Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Το καυτό ντέρμπι των 4 δισ. ευρώ

Οι εταιρείες στοιχημάτων διαφημίζονται ήδη στις φανέλες των ομάδων και περιμένουν την είσοδό τους και στην Ελλάδα

ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΙΤΑ» ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΖΟΓΟΥ - ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ» ΛΥΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ


Ο «πόλεμος» ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και τις ξένες εταιρείες στοιχηματισμού έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και κάθε μέρα που περνάει «φουντώνει» όλο και πιο πολύ! «Είναι πολλά τα λεφτά», που έλεγε και ο Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο στην ταινία «Λόλα» και για χάρη αυτών, τα δύο... στρατόπεδα προσπαθούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό ποσοστό στην «πίτα» του ηλεκτρονικού τζόγου.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τυπικά, ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) έχει το μονοπώλιο σε ό,τι αφορά τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα. Ομως, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει νομοθεσία για το διαδικτυακό στοιχηματισμό καταλαβαίνει κανείς ότι οι ξένες στοιχηματικές εταιρείες μπορούν να «κολυμπούν» ελεύθερα στα ελληνικά νερά και δεν είναι τυχαίο ότι, αυτή τη στιγμή, περισσότερες από 25 εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.


Για ευκαιρίες

Το κράτος ήταν αυτό που έδωσε το μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ μέχρι το 2020, το ίδιο το κράτος είναι αυτό που τώρα προσπαθεί να βάλει σε τάξη την ανεξέλεγκτη αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που διαπιστώνει ότι ο κόσμος συνεχώς απομακρύνεται από τα πρακτορεία, ψάχνοντας σε ξένες στοιχηματικές εταιρείες, στο Διαδίκτυο, τις ευκαιρίες που δεν μπορεί να βρει στον ΟΠΑΠ.

Οι δικαιολογίες του τύπου «μέσω των πρακτορείων προστατεύεται η κοινωνία από την ανεξέλεγκτη ροπή προς τον τζόγο» ή «προστατεύεται ο ίδιος ο αθλητισμός από την πιθανότητα του να "στηθεί" κάποιο παιχνίδι» μάλλον... πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Το νέο νομοσχέδιο της ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, το περιμένουν όλοι πώς και πώς: ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, οι πράκτορες, οι ξένες εταιρείες στοιχηματισμού, τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων, ακόμη και τα καζίνα. Μέσω του νομοσχεδίου η πρόθεση είναι να ρυθμιστεί μια αγορά που παρουσιάζει ετήσιο τζίρο περίπου 13 δισ. ευρώ, με... έπαθλο, βέβαια, το διαδικτυακό στοίχημα, αλλά και τα 32.000 «φρουτάκια» που πρόκειται να αδειοδοτηθούν. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο τζίρος στο διαδικτυακό στοίχημα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ το χρόνο.



Διαβούλευση

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Χ. Σταματόπουλος, και (δεξιά) ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Σπανουδάκης

Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου προηγήθηκε ηλεκτρονική διαβούλευση (στο www.opengov.gr), η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 1.500 σχόλια και παρατηρήσεις. Τα θέματα που τέθηκαν από την κυβέρνηση στη διαβούλευση σε ό,τι αφορά το Στοίχημα ήταν τα εξής:

1 Να δοθεί απεριόριστος αριθμός αδειών, σε όποια εταιρεία δεχτεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα βάλει το ελληνικό κράτος. Οποια, δηλαδή, εταιρεία δεχτεί να πληρώσει το εφάπαξ ποσό που θα οριστεί, το ποσοστό επί του τζίρου, αλλά και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (π.χ. να έχει υποκατάστημα στην Ελλάδα, ο διαδικτυακός τόπος να είναι gr, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας), θα παίρνει άδεια, η οποία, πιθανότατα, θα έχει διάρκεια πέντε ετών.

2 Να δοθεί περιορισμένος αριθμός αδειών (π.χ. 4-5), μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Σε αυτή την περίπτωση το ποσό για κάθε άδεια δεν θα είναι προκαθορισμένο (όπως στην πρώτη περίπτωση), αλλά θα ακολουθηθεί η διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού και τις άδειες θα πάρουν όποιες εταιρείες προσφέρουν τα περισσότερα.

3 Να δοθεί περιορισμένος αριθμός αδειών μέσω της ΟΠΑΠ Α.Ε. Το πλεονέκτημα για την κυβέρνηση, σε αυτή την περίπτωση, είναι πως θα εξασφαλίσει άμεσα ζεστό χρήμα από τα ταμεία του ΟΠΑΠ, ο οποίος θα πάρει τις 3-4 άδειες διαδικτυακού στοιχήματος και θα τις διαθέσει όπως εκείνος νομίζει. Βέβαια, σε περίπτωση που επιλεγεί η τρίτη μέθοδος αδειοδότησης, εγείρονται ερωτήματα αν η ευρωπαϊκή επιτροπή την αποδεχτεί, καθώς ουσιαστικά η αγορά δεν θα ανοίξει, αφού όλες οι άδειες θα δοθούν σε κρατικό φορέα για να τις διαχειριστεί.

Ολες οι εταιρείες που πήραν μέρος στη διαβούλευση (πάνω από 30) τάχθηκαν υπέρ της πρώτης λύσης, του απεριόριστου, δηλαδή, αριθμού αδειών. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία της ΟΠΑΠ Α.Ε. από τη διαβούλευση, στην οποία πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι: πράκτορες, οργανώσεις για την προστασία του πολίτη (και ειδικά των ανηλίκων) από τον εθισμό στον τζόγο, οργανώσεις για το ασφαλές Ιντερνετ, καζίνα, ξένες εταιρείες στοιχημάτων, ανταλλακτήρια στοιχημάτων, αλλά και ο ΟΔΙΕ.

Ο ΟΠΑΠ, πάντως, ήταν «παρών» σε ανώτατο επίπεδο (πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος) στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών σε κεντρικό ξενοδοχείο και στην οποία παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της διαβούλευσης.




Διαφορές

Οπως ήταν λογικό, πολλές ήταν οι διαφορές που προέκυψαν. Οπως π.χ. το ποσοστό κερδών στους παίκτες, που στο προσχέδιο που είχε αναρτηθεί στο opengov.gr έκανε λόγο για ποσοστό απόδοσης 60%, το οποίο χαρακτηρίστηκε χαμηλό. Η αντιπρόταση αγγίζει το 75%. Την ίδια στιγμή στα καζίνα το pay out φτάνει το 85% και σε περιπτώσεις τζακ ποτ, το 90%. Καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μεγάλη διαφορά...

Η σημαντικότερη, όμως, «διαμάχη» είχε να κάνει με τον τρόπο διανομής των αδειών. Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του διεθνούς διαγωνισμού για άμεση χορήγηση αδειών στους ενδιαφερόμενους, αλλά το υπουργείο φέρεται να θέλει τον ΟΠΑΠ ως φορέα χορήγησης των αδειών.

Επίσημη δικαιολογία είναι ότι «ένας διεθνής διαγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος, ενώ η απευθείας ανάθεση της διανομής των αδειών στον ΟΠΑΠ είναι η μόνη γρήγορη διαδικασία». Βολικό για το υπουργείο, αλλά και ζημιογόνο ταυτόχρονα, αφού τα έσοδα από την απευθείας ανάθεση στον ΟΠΑΠ θα είναι σαφώς λιγότερα από το να γίνει διεθνής διαγωνισμός.

Επίσης, ενδεχόμενος διαγωνισμός θα έφερνε ένα συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών στην Ελλάδα και η λογική λέει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προέκυπταν νέα προβλήματα, καθώς πολλές από τις εταιρείες που θα έμεναν «στην απ' έξω» μπορεί να αντιδρούσαν (με δεδομένο βέβαια ότι θα πληρούσαν τους όρους).

Το συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση οδηγείται εκεί που θέλουν να την πάνε οι... ειδικοί της κυβέρνησης και όχι εκεί που πρέπει να την πάνε, προς όφελος δηλαδή του γενικού συμφέροντος.

Μέσα σε όλα αυτά, αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η στάση του Γ. Χριστοδουλάκη (ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων), σε ερώτηση που του έγινε από χρηματοοικονομικό αναλυτή: «εμπλέκεται ή όχι το management team του ΟΠΑΠ στη διαμόρφωση του νέου καθεστώτος σχετικά με την αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα;». Απάντηση από τον κ. Χριστοδουλάκη δεν δόθηκε...



Τα καζίνα

Αξιοσημείωτο, επίσης, ότι παράπονα για την ημερίδα είχαν και τα καζίνα, που μάλιστα μέσω της Ομοσπονδίας Επιχειρησιακών Σωματείων Ιδιωτικών Καζίνων (ΟΕΣΙΚ) έστειλαν επιστολή πριν καν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία:

«Εκφράζουμε δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία για την απαξιωτική και άκρως αλαζονική συμπεριφορά του υπουργείου Οικονομικών, απέναντι στους 5.500 εργαζόμενους των ελληνικών καζίνων, το οποίο διοργανώνει ημερίδα, χωρίς να έχει προσκαλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις», για να συνεχίσουν ζητώντας μεταξύ άλλων «να προβούν οι αρχές σε άμεση εφαρμογή της προβλεπόμενης στο ελληνικό δίκαιο απαγόρευσης λειτουργίας καζίνων στο Διαδίκτυο και την τήρηση της νομιμότητας σε σχέση με την προκλητική παράνομη διαφήμιση των καζίνων του Διαδικτύου που έχει κατακλύσει τους δρόμους και τα ΜΜΕ της χώρας».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου