Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Ολυμπιακός-Βέρντερ Βρέμης 3-0

Σε μία ονειρεμένη βραδιά, ο Ολυμπιακός συνέτριψε 3-0 τη Βέρντερ Βρέμης και πήρε πανάξια την πρόκριση για τoυς "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα δύο γκολ του εξαιρετικού Στολτίδη και το ένα του Κοβάσεβιτς συνέθεσαν τον "ερυθρόλευκο" θρίαμβο και την ευρωπαϊκή υπέρβαση μετά από 9 χρόνια.

Η μεγάλη αναμονή των 9 χρόνων χωρίς ευρωπαϊκή διάκριση έλαβε τέλος για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή νίκησε 3-0 τη Βέρντερ Βρέμης στο κατάμεστο Καραϊσκάκη την Τρίτη το βράδυ και πήρε με τον πιο πειστικό τρόπο τη μεγάλη πρόκριση για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο καταπληκτικός Ακης Στολτίδης, σκοράροντας δύο φορές, αποτέλεσε το Α και το Ω στη νίκης των ερυθρόλευκων. Είχαν και την τύχη με το μέρος τους οι Πειραιώτες καθώς οι Γερμανοί έχασαν πολλές ευκαιρίες. Εξαιρετικοί επίσης ο Κοβάσεβιτς που βρήκε παλι δίχτυα και ο Νικοπολίδης που κράτησε το μηδέν σε δύσκολες φάσεις. Δεύτερος στον όμιλό του, πίσω από τη Ρεάλ, με 11 πόντους τερμάτισε ο Ολυμπιακός. Kάντε κλικ εδώ για να ενημερωθείτε για την εξέλιξη του αγώνα.

O Tάκης Λεμονής δεν εξέπληξε κανέναν παίζοντας 4-5-1 με τρία αμυντικά χαφ (Στολτίδη, Λεντέσμα, Πατσατζόγλου). Αντίθετα, αυτός που προσπάθησε να αιφνιδιάσει ήταν ο Τόμας Σάαφ ο οποίος προτίμησε τον Μπάουμαν για το κέντρο της άμυνας, τοποθέτησε τον Γένσεν σε θέση αμυντικού χαφ και τον Βράνιες στα δεξιά της μεσαίας γραμμής.

Από την αρχή έγινε σαφής η πρόθεση της Βέρντερ να βγάλει πολλούς παίκτες στην επίθεση και να κάνει παιχνίδι. Με τον δαιμόνιο Ντιέγο να δίνει ρυθμό, οι Γερμανοί έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ στο 8’ όταν ο Βραζιλιάνος μέσος σούταρε από το ύψος της περιοχής και ο Νικοπολίδης απέκρουσε με υπερένταση. Για άμυνα βέβαια η Βέρντερ ούτε λόγος. Μόνο τυπικά πράγματα και αυτά με το ζόρι.

Aποδείχθηκε περίτρανα αυτό στο 12’ όταν ο Στολτίδης βρήκε πολύ χώρο έξω από την περιοχή, προσποιήθηκε ότι θα πασάρει στον Πάντο, ζύγισε το πόδι του και κεραυνοβόλησε τον Βίζε για το 1-0. Υπέροχο γκολ από τον παίκτη που είχε ανοίξει το δρόμο και για το θρίαμβο μέσα στη Βρέμη.

Aπό εκεί και πέρα δεν απαιτούνταν κάποιες ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές γνώσεις για να μαντέψει κανείς την εικόνα. Ο Ολυμπιακός έδωσε χώρο στη Βέρντερ (ίσως περισσότερο από όσο θα έπρεπε), έκλεισε τους χώρους και έψαξε την καλή αντεπίθεση με τον Λούα-Λούα. Οι Γερμανοί βγήκαν μπροστά και επειδή είναι καλοδουλεμένη ομάδα στην επίθεση, έβγαλαν ευκαιρίες. Ομως ο Νικοπολίδης φώναξε και πάλι "παρών" στα σουτ του Μπορόφσκι και Σανόγκο στο 24' (σε ένα σημείο που ο Ολυμπιακός έπαιζε με 10 αφού ο Μενδρινός δεν είχε μπει ακόμα στη θέση του τραυματία Πατσατζόγλου) ενώ στο 39’ το σουτ του Γένσεν πέρασε λίγο άουτ.

Την ώρα που η Βέρντερ δημιουργούσε προϋποθέσεις για την ισοφάριση ο Λεμονής στον πάγκο καλούσε τους παίκτες του να μαρκάρουν πιο ψηλά και να βγουν μπροστά κλέβοντας μπάλες. Ηξερε ότι με την ταχύτητά του ο Λούα-Λούα θα μπορούσε να σμπαραλιάσει την άμυνα των Γερμανών. Ο προπονητής του Ολυμπιακού δικαιώθηκε για την επιμονή του αυτή αφού στο 41’ η ομάδα του άγγιξε το 2-0 αλλά το πλασέ του Κοβάσεβιτς μετά την καταπληκτική μπαλιά του Λούα-Λούα εξουδετερώθηκε από τον Βίζε. Ηταν μία θαυμάσια ευκαιρία για τους Πειραιώτες να δώσουν πρόωρο τέλος στη βραδιά. Αν έλειπαν πάντως και κάποια φαλτσοσφυρίγματα του διαιτητή Ντουαμέλ που εκνεύρισαν τον κόσμο θα μιλούσαμε για ένα ημίχρονο που κύλησε όπως το ήθελε ο Ολυμπιακός.



Nτάρκο και έφυγε για τους 16

Δεν περιμέναμε να δούμε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στις τακτικές στην επανάληψη και πράγματι δεν είδαμε. Η Βέρντερ είχε την μπάλα στα πόδια της, πίεζε, έκανε ευκαιρίες, γκολ όμως δεν έβαζε. Ο Ολυμπιακός κέρδιζε πολύτιμα λεπτά, είδε την επιθετικότητα των Γερμανών να μην βρίσκει έκφραση σε τέρμα και από το 65’  και έπειτα πάτησε λίγο καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο.

Μέχρι τότε όμως είχε δει το χάρο με τα μάτια του. Ο Μενδρινός στο 47’ έβγαλε πάνω στη γραμμή κεφαλιά του Σανόγκο, στο 62’ κεφαλιά του ίδιου παίκτη εξουδετερώθηκε από τον Νικοπολίδη, τρία λεπτά αργότερα και πάλι ο Σανόγκο σούταρε άουτ. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε άτρωτος έστω και αν ο Σάαφ τα έδωσε όλα από τον πάγκο βάζοντας τους Χαντ και Αλμέιδα.

Στο 70’ ο...γάμος σχόλασε αφού ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς φρόντισε να διδάξει τους φορ της Βέρντερ πως μπαίνει η μπάλα στα δίχτυα χωρίς πολλά-πολλά. Ξυραφένια σέντρα του Στολτίδη από αριστερά, κεφαλιά-δυναμίτης του Σέρβου και 2-0. Το πάρτι είχε μόλις αρχίσει. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε από τον κορυφαίο του Ολυμπιακού Ακη Στολτίδη που στο 74’, κόβωντας βόλτες στη μικρή περιοχή της Βέρντερ, σκόραρε και πάλι μετά από κεφαλιά-πάσα του Κοβάσεβιτς.

Μετά; Αποθέωση, μεγάλη χαρά και τεράστια ικανοποίηση. Η ομάδα αυτή κατάφερε μέσα σε 6 αγώνες να ξορκίσει όλες τις παλιές κατάρες και ο κόσμος δεν το ξέχασε. Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού συνεχίζεται...Ραντεβού στους "16".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου