Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Το μοιραίο αυτογκόλ του Εσκομπάρ

Το αυτογκόλ που σημείωσε ο Κολομβιανός αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ στον αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδείχθηκε μοιραίο για την ζωή του.

Το Μουντιάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994 στιγματίστηκε από τον θάνατο του Κολομβιανού αμυντικού Αντρές Εσκομπάρ.

Η Κολομβία, στα προκριματικά, είχε συντρίψει με 5-0 την Αργεντινή στο Μπουένος Άιρες και στο ρόστερ της διέθετε παίκτες όπως οι Κάρλος Βαλντεράμα, Φρέντι Ρινκόν, Φαουστίνο Ασπρίγια και Αντόλφο Βαλέντσια. Ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με πολλές βλέψεις καθώς αποτελούσε ισχυρό αουτσάιντερ για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.




Αντίθετα με τις αρχικές προβλέψεις, η Κολομβία απογοήτευσε με τις εμφανίσεις της στον πρώτο όμιλο με αντιπάλους τις Ρουμανία, Ελβετία και ΗΠΑ.

Ηττήθηκε στα δύο πρώτα παιχνίδια με 3-1 από την Ρουμανία και 2-1 από τις ΗΠΑ και νίκησε 2-0 την Ελβετία στο τελευταίο ματς του ομίλου, μία νίκη που δεν είχε αντίκρισμα καθώς είχε αποκλειστεί.

Το αυτογκόλ που σημείωσε ο Εσκομπάρ στον αγώνα με τις ΗΠΑ το πλήρωσε με την ζωή του. Σύμφωνα με φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας, την περίοδο του Μουντιάλ το ισχυρό καρτέλ των ναρκωτικών είχε ποντάρει πολλά λεφτά στην πρόκριση της Κολομβίας και στην πολύ καλή πορεία της στο Μουντιάλ.

Ο Εσκομπάρ θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον αποκλεισμό της ομάδας από την συνέχεια της διοργάνωσης με αποτέλεσμα να βρει μοιραίο θάνατο στις 27 Ιουλίου 1994 από μέλος του καρτέλ στην γενέτειρα του την πόλη Μεντεγίν, δίνοντας τραγικό τέλος στην ζωή του 27χρονου Κολομβιανού.

Το όνομα του μνημονεύεται ακόμα στο ποδόσφαιρο της λατινοαμερικάνικης χώρας και ειδικά από τους φιλάθλους της Ατλέτικο Νασιονάλ, στην οποία αγωνίστηκε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου