Πέμπτη 15 Ιουνίου 2006

Ο "Αυτοκρατόρας" στα μεγάλα σαλόνια

Ο Άρης κατάφερε να υπερισχύσει της δύναμης της έδρας και να φτάσει στο τελικό 63-59 απέναντι στο Μαρούσι, στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα της σειράς του μικρού τελικού.

Οι παίκτες του Αντρέα Ματσόν, οι οποίοι συμπλήρωσαν τις απαιτούμενες τρεις νίκες, «άλωσαν» το κλειστό του Αγίου Θωμά και κατέλαβαν την τρίτη θέση στο εφετινό πρωτάθλημα.

«Έπαθλο» της σημερινής υπέρβασης του Άρη είναι η έξοδος στην Ευρωλίγκα της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Άρης επιστρέφει στο κορυφαίο διασυλλογικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια απουσίας.

Η πίεση των φιλοξενουμένων στα πρώτα λεπτά του αγώνα γρήγορα «καταπολεμήθηκε» από τον επιθετικό πλουραλισμό των παικτών του Αμαρουσίου.

Ο Άρης μπορεί να πέρασε μπροστά στο σκορ με 8-7 λίγο πριν την ολοκλήρωση του δεκαλέπτου, αλλά ένα γρήγορο σερί 5-0 των γηπεδούχων, που είχαν το απόλυτο από τα 6.25 (2/2, 1 από Μπλάκνεϊ και 1 από Κολώκα) και την κυριαρχία στον τομέα των ριμπάουντ, έθεσε το Μαρούσι και πάλι σε θέση ισχύος (12-8).

Οι φιλοξενούμενοι δεν παρέδωσαν τα... όπλα, όπως είχε συμβεί στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στον Άγιο Θωμά, και η ισοφάριση δεν άργησε να έρθει (14-14).

Διατηρώντας την ψυχραιμία του, πάντως, και με προσεκτικές επιλογές στην επίθεση οι παίκτες του «δράκου» μπήκαν στην δεύτερη περίοδο στο +4 (18-14).

Ο Άρης, παρά τα διαδοχικά λάθη του σε άμυνα και επίθεση (8 στο ημίχρονο), μπόρεσε, αφού πρώτα ισορρόπησε τα ριμπάουντ, να μπει και πάλι στο παιχνίδι.
Ένα -περίπου- τρίλεπτο αγωνιστικής απραξίας από το Μαρούσι έδωσε την ευκαιρία στον Αρη και πιο συγκεκριμένα στον Πάντιους να ηγηθεί ενός σερί 10-0 και να πάρει και πάλι το προβάδισμα (27-26).
Ωστόσο, το Μαρούσι κατάφερε και πάλι να χαμογελάσει... τελευταίο και να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +5 (37-32).

Η άμυνα του Άρη είχε καταλυτικό ρόλο στην έκβαση της τρίτης περιόδου. Οι παίκτες του Αντρέα Ματσόν κατάφεραν να περιορίσουν τις επιθετικές αιχμές του Αμαρουσίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι παίκτες του «δράκου» να πετύχουν μόλις 9 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, εν αντιθέσει με τους 17 του Άρη.
Σημαντικό ρόλο στην κυριαρχία του Άρη στην τρίτη περίοδο, που έκλεισε με τους φιλοξενούμενους στο +3 (49-46), έπαιξε εκτός από την άμυνα και η αστοχία των παικτών του Αμαρουσίου από τα 6.25 (1/6) στην προσπάθεια τους να οικοδομήσουν μία διαφορά ασφαλείας.

Η τελευταία περίοδος επεφύλασσε ένα συναρπαστικό ντέρμπι όπως προμηνυόταν.

Στα πρώτα λεπτά του δεκαλέπτου η πρωτοπορία στο σκοράρισμα άλλαξε πολλές φορές χέρια και η αντεπίθεση του Αρη άρχισε ουσιαστικά στο 36ο λεπτό του αγώνα.

Το Μαρούσι προηγήθηκε για πρότελευταία φορά στο 35' με 55-51. Τα πάντα ξεκίνησαν όταν στην επόμενη φάση ο κορυφαίους του Αρη, Νικολάι Πάντιους, ευστόχησε σε δίποντο, αποσπώντας παράλληλα και το 4ο φάουλ του Μπλάκνεϊ.

Ωστόσο, ο Λευκορώσος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ελεύθερη βολή, αλλά ο Ουίλκινσον δήλωσε «παρών» και «μάζεψε» το υπερπολύτιμο ριμπάουντ για να ολοκληρώσει την επίθεση και να γράψει το 57-55, υπέρ του Αρη στο 38' (σερί 6-0). Στο 39ο λεπτό ακολούθησε και το κύκνειο άσμα του Αμαρουσίου.

Ο Μπλάκνεϊ από τη γραμμή των ελευθέρων βολών ισοφάρισε για τελευταία φορά σε 57-57, ενώ στη συνέχεια ο Στεφανίδης έδωσε το προβάδισμα με 59-57.

Ο Στακ, πάντως, ήταν ο άνθρωπος του αγώνα ή αμερικανιστί... «the man of the match», καθώς «σφράγισε» τη νίκη των φιλοξενουμένων από τα 6.25, διαμορφώνοντας το 60-59.

Μετά και το 61-59 που έγραψε από τη γραμμή των ελευθέρων βολών ο Ουίλκινσον, ακολούθησε ασίστ του Μπλάκνεϊ στον Σέκουλιτς με τον τελευταίο να μην μπορεί να συγκρατήσει τη μπάλα και να μετατρέπεται σε «μοιραίου» παίκτη.

Το τελικό 63-59 διαμορφώθηκε από το βολές του Σιγάλα.


Τα δεκάλεπτα: 18-14, 37-32, 46-49, 59-63
Διαιτητές: Ζαβλανός, Μαστραφτσής, Αναστόπουλος


ΜΑΡΟΥΣΙ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ): Μπλάκνεϊ 8 (2), Νικολαϊδης 3, Μπουντούρης 2, Κυρίτσης 8, Σέκουλιτς 14, Χόμαν 4, Στεφανίδης 3, Κολώκας 5 (1), Καϊμακόγλου 6, Νοέας, Καράγκουτης 6 (1).

ΑΡΗΣ (ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΤΣΟΝ): Καστλ 8 (2), Σιγάλας 7 (1), Μπρούερ 11, Χαριτόπουλος, Ουίλκινσον 11, Πάντιους 15 (1), Πέτροβιτς, Στακ 11 (2), Γκργκούρεβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου