Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

H ώρα της αλήθειας

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Το διήμερο που ακολουθεί διεξάγονται οι ρεβάνς των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή Μπαρτσελόνα με Τσέλσι ή Λίβερπουλ είναι τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι ποδοσφαιριστές των τεσσάρων ομάδων εντός αγωνιστικού χώρου, σε «Όλντ Τράφορντ» και «Στάμφορντ Μπριτζ» αντίστοιχα. Ανοικτούς λογαριασμούς έχουν αφήσει οι ομάδες από τις πρώτες αναμετρήσεις.

Μένει να δούμε ποιοι θα έχουν... ραντεβού στον τελικό της Μόσχας στις 21 Μαΐου. Οι ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στο «Λουζνίκι» θα είναι από την ίδια χώρα, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση από την Αγγλία ή όχι, δηλαδή σε ενδεχόμενη πρόκριση της Μπαρτσελόνα. Εάν επαληθευτεί το πρώτο δηλαδή υπάρξει "εμφύλιος" τότε θα είναι η 3η φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο σε επίπεδο Champions League και συνολικά 10η φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.



Η προϊστορία στο Champions League

Στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε γίνει η αρχή το 2000 στο «Σταντ ντε Φρανς», όταν η Ρεάλ Μαδρίτης είχε αναμετρηθεί με την Βαλένθια και το τρόπαιο είχε καταλήξει στους «μερένχες». Το φαινόμενο επαναλήφθηκε το 2003 στο «Όλντ Τράφορντ», με την Μίλαν να αντιμετωπίζει σε εκείνο τον τελικό την Γιουβέντους, την οποία νίκησε στη διαδικασία των πέναλτι και να στέφεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το Κύπελλο UEFA έχει και αυτό φιλοξενήσει τελικούς μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα. Μάλιστα, αυτό είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς και συγκεκριμένα την πρώτη χρονιά ύπαρξης της διοργάνωσης, το 1972, όταν Γουλβς και Τότεναμ είχαν αναμετρηθεί σε διπλούς τελικούς και τον τίτλο είχαν κατακτήσει οι «πετεινοί». Ακολούθησαν άλλες έξι παρόμοιες περιπτώσεις με πιο πρόσφατη αυτή του 2007. Πέρσι, στον τελικό που είχε γίνει στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκόβης, η Σεβίλλη είχε αντιμετωπίσει την Εσπανιόλ, παίρνοντας το τρόπαιο στην διαδικασία των πέναλτι.

Όταν ο τελικός είναι... αγγλικός

Πολλοί έχουν προβλέψει ότι ο φετινός τελικός του Champions League θα είναι μεταξύ ομάδων από την Αγγλία. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα δούμε αντιμέτωπους δύο αγγλικούς συλλόγους να διεκδικούν ένα ευρωπαϊκό τίτλο, ύστερα από 36 χρόνια. Το 1972, Γουλβς και Τότεναμ σε διπλούς τελικούς είχαν κρίνει την κούπα, με νικητές τους «πετεινούς». To www.sport-fm.gr, σας παρουσιάζει όλους τους εμφυλίους που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Champions League

(24/5/2000) Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 3-0
Γήπεδο: “Σταντ ντε Φρανς”
Θεατές: 78.759
Διαιτητής: Στέφανο Μπράσκι (Ιταλία)
Σκόρερ: Μοριέντες ’39, ΜακΜάναμαν ’67, Ραούλ ‘75
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Σαλγκάδο (Ιέρο ’84), Καράνκα, Κάμπο, Ελγκέρα, Ρεδόντο, Ρομπέρτο Κάρλος, ΜακΜάναμαν (Σάβιο ’71), Μοριέντες, Ραούλ, Ανελκά (Σαντσίς ’79).
ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Κανιθάρες, Πελεγκρίνο, Ντζούκιτς, Ανγκλομά, Φαρίνος, Μεντιέτα, Ανγκούλο, Κίλι Γκονζάλες, Ζεράρ, Ζεράρντο (Ίλιε ’68), Κ. Λόπεζ.

Στιγμιότυπα του τελικού:




(28/5/2003) Γιουβέντους – Μίλαν 0-0 (2-3 πεν.)
Γήπεδο: “Ολντ Τράφορντ”
Θεατές: 63.215
Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)
Σκόρερ: -
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μαρσέλο Λίπι): Μπουφόν, Τουράμ, Φεράρα, Τούντορ (Μπιριντέλι ’42), Μοντέρο, Καμορανέζι (Κόντε ’46), Τακινάρντι, Ντάβιντς (Ζαλαγιέτα ’65), Τζαμπρότα, Τρεζεγκέ, Ντελ Πιέρο.
ΜΙΛΑΝ (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, Κοστακούρτα (Ρόκε Ζούνιορ ’66), Μαλντίνι, Νέστα, Καλάντζε, Γκατούζο, Πίρλο (Σερζίνιο ’71), Σέεντορφ, Ρούι Κόστα (Αμπροζίνι ’87), Σεφτσένκο, Ιντζάγκι.

Διαδικασία των πέναλτι:




UEFA Cup

(1972) Γουλβς – Τότεναμ 1-2, 1-1
(1980) Γκλάντμπαχ – Φρανκφούρτη 3-2, 0-1
(1990) Γιουβέντους – Φιορεντίνα 3-1, 0-0
(1991) Ίντερ – Ρόμα 2-0, 0-1
(1995) Πάρμα – Γιουβέντους 1-0, 1-1
(1998) Λάτσιο – Ίντερ 0-3
(2007) Εσπανιόλ – Σεβίλλη 2-2 (1-3 πεν)







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου