Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Παλέρμο

Ένα debate έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την ακριβή ημερομηνία και το έτος ίδρυσης της Παλέρμο. Κάποιες αρχές θεωρούν ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1898 ως Anglo Panormitan Football Club (Palermo Foot Ball and Cricket Club σε όλο το 1899) εξαιτίας της ύπαρξης εγγράφων που απευθύνονται στον Τζόζεφ Γουίτακερ, του Αγγλου προξένου στο Παλέρμο, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν και ο πρώτος πρόεδρος, έγγραφα που κάνουν λόγο για την ίδρυση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στην πόλη εκείνη τη χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η πιο κοινή και επίσημη ημερομηνία ίδρυσης είναι η 1η Νοεμβρίου 1900 με την ονομασία Anglo Palermitan Athletic and Football Club και ιδρυτή τον εκ Παλέρμο Ινιάτσιο Μάγιο Παγκάνο, ο οποίος γνώρισε το ποδόσφαιρο φοιτώντας σε κολέγιο στο Λονδίνο.

Το 1907 ο σύλλογος άλλαξε το όνομά του σε Palermo Foot-Ball Club και την σημερινή του ονομασία Unione Sportiva Città di Palermo την έλαβε στις 7 Ιανουαρίου 1987, ύστερα από την οικονομική κατάρρευση πρώτα της Palermo Football Club το 1926, έπειτα της Associazione Calcio Palermo το 1940 και τέλος της Società Sportiva Calcio Palermo το 1986.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις ήταν δύο μικρότεροι τοπικοί σύλλογοι εκείνοι που ανέλαβαν την κληρονομιά (Vigor και Juventina αντίστοιχα), ενώ στην τελευταία δημιουργήθηκε από το μηδέν ένας σύλλογος ύστερα από ένα χρόνο αδράνειας.

Αρχικά τα χρώματα της ομάδας ήταν το κόκκινο και το μπλε και μόνο το 1907 επιλέχτηκαν τα τωρινά, το ροζ και το μαύρο και συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου παράλληλα με την αλλαγή στην επωνυμία Palermo Foot-Ball Club. Για τους λόγους αυτής της αλλαγής υπάρχουν αρκετές εκδοχές.

Μια από τις πιο αξιόπιστες αναφέρει ότι τα χρώματα προτάθηκαν από τον Τζουζέπε Αϊρόλντι, μέλος του συλλόγου, ο οποίος σε ένα γράμμα του στις 2 Φεβρουαρίου 1905 με παραλήπτη τον Γουίτακερ υποδείκνυε το ροζ και το μαύρο ως τα χρώματα της «λύπης και της χαράς», τα οποία είναι κατάλληλα για μια ομάδα όπου «τα αποτελέσματα καθορίζουν τα πάνω και τα κάτω της με την ακρίβεια ενός ελβετικού ρολογιού», σημειώνοντας επίσης στο γράμμα του ότι το κόκκινο και το μπλε εκείνη την περίοδο ήταν μια διαδεδομένη επιλογή χρωμάτων.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το ροζ και το μαύρο αντιπροσώπευαν το λικέρ rosolio, ροζ στο χρώμα καθώς φτιάχνεται από ροδοπέταλα και το amaro, επίσης λικέρ με πικρή γεύση, που ήταν προϊόντα της οικογένειας του Γουίτακερ και τα οποία έπιναν αντιστοίχως ύστερα από μια νίκη και μια ήττα.

Αυτά είναι μέχρι σήμερα τα επίσημα χρώματα του συλλόγου με εξαίρεση το 1936-1940 όπου το φασιστικό καθεστώς επέβαλλε το κόκκινο και το κίτρινο, τα επίσημα χρώματα της πόλης Παλέρμο και το 1941-1942 οπότε με την Γιουβεντίνα να μετονομάζεται σε Unione Sportiva Palermo-Juventina υιοθετήθηκαν τα δικά της χρώματα, το λευκό και το γαλάζιο. Κατά τη διάρκεια των ετών η Παλέρμο άλλαξε αρκετές φορές το λογότυπό της.

Το 1929 δημιουργήθηκε ως σήμα ένας ρόμβος σε φουτουριστικό στυλ έργο του ζωγράφου Τζουζέπε Ρίτσο ύστερα από ανάθεση του βαρόνου Λουίτζι Μπορντονάρο ντι Τζεμπιαρόσα, ενώ το 1947 ο πρόεδρος Στέφανο Λα Μότα εμφάνισε για πρώτη φορά τον αετό. Ο αετός με το κεφάλι να κοιτάζει δεξιά και με ανοιγμένα τα φτερά να σημειώσουμε εδώ είναι το σύμβολο της πόλης, ο οποίος κοσμεί και το έμβλημά της. Από το 1987 οπότε και ο σύλλογος αναγεννήθηκε και έλαβε την σημερινή του ονομασία ο λευκός αετός στην ασπίδα συμβολίζει την καθαρότητα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου