Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005

Ο ΟΠΑΠ αναλαμβάνει το «Πάμε Στοίχημα» μετά τη λήξη της σύμβασης με την Intralot

Συμφωνία για την ενίσχυση του «Πάμε Στοίχημα» ανακοίνωσαν η Intralot και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος παράλληλα δημοσιοποίησε την απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής, η οποία θα είναι έτοιμη να διαχειρισθεί το «Πάμε Στοίχημα» σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η σύμβαση με την Intralot που λήγει τον Ιανουάριο του 2007.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση έως το τέλος του 2005 όλων των απαραιτήτων μελετών η ΟΠΑΠ ως αποκλειστικός διαχειριστής του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» μετά τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασής της με την ανάδοχο κοινοπραξία του παιχνιδιού θα αναλάβει πλήρως την οργάνωση, λειτουργία και διεξαγωγή του.

Στην κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του Οργανισμού έκρινε ότι ο προσφορότερος τρόπος για να το πράξει θα είναι η ίδρυση θυγατρικής εταιρίας, με αποκλειστικό σκοπό την οργάνωση, λειτουργία και διεξαγωγή παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης και μεταβλητής απόδοσης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η ΟΠΑΠ και η ανάδοχος κοινοπραξία στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασής τους για το Πάμε Στοίχημα υπέγραψαν συμφωνία με τις ρυθμίσεις της οποίας επιδιώκεται η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του παιχνιδιού και η καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού.

Στα κύρια σημεία της Συμφωνίας περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσοστού στόχου διανομής των κερδών στους νικητές του παιχνιδιού από 60% σε 66% συνολικά για την περίοδο 31-1-2005 μέχρι 29-1-2007.

Η συμμετοχή στο υψηλότερο του 60% ποσοστό διανεμόμενων κερδών και μέχρι 66%, θα είναι 90% για την ΟΠΑΠ και 10% για την ανάδοχο κοινοπραξία, ενώ με την εισαγωγή ελληνικών διοργανώσεων ή γεγονότων ως πρόσθετων γεγονότων στοιχηματισμού, από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2005 - 2006, η συμμετοχή στο υψηλότερο του 60% και μέχρι 66% ποσοστό θα διαμορφωθεί σε 82% για την ΟΠΑΠ και σε 18% για την ανάδοχο κοινοπραξία.

Σε περίπτωση που το τελικό ποσοστό απόδοσης στους νικητές κατά τη λήξη της διετούς περιόδου που λήγει στις 29-1-2007 υπερβεί το 66%, η ανάδοχος κοινοπραξία θα υποχρεούται να καταβάλει τη διαφορά στην ΟΠΑΠ.

Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει τη σταδιακή εισαγωγή αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ) ως γεγονότων στοιχηματισμού στο «Πάμε Στοίχημα» από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2005-2006, σε συνδυασμό με αγώνες ξένων πρωταθλημάτων.

Παράλληλα, συμπεριλαμβάνει την παράδοση από την ανάδοχο κοινοπραξία προς χρήση στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ ΑΕ αδαπάνως για την ΟΠΑΠ ΑΕ 2.000 καινούργιων τερματικών μηχανών για την υποστήριξη κυρίως του «Πάμε Στοίχημα».

Η εγκατάσταση των νέων τερματικών μηχανών θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την αναβάθμιση της τεχνολογικής πλατφόρμας της ΟΠΑΠ ΑΕ και θα ολοκληρωθεί εντός οκτώ μηνών από τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Intralot αναφέρει πως η αναβάθμιση της τεχνολογικής πλατφόρμας της ΟΠΑΠ ΑΕ σε συνδυασμό με την εγκατάσταση των νέων τερματικών μηχανών αναμένεται να αποσυμφορήσουν το δίκτυο των πρακτορείων και να επιτρέψουν την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση της αναμενόμενης αύξησης του τζίρου του «Πάμε Στοίχημα».

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την εισαγωγή πρόσθετου τύπου στοιχηματισμού «in play betting», δηλαδή τη δυνατότητα να στοιχηματίζουν οι παίκτες και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών που μεταδίδονται απευθείας από την τηλεόραση.

Ταυτόχρονα, περιλαμβάνεται η εισαγωγή πρόσθετου τύπου στοιχηματισμού «over/under», δηλαδή πρόβλεψη της υπέρβασης ή μη κάποιων αριθμητικών ορίων κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής συνάντησης.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η εισαγωγή διοργανώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες κ.λπ.) κατ επέκταση των ήδη διεξαγομένων στοιχημάτων επί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτου, καθώς και η εισαγωγή μη αθλητικών γεγονότων της πολιτικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής επικαιρότητας, η επιλογή των οποίων θα τυγχάνει έγκρισης της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Στην ίδια πάντα ανακοίνωση επισημαίνεται πως για την εφαρμογή των παραπάνω πρόσθετων μορφών στοιχηματισμού που αφορούν στο παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα» θα απαιτηθεί έκδοση νέων και τροποποίηση υφιστάμενων κανονισμών του παιχνιδιού και η έγκρισή τους με κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, σύμφωνα με το Ν. 2843/2000.

Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της εισαγωγής αγώνων ελληνικών πρωταθλημάτων ως γεγονότων στοιχηματισμού, ενδεχόμενα κωλύματα ή ασυμβίβαστα θα αντιμετωπιστούν στις τροποποιήσεις των κανονισμών για τη λειτουργία του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, σημειώνεται πως με τις προαναφερθείσες ρυθμίσεις επιδιώκεται η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του παιχνιδιού, η καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και η αντιμετώπιση της πρόσφατης πτωτικής πορείας του παιχνιδιού Πάμε Στοίχημα, η οποία συνεχίσθηκε κατά το τρέχον τρίμηνο.

Εκτιμάται ότι τα έσοδα του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι μειωμένα σε ποσοστό μεταξύ 35% και 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η πτώση αυτή σε ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μήνας Ιούνιος του προηγούμενου έτους ήταν πολύ καλός εξαιτίας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο κατακτήθηκε από την ελληνική εθνική ομάδα.

Εκτιμάται ότι η αρνητική πορεία του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» κατά το τρέχον τρίμηνο θα αντισταθμιστεί πλήρως από το παιχνίδι ΚΙΝΟ, το οποίο αναμένεται να έχει ανάπτυξη εσόδων μεταξύ 95% και 100% κατά το τρέχον τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 και να έχει ως αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα της ΟΠΑΠ ΑΕ κατά το τρέχον τρίμηνο να κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στην ανακοίνωση της Intralot αναφέρεται επίσης πως η πτωτική πορεία που έχει παρουσιάσει το παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα» οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μεριδίου αγοράς του παράνομου στοιχηματισμού κυρίως μέσω Internet και στον αυξημένο φόρτο εργασίας του δικτύου τερματικών μηχανών λόγω της εισαγωγής του ΚΙΝΟ με αποτέλεσμα τη δημιουργία συμφόρησης στα πρακτορεία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου