛΑΝΤΙΣΛΑΟ ΚΟΥΜΠΑΛΑ: Ούγγρος «μαέστρος» του ποδοσφαίρου, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Ισπανός και σηματοδότησε μια νέα εποχή στην Μπαρτσελόνα. Είχε την ευκαιρία να παίξει στην ισπανική Εθνική ομάδα είκοσι φορές, όμως ούτε αυτός κατάφερε να συμμετάσχει σε μια διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου.




 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου