Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Γιατί αλλάζουν οι αποδόσεις των bookmakers;

 Οι αποδόσεις για τα πιθανά αποτελέσματα ενός αγώνα αλλάζουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε bookmaker που προσφέρει τον αγώνα για στοίχημα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο οι αποδόσεις να παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με τις αρχικές. Παρακάτω παραθέτουμε ένα παράδειγμα αγώνα και το πώς άλλαξε η απόδοση των αποτελεσμάτων μετά από 2 μέρες:


Όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα, η απόδοση για τη νίκη του φαβορί, του ΠΑΟΚ, ξεκίνησε από το 1,75 αλλά υποχώρησε στο 1,65 και το over του αγώνα από 2,05 υποχώρησε στο 1,80. Γιατί όμως υπήρξαν αυτές οι αλλαγές σε κάθε περίπτωση; Η απάντηση είναι ότι σύμφωνα με την άποψη του bookmaker, έρχονταν πολλά χρήματα από τους παίκτες που στοιχημάτιζαν τη μια πλευρά. Στην παραπάνω περίπτωση η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών στοιχημάτιζε υπέρ της νίκης του ΠΑΟΚ και προκειμένου η στοιχηματική εταιρεία να προσελκύσει το ενδιαφέρον για την ισοπαλία ή τη νίκη της Λάρισας, αύξησε τα ποσοστά της ισοπαλίας και της νίκης της Λάρισας. Παράλληλα, το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του over/under καθώς οι περισσότεροι παίκτες στοιχημάτιζαν υπέρ του over και η εταιρεία θέλησε να δώσει μικρότερο κίνητρο στο over και μεγαλύτερο στο under.


 
 
1
Χ
2
Over 2,5
Under 2,5
ΠΑΟΚ-Λάρισα
 
 
 
 
 
Αποδόσεις Πέμπτης
1,75
3,25
4,33
2,05
1,80
Αποδόσεις Σαββάτου
1,65
3,50
4,50
1,80
1,90
 

Τι σημαίνει όμως το παραπάνω για εμάς τους παίκτες; Πολύ απλά, ότι αν είχαμε παίξει τη νίκη του ΠΑΟΚ ή το over νωρίς θα είχαμε κατοχυρώσει καλύτερες αποδόσεις και μεγαλύτερο κέρδος σε περίπτωση επαλήθευσης του αποτελέσματος. Αντίθετα, αν θέλαμε να ποντάρουμε στο under στην ισοπαλία ή στη νίκη της Λάρισας, θα ήταν καλύτερα να μην βιαστούμε.



Τι προκαλεί τις αλλαγές των αποδόσεων;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα πονταρίσματα των παικτών είναι αυτά που αυξομειώνουν τα επίπεδα των αποδόσεων. Οι στοιχηματικές εταιρείες αρχικά ορίζουν κάποιες αποδόσεις που πιστεύουν ότι είναι πιο ορθές, σύμφωνα με τους στόχους τους. Η πιο συνηθισμένη επιδίωξή τους είναι να μοιράσουν τα στοιχηματικά ποσά με το 50% προς τη μια πλευρά και το άλλο 50% προς την άλλη, καθώς με τον τρόπο αυτόν δεν μπορούν να χάσουν. Με τον τρόπο αυτό πληρώνουν τους νικητές και πληρώνονται από τους χαμένους αποκομίζοντας ουσιαστικά κέρδος από την γκανιότα (ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που κρατά η εταιρεία).

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι εταιρείες προσπαθούν να κατευθύνουν τους παίκτες σε ένα αποτέλεσμα, που ελπίζουν ότι θα είναι λάθος, εξασφαλίζοντας μια μεγάλη νίκη. Οι περισσότεροι παίκτες του στοιχήματος θεωρούν ότι τα στοιχήματα μοιράζονται 50/50 σε κάθε αγώνα, ωστόσο αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος. Συνήθως τα στοιχήματα κινούνται πολύ υπέρ της μίας ομάδας σε ποσοστά που φτάνουν ακόμη και το 80%. Έτσι οι στοιχηματικές εταιρείες φαίνονται πολύ ευάλωτες αν δούμε μεμονωμένα τους αγώνες, ωστόσο με τους εκατοντάδες αγώνες που υπάρχουν διαθέσιμοι κάθε βδομάδα, ουσιαστικά ο κίνδυνος είναι πολύ περιορισμένος. Φυσικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στα μεγάλα παιχνίδια πχ. του Champions League ή του Μουντιάλ, που η στοιχηματική δραστηριότητα είναι τόσο μεγάλη και τα ποσά που συγκεντρώνονται τεράστια.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου