Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο μόλις έχει στείλει την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Ταφαρέλ στον τελικό του Π.Κ. το 1994. Ενα από τα πιο διάσημα άστοχα πέναλτι στην ιστορία του ποδοσφαίρου. |
Πριν από λίγες ημέρες, η εθνική ομάδα έπεσε θύμα της Κόστα Ρίκα στη «ρουλέτα» των πέναλτι. Μιας ψυχοφθόρου διαδικασίας που έχει κρίνει πολλές αναμετρήσεις τόσο σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου, όσο και σε επίπεδο συλλογικών διοργανώσεων.
Πριν από τη θέσπιση του κανονισμού των... 11 μέτρων, οι αγώνες που οδηγούνταν στην παράταση και δεν αναδεικνυόταν ούτε εκεί νικητής, οδηγούνταν σε δύο πιθανούς δρόμους: είτε στην επανάληψη του αγώνα είτε στο «στρίψιμο» του νομίσματος, τρόπος με τον οποίο έχουν κριθεί και τίτλοι στην Ελλάδα.
Η ιδέα του κανονισμού των πέναλτι προέρχεται από τον Ισραηλινό Γιόσεφ Ντάγκαν το 1968, όταν είδε την εθνική ομάδα της χώρας του να ηττάται μέσω κλήρωσης στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρότεινε την αλλαγή σε όλους τους αρμόδιους φορείς και η νέα ιδέα άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Εκτοτε πραγματοποιείται κανονικά σε όλες τις διοργανώσεις ως τελευταίο κριτήριο απόφασης για τον νικητή ενός αγώνα.
Συμπεριλαμβανομένης της αναμέτρησης της Ελλάδας με την Κόστα Ρίκα, οι φορές που η πρόκριση στην επόμενη φάση ενός Μουντιάλ έχει κριθεί στα πέναλτι ανέρχονται στις 22. Πέραν αυτών, σε δύο περιπτώσεις, ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή έχει κριθεί στα πέναλτι.
Η πιο πρόσφατη ήταν το 2006, όταν η Ιταλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στη Γαλλία. Ο Φάμπιο Γκρόσο εκτέλεσε εύστοχα το τελευταίο πέναλτι, εκμεταλλευόμενος το χαμένο από τον Νταβίντ Τρεζεγκέ και οδήγησε τη «σκουάντρα ατζούρα» στον τέταρτο τίτλο της ιστορίας της.
Το 1994, η Ιταλία είδε το Παγκόσμιο Κύπελλο να ξεγλιστρά από τα χέρια της, βοηθώντας στο να γιγαντωθεί ο μύθος της Βραζιλίας. Στο Μουντιάλ των ΗΠΑ δεν κρινόταν απλώς ο τίτλος, κρινόταν και η ομάδα που θα είναι πολυνίκης του θεσμού. Με τον Μπαρέζι και τον Μασάρο να έχουν ήδη αστοχήσει για την Ιταλία, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο ετοιμαζόταν για την εκτέλεση έχοντας απέναντί του τον Ταφαρέλ. Παρά το γεγονός πως καταφέρνει να ξεγελάσει τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα στέλνοντάς τον στην άλλη γωνία, η μπάλα περνάει πάνω από το δοκάρι και η Βραζιλία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια κόσμου για 4η φορά στην ιστορία της.
Εντυπωσιακή ή πιο ψύχραιμη στη σχετική κατηγορία είναι η εθνική ομάδα της Γερμανίας. Εχει πρωταγωνιστήσει τέσσερις φορές στα πέναλτι και έχει καταφέρει να περάσει στην επόμενη φάση στο 100% των περιπτώσεων. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός πως από τα 17 πέναλτι που έχει εκτελέσει, έχει σκοράρει στα 16, ούσα η κορυφαία στη σχετική κατηγορία.
Χειρότερη όλων η εθνική Αγγλίας, καθώς και στις τρεις φορές που έχει συμμετάσχει στην εν λόγω διαδικασία έχει ηττηθεί. Στο Μουντιάλ του 1990 ηττήθηκε από τη Γερμανία, το 1998 από την Αργεντινή και το 2006 από την Πορτογαλία.
Ποσοστό 3 στα 4 έχουν η Αργεντινή και η Βραζιλία, ενώ απόλυτη ισορροπία υπάρχει στη Γαλλία με 2 νίκες και 2 ήττες.
Από καταβολής Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένης της φετινής φάσης των «16», έχουν διεξαχθεί 126 νοκ άουτ παιχνίδια. Εξ αυτών, τα 43 έχουν πάει στην παράταση και τα 24 στα πέναλτι. Συνολικά έχουν εκτελεστεί 221 πέναλτι με εύστοχα τα 158. Στην ψυχοφθόρο διαδικασία, μόλις το 71,5% των πέναλτι που εκτελείται, καταλήγει στα δίχτυα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου