Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύει ξανά η διαδικασία των μπαράζ, που και εδώ φάνηκε χρήσιμη. Ουρουγουάη και Ιταλία που έχουν κατακτήσει τις 4 από τις 5 προηγούμενες διοργανώσεις, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα προκριματικά και δεν δίνουν το «παρών». Το ίδιο ισχύει και με ομάδες όπως η Ισπανία, η Ελβετία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, όμως για πρώτη φορά το βρετανικό ποδόσφαιρο εκπροσωπείται και από τις τέσσερις εθνικές ομάδες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία) του Νησιού.
Πρώτη για ΕΣΣΔ, απογοήτευση η Αργεντινή
Για πρώτη φορά μετέχει σε ένα Μουντιάλ και η πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση που θα φτάσει ως τα προημιτελικά, χρησιμοποιώντας ως βάση της, την ομάδα που το 1960 θα κατακτούσε το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ιστορίας, στην Γαλλία.
Η απογοήτευση της διοργάνωσης ήταν η εθνική ομάδα της Αργεντινής που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο με μια νίκη και δύο ήττες (η μία ταπεινωτική από την Τσεχοσλοβακία με 6-1) και όταν επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες έγινε αντικείμενο χλευασμού από το πλήθος. Για τους αποδυναμωμένους Ούγγρους (απείχαν Πούσκας, Τσίμπορ, Κόκτσις), ο αποκλεισμός στα μπαράζ από την Ουαλία, ήρθε σχεδόν φυσιολογικά…
Άλλά ήθη...
Η διοργάνωση του 1958 είχε άφθονο θέαμα και ξεχώρισε για το γεγονός πως έλειψαν οι βιαιοπραγίες του παρελθόντος. Ήταν δηλαδή, η πιο fair play έκδοση ενός Π.Κ από όσα είχαν γίνει μέχρι εκείνη την στιγμή. Εικόνες του τουρνουά έφταναν σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης των συνολικά 35 αγώνων. Η απόλυτη ατραξιόν της διοργάνωσης ήταν ξανά η Βραζιλία, αλλά ετούτη την φορά υπήρχαν σοβαροί λόγοι.
Ένας 17χρονος νεαρός, γνωστός ως Πελέ, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στο τελευταίο ματς του Δ’ ομίλου με την Σοβιετική Ένωση και από τότε το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Οι Βραζιλιάνοι όμως είχαν και άλλες αρετές και με παίκτες όπως ο Γκαρίντσα, ο Ντιντί, ο Βαβά, ο Ζοσέ Αλταφίνι και ο Μάριο Ζαγκάλο, έμελλε να φτάσουν μέχρι τέλους. Ο Πελέ πάντως δεν ήταν ο μοναδικός αναπάντεχος ήρωας του τουρνουά.
Το ρεκόρ του Φοντέν
Ο Γάλλος Ζιστ Φοντέν πήρε την τελευταία στιγμή την θέση του στη ενδεκάδα των Γάλλων, λόγω της απουσίας του συμπαίκτη του στην Ρεμς, του Λοράν Μπλιαρντ. Έσπασε όλα τα κοντέρ, πετυχαίνοντας 13 γκολ στην πορεία των «τρικολόρ» ως την τετράδα, επίδοση που δεν έχει καταρριφθεί από τότε και πολύ δύσκολα θα βρεθεί στο μέλλον κάποιος που θα την ξεπεράσει…
Αγγλία και Σκωτία δεν καταφέρνουν να περάσουν στα προημιτελικά, Ουαλία και Β. Ιρλανδία όμως τα πήγαν κάπως καλύτερα, αν και αυτές ηττήθηκαν στους «8» από Βραζιλία και Γαλλία αντίστοιχα και αποχαιρέτησαν με την σειρά τους. Η κάτοχος του τροπαίου, Δυτική Γερμανία, έφτασε ως τους «4» αλλά μετά από ένα… περίεργο ματς με την διοργανώτρια Σουηδία που στιγματίστηκε και από εξίσου περίεργες διαιτητικές αποφάσεις, έμεινε εκτός τελικού.
Γεύση από Πελέ
Το καλύτερο παιχνίδι της διοργάνωσης ήταν όμως ο ημιτελικός της Βραζιλίας με την Γαλλία, που βρήκε την «σελεσάο» θριαμβεύτρια με 5-2 και τον Πελέ να πετυχαίνει χατ τρικ. Στον τελικό, που διεξήχθη παρουσία 52 χιλιάδων θεατών στο γήπεδο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης, οι Λατινοαμερικάνοι επανέλαβαν την επίδοση του ημιτελικού και κατέκτησαν το τρόπαιο που έφερε το όνομα του αποθανόντας πια, Ζιλ Ριμέ, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Η νίκη ήρθε πάλι με σκορ 5-2 επί των Σκανδιναβών, που είχαν κάνει το λάθος να προηγηθούν με τον Νιλς Λίντχολμ, την παλιά μεγάλη δόξα της Μίλαν. Την παράσταση έκλεψε ξανά ο Πελέ, με το εκπληκτικό τρίτο γκολ της Βραζιλίας, το οποίο σημείωσε στοπάροντας με το στήθος και περνώντας την μπάλα πάνω από το κεφάλι ενός αντιπάλου αμυντικού, πριν σουτάρει στην δεξιά πλευρά της εστίας του Καρλ Σβένσον…
Οι σκόρερ
Ζιστ Φοντέν ΓΑΛΛΙΑ 13 γκολ
Πελέ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 6 γκολ
Χέλμουτ Ραν Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 6 γκολ
Βαβά ΒΡΑΖΙΛΙΑ 5 γκολ
ΜακΠάρλαντ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ 5 γκολ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου