Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Eκτός ποδοσφαίρου ο Β. Μαρινάκης

Οι αυστηρότεροι περιοριστικοί όροι -συγκριτικά με αυτούς που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης»- αποφασίστηκαν από τον ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη και τον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγ. Μαρινάκη, ο οποίος έχει ν’ αντιμετωπίσει το βαρύτερο κατηγορητήριο.

Eπειτα από 7,5 ώρες απολογίας στον πρόεδρο του Ολυμπιακού επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, της παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα κάθε πρώτη και 15 του μήνα, ενώ θα καταθέσει εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ προκειμένου να μην προφυλακιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαρινάκης αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που είναι α) ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, β) ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος από υπαίτιο που διαπράττει τέτοιες πράξεις από συνήθεια, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) ηθική αυτουργία σε έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, δ) ηθική αυτουργία σε κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση δωροδοκία - δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, από την οποία επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης και ε) απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι παραμένει «πρόεδρος και μεγαλομέτοχος» του Ολυμπιακού, όμως σύμφωνα με πηγές δεν θα μπορεί να ασκεί πράξεις διοίκησης ή να μετέχει ως εκπρόσωπος του Ολυμπιακού στα Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας ή / και της ΕΠΟ.

Κατά πληροφορίες, στην απολογία του ο κ. Μαρινάκης ισχυρίστηκε ότι η προκαταρκτική έρευνα και η κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας άρση το απορρήτου των τηλεφωνικών του συνομιλιών για το διάστημα Μάιος - Ιούλιος 2012 αποφασίστηκαν κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών που περιέγραφαν κάποιες ενδεχομένως αξιόποινες πράξεις χωρίς, όπως ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε, να προκύπτει ότι έχει κάποια εμπλοκή με όσα του αποδίδονταν.

Επίσης ο ισχυρός άνδρας της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ υποστήριξε πως τα όσα έχουν καταγραφεί σε τηλεφωνικές συνομιλίες έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα αθλητικού ανταγωνισμού και όχι με σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που δρα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, φέρεται να τόνισε πως ο ίδιος δεν φέρει την οποιανδήποτε ευθύνη αν συγκεκριμένα άτομα μιλούν εξ ονόματός του και πως από τις καταγραφείσες συνομιλίες δεν προκύπτει ηθική αυτουργία σε επιθέσεις (σ.σ. αυτή που έγινε στον φούρνο του πρώην διαιτητή Σούπερ Λίγκας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κωνσταντινέα).

Οσον αφορά τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν, ο κ. Μαρινάκης φέρεται να ζήτησε να μην του επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα επειδή έχει αυξημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. Αυτό φαίνεται να είναι ο λόγος που αντί για τον συγκεκριμένο περιοριστικό όρο του επιβλήθηκε η υποχρεωτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κάθε πρώτη και 15 του μήνα.

Με τον Ευ. Μαρινάκη ολοκληρώθηκε επί της ουσίας ο κύκλος των απολογούμενων για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» από την οποία το ελληνικό ποδόσφαιρο βγαίνει βαριά τραυματισμένο. Συνολικά 34 πρόσωπα που κατείχαν μέχρι πρόσφατα ή κατέχουν και σήμερα καίριες θέσεις στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ σε πολλούς έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι όπως η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η απαγόρευση να διαιτητεύουν αγώνες όσον αφορά διαιτητές.

Οι εξελίξεις μεταδόθηκαν άμεσα στο Reuters, στο Εurosport και σε πολλές άλλες μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες της Ισπανίας, της Αγγλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς και στην Ασία και στην Αυστραλία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου