Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Κώστας Μότσης: «Ετσι γεννήθηκε η ΕΡΑ ΣΠΟΡ»

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση του πρώτου πανελλήνιου αθλητικού ραδιοφωνικού σταθμού μιλά στο “Daily Goal”


«Χρειάστηκα δέκα υπογραφές υπουργών για να φτιάξουμε την ΕΡΑ ΣΠΟΡ και βρέθηκαν κάποιοι, που φαντάζομαι δεν γνωρίζουν ιστορία ή προτιμούν να την αγνοούν, να την κλείσουν σε μια νύχτα!»...

Τα πιο πάνω λόγια ανήκουν στον Κώστα Μότση, στον άνθρωπο που κόπιασε πριν από 22 χρόνια (3 Μαΐου 1993) για να βγει στον αέρα ο απόλυτος αθλητικός σταθμός πανελλήνιας εμβέλειας.

«Συμπτωματικά, όπως και φέτος η 3η Μαΐου έπεφτε Κυριακή! Φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται...», λέει προς το «DailyGoal» ο ιδρυτής και συμπληρώνει: «Τόσος κόπος, τόσος πόνος τελικά έπιασε τόπο. Φυσικά αναφέρομαι στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, που τόσο άδικα βρέθηκαν στον δρόμο εκείνη την αποφράδα μέρα της 11ης Ιουνίου του 2013».

Ο Κώστας Μότσης βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» αντιδρώντας στο «μαύρο» που επέβαλε «με το έτσι θέλω» η τότε κυβέρνηση. «Θα μπορούσα να αδιαφορήσω, καθώς εδώ και χρόνια είχα αποχωρήσει από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Όμως αισθάνθηκα πως ένα κομμάτι της ζωής μου, ένα δικό μου παιδί το φίμωναν. Ηρθα σε επαφή με τα παιδιά στο ertopen.gr, τα οποία αντιστεκόταν στην παράλογη απόφαση της κυβέρνησης. Ρίξαμε την ιδέα να βγάλουμε στον αέρα το "Μικρόφωνο Στα Γήπεδα", την εκπομπή που κάθε Κυριακή, επί σειρά ετών συντρόφευε το φίλαθλο κοινό. Ετσι, όλοι μαζί, τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανή την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, η οποία περιμένω να την ακούσω ξανά από τη γνώριμη συχνότητα των 101,8...».

Η δικαίωση των εργαζομένων της ΕΡΤ, αποτελεί για τον Κώστα Μότση ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα. «Ξεπεράσαμε τα όριά μας, αλλά όταν βλέπεις τόσο κόσμο να χαμογελά πάλι, μαζί τους κι εγώ φυσικά, αισθάνεσαι υπερηφάνεια».

- Πως προέκυψε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα ραδιόφωνο που θα έχει κυρίως αθλητικό προφίλ;

«Αυτή η επισήμανση, δηλαδή αυτό το... κυρίως, είναι που έκανε τη διαφορά. Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ όλα αυτά χρόνια, πρόβαλε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά ποτέ δεν αδιαφόρησε για τα υπόλοιπα κοινωνικά θέματα, που κατά καιρούς απασχολούσε τον Ελληνα πολίτη».

- Αυτό είναι που την έκανε τελικά ξεχωριστή...

«Και αυτό, θα έλεγα. Υπάρχει ακόμη μια παράμετρος που ακόμη και σήμερα, με την ραδιοφωνική πολυφωνία, δεν την αφουγκράζεται ο φίλαθλος. Αρχή μας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ήταν πάντα πως τα σπορ δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Δώσαμε έμφαση σε όλα τα αθλήματα, που στο ευρύ κοινό ήταν άγνωστο».

- Δέκα υπουργοί; Δεν είναι πολλοί για να φτιαχτεί μια αθλητική συχνότητα;

«Άλλες εποχές, άλλες συνήθειες. Τώρα ίσως να ήταν πιο εύκολο. Τότε όμως... Γραφειοκρατία, παραξενιές και άλλα πολλά έπρεπε να ξεπεραστούν. Είχα την τύχη όμως να έχω στο πλευρό μου, συμπαραστάτη, τον Γιώργο Τζαβέλλα, τότε γενικό διευθυντή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Φυσικά, κι ένα δημοσιογραφικό επιτελείο εργατικών δημοσιογράφων, που κατέθεσαν ψυχή για να μπορέσουμε να κάνουμε το βήμα μπροστά. Οι Κώστα Αριδάκης, Γιώργος Μυρισκλάβος, Σπύρος Λουκόπουλος, Μιχάλης Στάμου, Νίκος Χρισταράς, Βαγγέλης Μπαλίκος και άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοι, έφτασαν την ΕΡΑ ΣΠΟΡ να είναι το ραδιόφωνο με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα πανελληνίως...».

- Τώρα;

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Τόσο, που όλοι οι αθλητικοί συντάκτες πρέπει να ξεπεράσουν τα απλά στάνταρ. Ηεπανεκκίνηση της ΕΡΑ ΣΠΟΡ γεννά νέες προσδοκίες, νέες απαιτήσεις. Ο κόσμος λαχταρά να την ακούσει και πρέπει ΟΛΟΙ μαζί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι, να τον αποζημιώσουμε. Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ έγινε φέτος 22 ετών και προσωπικά της εύχομαι να τα εκατοστίσει...»


Το «μικρόφωνο στα γήπεδα» λίγο έλειψε να... σβήσει μαζί με το μαύρο στην ΕΡΑ. Επέστρεψε όμως στην ERTopen και σύντομαεπιστρέφει στη νέα ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Το μουσικό σήμα της εκπομπής έμεινε στην ιστορία. Ανήκει στον Μισέλ Κρετού και το έγραψε το παρουσίασε το 1983 στο άλμπουμ του «Legionäre».



Πηγή: dailygoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου