Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Επιτέλους συνεπής σε μεγάλο ραντεβού!

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1979 η Εθνική Ελλάδος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας νικά με 1-0 την ΕΣΣΔ και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών (σημερινό Euro).


Το παιχνίδι κόντρα στην Σοβιετική Ένωση ήταν το τελευταίο του ομίλου, στον οποίο υπήρχαν ακόμα η Ουγγαρία και η Φινλανδία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μέχρι εκείνη τη στιγμή μετρούσε δύο νίκες, δυο ήττες και μία ισοπαλία στην Βουδαπέστη. Εκεί ο Παναγιώτης Κελεσίδης είχε καταφέρει ηρωικά να κρατήσει το ανέπαφη την εστία του (0-0). Ωστόσο ο διεθνής τερματοφύλακας μαζί με τον Θωμά Μαύρο αποκλείστηκαν από το τελευταίο ματς. Η τύχη της ομάδας του Αλκέτα Παναγούλια δεν ήταν μόνο στα δικά της πόδια. Σκανδιναβοί και Μαγιάροι είχαν ακόμα ελπίδες.

Οι Σοβιετικοί που είχαν κερδίσει στον πρώτο αγώνα στο «Ράζνταν» με 2-0 είχαν στο ρόστερ τους μεγάλα ονόματα της εποχής, όμως οι Έλληνες με την συμπαράσταση 25,000 φίλων τους, κατάφεραν να πάρουν αυτό που κυνηγούσαν ανεπιτυχώς πολλά χρόνια.

Ο Γιώργος Δεληκάρης δείχνοντας για μία ακόμη φορά το ταλέντο του πασάρει την μπάλα στον Χρήστο Αρδίζογλου κι αυτός, αμέσως, στον Τάκη Νικολούδη. Εκείνος με σουτ από την περιοχή νικά τον Σοβιετικό τερματοφύλακα, Ρινάτ Ντασαέφ στο 26΄ κάνοντας το 1-0. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ που ουσιαστικά χάρισε στην «γαλανόλευκη» την πρόκριση για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση.




Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα: Κωνσταντίνου - Γούναρης (74' Κυράστας), Ιωσηφίδης, Φοιρός, Καψής,

Δαμανάκης, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου (64' Ορφανός), Νικολούδης, Δεληκάρης (αρχηγός), Γαλάκος

Προπονητής: Αλκέτας Παναγούλιας



Σ. Ένωση: Ντασάεφ - Πρίγκοντα (36' Σάβλο), Μπουμπνόφ, Μαχαβίκοφ, Χιντιατούλιν, Νικούλιν, Γκερέκοφ, Κιπιάνι (46' Γκιουρτσίτσεν), Γκαβριλοφ, Μαξιμένκοφ, Σεγκέλια

Προπονητής: Κονσταντίν Μπέσκοφ



Διαιτητής: Γκαρίντο (Πορτογαλία)

Σκόρερ: 26΄ Τάκης Νικολούδης

Θεατές: 25.000




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου