Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Τα νέα πρόσωπα στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό

Ξεκινά αύριο η δημόσια εγγραφή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά 80 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της οποίας την προσεχή Τετάρτη ο ιστορικότερος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος θα γίνει πολυμετοχικός.

Νέα πρόσωπα θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τα οποία προέρχονται από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό χώρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση θα πάρουν με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό μέρος στην αύξηση. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν συμμαχίες έτσι ώστε δύο, τρεις ή περισσότεροι επιχειρηματίες, ελέγχοντας από κοινού ικανό ποσοστό, να διεκδικήσουν θέση στο 20μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και με τον τρόπο αυτόν να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.

Από τους μεγαλύτερους μετόχους μετά την οικογένεια Βαρδινογιάννη που θα περιορίσει το συνολικό ποσοστό της στο 50% αναμένεται να είναι ο επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος πρωτοστάτησε και πίεσε για να γίνει πολυμετοχικός ο Παναθηναϊκός. Επενδύοντας περί τα 18-20 εκατ. ευρώ θα ελέγχει ποσοστό περί το 9%. Ο κ. Βγενόπουλος είναι ένας από τους πιο δραστήριους έλληνες επιχειρηματίες και ιθύνων νους του ομίλου της MIG. Με τη βοήθεια κεφαλαίων του Ντουμπάι πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ελληνική αγορά ύψους 5,2 δισ. ευρώ και προχώρησε στην εξαγορά εταιρειών όπως η Vivartia, η Attica Group κτλ. Αυτό που τον διακρίνει είναι η αποτελεσματικότητα στα επιχειρηματικά deals καθώς στη διάρκεια της επιχειρηματικής του καριέρας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σημαντικά ποσοστά αναμένεται να αποκτήσουν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού εφοπλιστής Νίκος Πατέρας και ο Παύλος Γιαννακόπουλος, μέτοχος στη φαρμακοβιομηχανία της οικογενείας Γιαννακόπουλου Βιανέξ, η οποία παρασκευάζει και αντιπροσωπεύει φάρμακα μεγάλων ξένων εταιρειών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία πραγματοποιεί από εξαγωγές ένα μεγάλο μέρος του τζίρου της, που το 2007 ήταν ύψους 323 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει στον έλεγχό της την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο ετήσιος προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια και είναι από τους τρεις υψηλότερους στην Ευρώπη.

Στην ιδιωτική τοποθέτηση αναμένεται να συμμετάσχει ο εφοπλιστής Γιάννης Ξυλάς, ο οποίος δείχνει σημαντική κινητικότητα στον χώρο τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος Ξυλά έχει ολοκληρώσει στην ως τώρα πορεία του την κατασκευή 60 νεότευκτων πλοίων και αποτελεί έναν από τους πιο έμπειρους ομίλους στον τομέα αυτόν. Ο Γιάννης Ξυλάς είναι πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής λέσχης, μέλη της οποίας είναι πολλοί από τους εφοπλιστές της χώρας. Ηταν παντρεμένος με την αδελφή του Νίκου Πατέρα Μαρία Πατέρα.




* Ναυτιλία και τουρισμός
Από τους βασικούς μετόχους αναφέρεται και ο Αδαμάντιος Πολέμης, οι δραστηριότητες του οποίου δεν περιορίζονται στον εφοπλιστικό χώρο. Επεκτείνονται σε αυτόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) καθώς είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Πάτρα TV. Επίσης ο Αδαμάντιος Πολέμης δραστηριοποιείται και στον χώρο του τουρισμού. Ακούγεται ότι έχει μεγάλες εκτάσεις γης σε πολλά νησιά των Κυκλάδων. Οσον αφορά τη ναυτιλία, συμμετέχει στην οικογενειακή επιχείρηση Polembros, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο δραστήρια στις αγοραπωλησίες πλοίων καθώς ξόδεψε σε σχέση με άλλες εταιρείες σχετικά μικρό ποσό στην κατασκευή νέων πλοίων. Πρόσφατα ωστόσο έβαλε μια παραγγελία για δύο φορτηγά πλοία (bulk carriers) αντί 160 εκατ. δολαρίων.

Ποσοστό από την ιδιωτική τοποθέτηση ακούγεται ότι θα αποκτήσει και ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας, αρκετά δραστήριος στον χώρο της ναυτιλίας τα τελευταία χρόνια με την εταιρεία του Stamford Navigation, καθώς και ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Δάβαρης, το αφεντικό της Hyundai Hellas, που πήρε στα χέρια του μια άγνωστη μάρκα αυτοκινήτων (οι έλληνες οδηγοί όχι απλώς δεν την εμπιστεύονταν, ούτε καν τη γνώριζαν) και την έκανε τη δημοφιλέστερη στην ελληνική αγορά. Η Hyundai τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων μεταξύ όλων των μαρκών. Επίσης η εταιρεία του έχει στον έλεγχό της και την Kia Motors.

Στη δημόσια εγγραφή θεωρείται βέβαιον ότι θα συμμετάσχουν όλοι όσοι κατά καιρούς έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συνδράμουν στην ενίσχυση του Παναθηναϊκού, όπως οι εφοπλιστές Γιάννης Πατέρας, Σ. Δ. Πατέρας, Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Βενιάμης, Λεωνίδας Ευγενίδης και Γιάννης Αγγελάκης και οι επιχειρηματίες Αρης Βωβός, Πάνος Μπίτσος και Γιώργος Νίκας.




* Η μετοχική σύνθεση

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου η μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα έχει ως ακολούθως: 32,4% θα ανήκει στην εταιρεία Green Dream, στην οποία συμμετέχουν με διάφορα ποσοστά μέλη της οικογενείας Βαρδινογιάννη, 17,6% ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, 10% ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, 30,9% οι νέοι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης, 8,8% νέοι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή και 0,3% παλιοί μικρομέτοχοι.

Με βάση τα ποσοστά που κατέχουν τα μέλη της οικογενείας Βαρδινογιάννη στην Green Dream και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα ποσοστά που θα αποκτήσουν οι νέοι μέτοχοι προκύπτει ότι οι βασικότεροι μέτοχοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με ποσοστό 18%, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός με 10%, ο Ανδρέας Βγενόπουλος με 8,8%, τα παιδιά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη Νίκος και Ιωάννης Βαρδινογιάννης από 8,4% ο καθένας, ο επίτιμος πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης με 5%, ο Νίκος Πατέρας με 4,4%, ο Παύλος Γιαννακόπουλος με 4,4%, ο Μιχ. Ζολώτας με 4,4%, ο Γιάννης Ξυλάς με 4,4%, ο Αδαμάντιος Πολέμης με 4,4%, ο γιος του Νίκου Βαρδινογιάννη Δημοσθένης Βαρδινογιάννης με 3,3% και ο Παναγιώτης Δάβαρης με 2,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου