Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

«Καθαρό» το διαδίκτυο περιμένει τον ΟΠΑΠ

Τα ψέματα τελείωσαν και ο κάθε κατεργάρης μπαίνει στη θέση του. Ο λόγος για την απόφαση του κράτους να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του, ώστε να καταπολεμήσει το διαδικτυακό στοίχημα. Παράλληλα ο ΟΠΑΠ τρέχει για να βγάλει το δικό του διαδικτυακό στοίχημα στον αέρα μέχρι το τέλος του έτους. Κάτι που θα ανεβάσει την τιμή του στην αγορά και το τίμημα για την πώληση του 33% αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο του σημερινού.

Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η νέα διοίκηση. Μάλιστα ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, αυτό επισημαίνει σε όλους τους συνεργάτες τους, τονίζοντας πως πρέπει να κερδίσουν χρόνο, προς όφελος του Οργανισμού, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος, αφού τα χρήματα και από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ θα δοθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Πάντως από την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων, υπό τον Ευγένιο Γιαννακόπουλο, αποφάσισε να ξεκινήσει τον πόλεμο του διαδικτύου, ώστε να διώξει όλες τις παράνομες εταιρείες στοιχηματισμού, οι οποίες επί τόσα χρόνια κέρδιζαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δίχως να πληρώσουν ούτε ευρώ στο ελληνικό κράτος. Παράλληλα όταν κλήθηκαν να αποκτήσουν ΑΦΜ και να νομιμοποιηθούν αυτοί προτίμησαν είτε να φύγουν, είτε να συνεχίσουν να παρανομούν. Ταυτόχρονα η Remote Gambling Association (RGA), η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως που αντιπροσωπεύει εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού και παροχής λογισμικού, προχώρησε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από την European Gaming and Betting Association (EGBA).



Ο στόχος

Η θεσμοθετημένη από τον νόμο 4002 του 2011 Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων έκανε τις εισηγήσεις της, οι οποίες έγιναν στο σύνολό τους αποδεκτές και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ. Στόχος του κράτους είναι να περιορίσει, αν όχι να εκμηδενίσει, τη δράση των μη αδειοδοτημένων εταιρειών στοιχηματισμού στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, ελήφθησαν αποφάσεις για μία σειρά απαγορεύσεων και «τσουχτερών» προστίμων για τους παραβάτες. Όσες εταιρείες δεν έχουν λάβει προσωρινή αδειοδότηση και παραβλέψουν την απαγόρευση συνεχίζοντας να προσφέρουν υπηρεσίες και να διαφημίζονται στην ελληνική αγορά, θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων, την επιβολή προστίμου για κάθε ημέρα παράνομης λειτουργίας το οποίο μπορεί να φθάνει και τις 500.000 ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης, ενώ οι παραβάτες θα ενταχθούν αυτόματα στη «μαύρη» λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής. Μεγάλα πρόστιμα θα επιβληθούν και σε όσους παίκτες του στοιχήματος συνεχίζουν να ποντάρουν σε εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν την προσωρινή άδεια.

Η ΕΕΕΠ έχει ζητήσει από τους παρόχους υπηρεσιών internet να εμποδιστεί η πρόσβαση στους ιστοτόπους των παροχών, ενώ έχει ζητηθεί και η απαγόρευση στις τράπεζες να επιτρέπουν τις συναλλαγές με τους παίκτες και με τους παρόχους τυχερών παιγνίων που θα ενταχθούν στην ίδια μαύρη λίστα.

Βέβαια οι περισσότερες των εταιρειών συμμορφώθηκαν ανακοινώνοντας ότι αποσύρονται από την ελληνική αγορά αναμένοντας αποτελέσματα από την ένωση τους, την RGA, η οποία έχει κάνει προσφυγή. H RGA, μάλιστα, απέστειλε και στην ΕΕΕΠ επιστολή (στις 29/11) με την οποία εκφράζει τις ενστάσεις της για την απόφαση αυτή.

Η Επιτροπή από την πλευρά της απάντησε στην ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού τρεις ημέρες αργότερα πως θα μπορούσαν όσες εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα να είχαν συμμετάσχει στην ενδιάμεση αδειοδοτική περίοδο. Ακόμη, ότι με την απόφασή τους να μην το πράξουν, ανταγωνίζονται με αθέμιτο τρόπο όσες εταιρείες το έπραξαν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιντερνετικοί πάροχοι επιμένουν πως οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις ελληνικές αρχές παραβαίνουν τη νομοθεσία της ΕΕ. Υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της υπεροχής των νόμων της Ε.Ε, στην περίπτωση που πάροχοι από άλλα κράτη-μέλη, δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν εθνική άδεια, υπό τους συμβατούς νόμους της Ε.Ε., δεν μπορούν να δεχθούν κυρώσεις, κάτι που έχει αποφασιστεί επανειλημμένως από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU), στις υποθέσεις Placanica και πιο πρόσφατα στις Engelmann και Costa and Cifone.

Μένει να φανεί η αντίδραση της ΕΕΕΠ και της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες παρέμβουν, όπως μεταφέρεται, στην συγκεκριμένη απαγόρευση.



Στην τελική ευθεία

Πάντως ανεξάρτητα της προσφυγής της RGA, ο ΟΠΑΠ ετοιμάζεται να βγει το δικό του διαδικτυακό στοίχημα στον αέρα, όπως έχει αποφασιστεί από τον περασμένο Ιούλιο, όταν επέλεξε ως στρατηγικό του εταίρο την G2, που ανήκει στον περίφημο όμιλο της Lottomatica. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά ποια παιχνίδια θα είναι διαθέσιμα πέραν των αθλητικών στοιχημάτων, όμως θα πρέπει αν τονιστεί ότι ο εταίρος του ΟΠΑΠ έχει τεχνογνωσία όχι μόνο για το στοίχημα, αλλά και τα καζίνο, το πόκερ, το ΚΙΝΟ και άλλα τυχερά παίγνια.

Ένα βασικό επίσης ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η διοίκηση είναι το πώς θα γίνεται το διαδικτυακό στοίχημα. Η απόφαση είναι με προπληρωμένες κάρτες που θα εκδίδονται και θα παρέχονται αποκλειστικά από τον ΟΠΑΠ. Το εύλογο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την προμήθεια του 8% που αναλογεί στους πράκτορες. Ο ΟΠΑΠ συμφώνησε, ώστε η πώληση των καρτών να γίνεται μέσω των πρακτορείων και με επισήμανση του αντίστοιχου κωδικού του κάθε πράκτορα, ώστε να του αποδίδεται το 8% του τζίρου.

Ωστόσο, έχει ακουστεί πως θα είναι καλύτερο για τον ΟΠΑΠ να γίνεται η διάθεση των συγκεκριμένων καρτών και από άλλους χώρους, όπως τα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ. Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, βρίσκει κάθετα αντίθετους τους πράκτορες.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου