Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Διαχείριση της ήττας

γράφει ο Aργύρης Παγαρτάνης


Έχασες. Πάει το ματς, τελείωσε, και το ποντάρισμά σου βγήκε λάθος. «Το σφύριγμα της λήξης, όταν δεν σου κάθεται το ματς, είναι ένας μικρός θάνατος», έλεγε ο αξεπέραστος Παρασκευάς. Κι όντως, όλοι έχουμε νιώσει αυτό το κενό, αυτόν τον κόμπο στο λαιμό, τη διάθεση να τα… σπάσουμε όλα, ειδικά αν το «ανάποδο» γκολ μπήκε προς το τέλος. Το ερώτημα είναι, ποια είναι η σωστή αντίδραση μετά την ήττα;

Γιατί είναι από τα πρώτα κείμενά μου στο bookmakers.gr η διαχείριση της ήττας; Επειδή τη θεωρώ απολύτως ΚΟΜΒΙΚΗ για έναν tipster που θέλει να βγει μακροχρόνια κερδισμένος από το παιχνίδι. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο κείμενο, ως παίκτης οφείλεις να «τα βρεις» τόσο πολύ με την ήττα, που να την θεωρείς κομμάτι του παιχνιδιού. Και να την διαχειρίζεσαι κατάλληλα.

Προσοχή, άλλο συμβιβασμός, άλλο εθισμός. Υπάρχουν και παίκτες που έχουν μάθει πια να χάνουν, τόσο που να θεωρούν φυσική την ήττα και αφύσικη τη νίκη. Ο σωστός παίκτης ξέρει ότι θα χάσει και προσπαθεί οι φορές που θα κερδίσει να είναι περισσότερες απ’ αυτές που θα χάσει. Ή, τέλος πάντων, τα χρήματα που θα πάρει όσες φορές κερδίσει να υπερκαλύπτουν όσα θα παίξει στις ήττες του.

Τι κάνεις, λοιπόν, όταν χάνεις;  Κανόνας Νο1, απόλυτος και απαράβατος: ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΡΕΦΑΡΕΙΣ! Μην τρελαίνεσαι, μην τρέχεις στο πρόγραμμα των αγώνων που απομένουν για να βρεις καμιά «ευκαιρία», μην πας στη σελίδα του Live, μην περάσεις από το πρακτορείο, μην κάνεις τίποτα.

Τις οκτώ φορές στις δέκα θα χάσεις κι άλλα λεφτά. Διότι υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά ντεσαβαντάζ: α) ο περιορισμός των επιλογών σε πολύ λιγότερα απ’ αυτά που περιείχε η αρχική σου μελέτη β) η βιασύνη «να βρεις κάτι γρήγορα» για να προλάβεις και γ) η «θολή» κρίση που έχεις εξαιτίας της προηγούμενης ήττας. Το τρίτο είναι και το σημαντικότερο. Φαντάσου ότι φοράς παραμορφωτικά γυαλιά, που μετατρέπουν σε «καλό ματσάκι» μια επιλογή που λίγες ώρες πριν δεν την εμπιστευόσουν.

Κανόνας Νο2, επίσης σημαντικός, αν και πιο δύσκολος: ΜΗΝ ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ για να αισθανθείς καλύτερα. Αν αναζητήσεις, θα τις βρεις. Είναι τέτοιο το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τα σπορ γενικά, που αν «θέλεις» να δεις κάτι, θα το «φτιάξεις» με τέτοιο τρόπο που να πείσεις τον εαυτό σου ότι έτσι έγινε. Ένα λάθος του διαιτητή, ένα λάθος ενός αμυντικού ή του γκολκίπερ, ένα δύσκολο γκολ ενός επιθετικού «που 100 τέτοια σουτ να ξανακάνει τέτοιο γκολ δεν βάζει», μια λάθος εκτίμηση του προπονητή, ο αέρας που φυσάει, η βροχή που πέφτει, η λάσπη που βαραίνει το γήπεδο, όλα αυτά σου προσφέρονται απλόχερα για να φτιασιδώσεις την ήττα σου. Και στο τέλος να πεις: «Εγώ καλά το εκτίμησα το ματς, άλλοι φταίνε που το’ χασα».

Οφείλεις να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου. Φέρε στο προσκήνιο του μυαλού σου ότι τέτοιου είδους συγκυρίες σε άλλα ματς σε ΕΥΝΟΗΣΑΝ και νίκησες. Είναι τέτοιο το ανθρώπινο μυαλό, βέβαια, που όταν κερδίζουμε… καταχωνιάζει τις συγκυρίες και φέρνει μπροστά το «εγώ» μας και όταν χάνουμε πασχίζει να βρει δικαιολογίες. Με το να πιστεύεις, όμως, ότι κάθε φορά που κερδίζεις είσαι μάγκας και γκουρού και κάθε φορά που χάνεις συνωμοτεί το σύμπαν και τα μπούκια για να σου πάρουν το 20ευρο από την τσέπη, δεν θα γίνεις καλύτερος, θα ξανακάνεις τα ίδια λάθη και στο μέλλον.

Το στοίχημα είναι παιχνίδι λαθών. Όσα λιγότερα κάνεις, τόσα περισσότερα κερδίζεις. Κανόνας Νο3 και σημαντικότερος, κατά την ταπεινή μου γνώμη: ΜΕΛΕΤΗΣΕ το ματς, τώρα που το’ χεις στο μυαλό σου. Θα επισημάνεις με καθαρό μυαλό και ειλικρίνεια τι πήγε λάθος απ’ αυτά που σκεφτόσουν πριν και πείστηκες να βάλεις τα λεφτά σου στη συγκεκριμένη επιλογή. Βγάλε απ’ έξω τους αστάθμητους παράγοντες, τα λάθη παικτών και προπονητών, τη διαιτησία, αυτά που μία θα σε αδικήσουν και μία θα σε ευνοήσουν. Ασχολήσου με πράγματα που μπορείς να ελέγξεις.

Είναι σωστό π.χ. να σημειώσεις ότι στο συγκεκριμένο γήπεδο όταν βρέχει δύσκολα μπαίνουν γκολ, λόγω κακού αγωνιστικού χώρου. Ή η τάδε ομάδα όταν λείπει ο συγκεκριμένος παίκτης χωλαίνει στην ανάπτυξη και δεν βγάζει ευκαιρίες. Ή ότι ο δείνα παίκτης, που εσύ δεν τον θεωρούσες σπουδαίο, παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ότι νόμιζες. Τα στοιχεία αυτά θα τα χρησιμοποιήσεις για να εκτιμήσεις καλύτερα την επόμενη φορά και να αποφύγεις το λάθος.





ΠΗΓΗ

1 σχόλιο: