Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ανταλλακτήρια στοιχήματος - Τι είναι και πως λειτουργούν;

 Ο διαδικτυακός τζόγος έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει στο σημείο να υποστηρίζει την τοποθέτηση μαζικών στοιχημάτων. Τα ανταλλακτήρια στοιχήματος είναι μια τεχνολογία που ξεκίνησε στις αρχές του 2000 με σκοπό να επιτρέπει στο παίκτη που θέλει να στοιχηματίσει να έχει περισσότερες επιλογές απ’ ότι επιτρέπει μια παραδοσιακή στοιχηματική ιστοσελίδα. Στο παρελθόν, η κάθε στοιχηματική ιστοσελίδα έπρεπε να αναπροσαρμόζει συνεχώς τις αποδόσεις της με βάση και τις αποδόσεις των ανταγωνιστριών εταιρειών, όμως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν δυνατό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, που μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και στην ακύρωση στοιχημάτων.

Όλα αυτά άλλαξαν το 2000 με την ανάπτυξη των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων, τα οποία στη λειτουργία τους θα λέγαμε ότι μοιάζουν πολύ με τα χρηματιστήρια μετοχών, υπό την έννοια ότι πραγματοποιείται μια συναλλαγή, αγοράς-πώλησης, ανάμεσα σε δύο ενδιαφερόμενους. Στην περίπτωση βέβαια αυτή, δεν πρόκειται για παίκτη και στοιχηματική σελίδα, αλλά για δύο παίκτες μεταξύ τους, οι οποίοι ποντάρουν απευθείας ο ένας εναντίων του άλλου.

Ο ρόλος του ανταλλακτηρίου στοιχήματος είναι περιορισμένος σε αυτή τη διαδικασία, παρέχοντας μόνο την τεχνολογική πλατφόρμα με την οποία λειτουργεί το όλο σύστημα, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση στα ποσά και τις αποδόσεις των αγώνων, παράγοντες που διαμορφώνονται αποκλειστικά από τους παίκτες. Το γεγονός αυτό, συν το ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί κάποιο στοίχημα λόγω λάθους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, κάνουν τα ανταλλακτήρια στοιχήματος μια ασφαλή επιλογή για όσους ασχολούνται με τα σίγουρα στοιχήματα (sure bets), δημιουργώντας πολλές φορές και μεγαλύτερες ευκαιρίες για κέρδος όσων στοιχηματίζουν.

Τα ανταλλακτήρια στοιχήματος έχουν δύο ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις παραδοσιακές στοιχηματικές ιστοσελίδες. Η πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ότι η εταιρεία που φιλοξενεί το χρηματιστήριο πρέπει από κάπου να βγάλει χρήματα, εφόσον δεν συναλλάσσεται χρηματικά η ίδια με τους παίκτες. Για το λόγο αυτό τα ανταλλακτήρια λειτουργούν με κάποια προμήθεια που παίρνουν από τα κέρδη του νικητή ενός στοιχήματος. Η προμήθεια αυτή συνήθως ξεκινά στο 5% και πληρώνεται μόνο από το νικητή, ενώ σταδιακά μειώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος των στοιχημάτων που πραγματοποιεί ο κάθε παίκτης.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι τα λεγόμενα στοιχήματα Lay, δηλαδή στοιχήματα στα οποία ποντάρουμε κατά ενός γεγονότος και όχι υπέρ αυτού. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, καθώς πάρα πολύς κόσμος μπερδεύεται. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε τον αγώνα Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ. Το κλασικό στοίχημα (Back) θα ήταν να ποντάρουμε για παράδειγμα στη νίκη της Μπαρτσελόνα, ενώ ένα Lay στοίχημα είναι να ποντάρουμε να μην κερδίσει η Μπαρτσελόνα, δηλαδή σε ισοπαλία και νίκη της Εσπανιόλ. Παρόμοια, ένα Back στοίχημα είναι να ποντάρουμε σε ακριβές σκορ 2-0, ενώ το αντίστοιχο Lay στοίχημα είναι να μην έρθει 2-0, με άλλα λόγια να έρθει οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τα στοιχήματα Lay, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στα πρώτα πονταρίσματά σας, γιατί υπάρχει διαφορά και στο χρηματικό ποντάρισμα και μια φαινομενικά μικρή απροσεξία μπορεί πραγματικά να σας καταστρέψει. Προσοχή: Όταν ποντάρετε για παράδειγμα σε ένα κλασικό Back αποτέλεσμα με απόδοση 3,50, αποφασίζετε ότι θέλετε να διαθέσετε 50 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το ρίσκο που παίρνετε είναι 50 ευρώ, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο, ενώ σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης του στοιχήματος λαμβάνετε 3,50x50=80 ευρώ (119 ευρώ περίπου καθαρό κέρδος αν αφαιρέσουμε την προμήθεια 5%). Στα στοιχήματα Lay αποφασίσουμε πρώτα πόσα χρήματα θέλουμε να κερδίσουμε και αυτό τον αριθμό ποντάρουμε, όχι δηλαδή πόσα είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε. Αν η απόδοση λοιπόν για το στοίχημα Lay είναι 3,5, τότε αν στη θέση πονταρίσματος βάλουμε 50 ευρώ, αυτό το ποσό είναι που θα κερδίσουμε αν όλα πάνε όπως τα έχουμε προβλέψει. Ωστόσο το ποσό που μπορεί να χάσουμε δεν είναι 50 ευρώ αλλά 125 ευρώ, δηλαδή 3,5x50-50! Δώστε μεγάλη προσοχή και ξεκινήστε με πολύ χαμηλά πονταρίσματα για να καταλάβετε και πρακτικά πως λειτουργεί το Lay στοίχημα γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λαθών που συμβαίνουν καθημερινά, ακόμη και σε σχετικά έμπειρους παίκτες από μια απροσεξία. Πάντα διπλοτσεκάρετε τα Lay στοιχήματα!

Στο διαδίκτυο υπάρχουν 3-4 σημαντικά ανταλλακτήρια στοιχήματος. Μπορεί κάποια άλλα ανταλλακτήρια να προσφέρουν μικρότερες προμήθειες από την Betfair, ωστόσο το τεράστιο πλεονέκτημα της εταιρείας είναι ο κόσμος που τη χρησιμοποιεί. Όσο περισσότερους χρήστες έχει ένα ανταλλακτήριο τόσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους παίκτες και κατά συνέπεια τόσο καλύτερες οι αποδόσεις και τα κέρδη σας. Επιπλέον στα μικρότερα ανταλλακτήρια περιορίζονται και οι επιλογές σας, κυρίως αν δεν ποντάρετε μόνο στα κορυφαία πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να ποντάρετε στον αγώνα Ατρόμητου-Πανιώνιου αλλά κανένας παίκτης σε κάποιο μικρό ανταλλακτήριο να μην έχει δώσει κάποια προσφορά για τον αγώνα αυτό.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου