Σε πολιτικό φόντο πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά το El Clasico, το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, ένας αγώνας που για την ιστορία έληξε 2-2, με τα δυο μεγάλα αστέρια Μέσι και Ρονάλντο να μονοπωλούν τον αγώνα και τους προβολείς στο γήπεδο. Στην περίπτωση της Βαρκελώνης, όμως αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ περισσότερα από το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που αυτή τη φορά συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις και συνθήματα γύρω από το αίτημα της Καταλονίας για ανεξαρτησία.
Στην Καταλονία εδώ και καιρό πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την πλήρη ανεξαρτησία της περιοχής. Τον περασμένο μήνα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι με αυτό το αίτημα πλημμύρισαν τη Βαρκελώνη, ενώ και η τοπική κυβέρνηση έχει θέσει ανοιχτά το ζήτημα της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της περιοχής.
Στο σημείο αυτό και το ποδόσφαιρο παίρνει θέση με τον πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα, Πέπε Γκουαρντιόλα να υποστηρίζει δημοσίως το αίτημα περί ανεξαρτησίας.
Η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη ή έστω οι οπαδοί της. Εξάλλου πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Καταλονίας με τον χαρακτηρισμό «mes que un club» («κάτι περισσότερο από μια ομάδα») να την ακολουθεί.
Με αυτά τα δεδομένα ένας αγώνας με τη Ρεάλ Μαδρίτης την ομάδα της πόλης που είναι και έδρα της ισπανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί έναν απλό ποδοσφαιρικό αγώνα για τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι χθες έφτασαν στο γήπεδο κατ' ουσίαν διαδηλώνοντας.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα του αγώνα οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα εμφάνισαν ένα τεράστιο μωσαϊκό με τα κίτρινα και κόκκινα χρώματα της Καταλονίας στο γήπεδο. Ούτε οι αξιωματούχοι της Βαρκελώνης, ούτε η διοίκηση της ομάδας ή του γηπέδου τους εμπόδισαν.
Πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες της Καταλονίας, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής, θεώρησαν μοναδική ευκαιρία να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους εκμεταλλευόμενοι την υψηλή τηλεθέαση έχει παγκοσμίως η αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ακριβώς στο 17ο λεπτό του αγώνα τα συνθήματα για ανεξαρτησία γέμισαν το γήπεδο και θεωρήθηκαν σαφής αναφορά στη στρατιωτική ήττα των Καταλανών από τους Βασιλόφρονες στον πόλεμο του 1714.
Ο κεντρικός αμυντικός της Βαρκελώνης Gerard Pique είχε γράψει το Σάββατο στο twitter ότι ήθελε η πολιτική να μείνει έξω από το El Clasico. «Τα παιχνίδια μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης μοιάζουν όλο και περισσότερο με παιχνίδια Καταλονίας εναντίον Ισπανίας. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Είναι απλά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας».
Τελικά δεν ήταν απλώς ένας ποδοσφαιρικός αγώνας και αν αγωνιστικά οι δυο ομάδες έπρεπε να συμβιβαστούν με την ισοπαλία σε πολιτικό επίπεδο το τοπίο είναι πιο ομιχλώδες.
Αντιδράσεις στην Παλαιστίνη
Σε επίσης πολιτικό επίπεδο, αντιδράσεις προκάλεσε, σύμφωνα με το CNN, η απόφαση της Μπαρτσελόνα να προσκαλέσει στο τελευταίο El Clasico, τον Gilad Shalit, έναν πρώην Ισραηλινό στρατιώτη που υπήρξε αιχμάλωτος στη Λωρίδας της Γάζας για περίπου πέντε χρόνια. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους πολλούς Παλαιστίνιους οπαδούς της Μπαρτσελόνα αλλά και από τη Χαμάς η οποία ζήτησε να γίνει μποϊκοτάζ στην τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα.
Η Μπαρτσελόνα απάντηση προσκαλώντας στον αγώνα έναν πρώην Παλαιστίνιο διεθνή ποδοσφαιριστή, τον Mahmoud Sarsak, που είχε τεθεί υπό κράτηση από τους Ισραηλινούς. Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε να πάει.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου