Ο άνθρωπος που συνέβαλε στο να υιοθετήσει ο Παναθηναϊκός το πράσινο χρώμα. Πως ένας αθλητής κατάφερε να γίνει μύθος στην ομάδα του «τριφυλλιού».
Στις 15 Οκτωβρίου του 1980 φεύγει από τη ζωή μια από τις σημαντικότερες μορφές της ιστορίας του Παναθηναϊκού ο Απόστολος Νικολαΐδης. Ο «Πατριάρχης», όπως τον αποκαλούσαν, για περίπου εξήντα χρόνια υπηρέτησε την ομάδα του «τριφυλλιού» από διάφορα πόστα. Ήταν αθλητής, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Εκτός από το χρώμα της ομάδας, συνέβαλε και στη μετονομασία του «Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού Ομίλου» σε «Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο».
Ο Απόστολος Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας το 1896, την χρονιά που διοργανώθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα.
Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή, που εκείνη την εποχή ήταν από τις κορυφαίες του κόσμου. Παράλληλα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και μάλιστα είχε σπουδαίες επιδόσεις. Δεν ήταν ωστόσο ένα το άθλημα που τον κέρδισε, καθώς συγχρόνως ασχολήθηκε με δέκαθλο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ.
Το καλοκαίρι του 1914 μετακόμισε στην Αθήνα και μια γνωριμία που είχε έγινε η αιτία να αρχίσει τις επαφές με τον Παναθηναϊκό. Ο άνθρωπος που χάρισε το έμβλημα του τριφυλλιού στο σύλλογο ο Μιχάλης Παπάζογλου ήταν φίλος του και έτσι έγινε η πρώτη γνωριμία με την ομάδα. Μέλος του συλλόγου έγινε το 1917.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αμβέρσας το 1920 συμμετείχε ως αθλητής του στίβου και του ποδοσφαίρου ταυτόχρονα. Ως ποδοσφαιριστής ήταν επιτυχημένος, ενώ ασχολήθηκε και με την προπονητική και έγινε ομονσπονδιακός. Την περίοδο 1926-1927 εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ.
Αργότερα διακρίθηκε και ως οδηγός αγώνων, κερδίζοντας πολλές κούρσες. Ήταν νικητής της ανάβασης Πάρνηθας του μοναδικού αγώνα της εποχής δυο χρονιές το 1932 και 1933. Επίσης ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ράλι Ακρόπολις.
Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την κατοχή των Γερμανών, εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, και έμεινε στη θέση αυτή για 20 χρόνια.
Το 1974 μετά την μεταπολίτευση ανέλαβε την προεδρία του Παναθηναϊκού. Θεωρία του ήταν πως ο Παναθηναϊκός θα αποκτούσε ιδιαίτερο βάρος στο αθλητικό στερέωμα της χώρας μας αν ήταν ενεργός σε όσα περισσότερα αθλήματα ήταν δυνατόν.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Παναθηναϊκός έφτασε να διατηρεί περισσότερα από 20 τμήματα, τα οποία έκαναν πρωταθλητισμό σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Ο Νικολαΐδης ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων με ιδιαίτερη μόρφωση και μιλούσε άπταιστα επτά γλώσσες. Εκτός της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό, ήταν ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας.
Ο Παναθηναϊκός ως ελάχιστο φόρο τιμής μετά τον θάνατό του μετονόμασε το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε «Απόστολος Νικολαΐδης».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου