Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

15 τρελές ιστορίες από τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας

Ψάξαμε και βρήκαμε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα για τις 15 πιο τρελές ιστορίες που έχουν συμβεί στους τελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας!


Το «πρώτο αίμα»: Ο παρθενικός τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας έλαβε χώρα στις 18 Μαρτίου 1872. Αντιμέτωποι τότε είχαν τεθεί οι Γουόντερερς (σύλλογος του Λονδίνου) και οι Ρόιαλ Εντζινίρς (που απαρτίζονταν από στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Σώμα του Μηχανικού στον αγγλικό στρατό). Νικητές αναδείχθηκαν οι πρώτοι, με σκορ 1-0 (Μόρτον Μπετς, 15′). Το παιχνίδι διεξήχθη στο Κέννινγκτον Όβαλ.

Το Κύπελλο σε… μη αγγλική ομάδα: Το 1927, το τρόπαιο για πρώτη (και μοναδική, ως τα σήμερα) φορά κατέληξε σε σύλλογο… που δεν ήταν αγγλικός! Η (ουαλική) Κάρντιφ επικράτησε με 1-0 της Άρσεναλ. Το γκολ, ο Χιούζι Φέργκιουσον, στο 74ο λεπτό.

Τόμπσον, ο μονόφθαλμος: To 1915, στον τελικό αναμετρήθηκαν η Τσέλσι με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο επιθετικός Μπομπ Τόμσον αγωνίστηκε με τη φανέλα των Λονδρέζων. Είχε πετύχει έξι γκολ στους οκτώ προηγούμενους γύρους του τουρνουά και είχε οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό! Η επιτυχία του αυτή όπως και η συμμετοχή του άλλωστε στον τελικό παίρνουν όμως ιδιαίτερη αξία, από το γεγονός ότι ο Άγγλος άσος… ήταν μονόφθαλμος! Δεν κατάφερε πάντως να γευτεί την κατάκτηση του τροπαίου, αφού η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ αποδείχθηκε ισχυρότερη (3-0).

Απ’ τα θρανία… στο γήπεδο: Η Λίβερπουλ έλαβε μέρος στον τελικό του Κυπέλλου το 1971 και το 1974 (χάνοντας τον πρώτο από την Άρσεναλ και κερδίζοντας τον δεύτερο κόντρα στη Νιουκάστλ). Κοινός παρονομαστής των δύο αυτών αγώνων, είναι ότι σε αμφότερους έλαβαν μέρος ο Στηβ Χάιγουεϊ και ο Μπράιαν Χωλ (παίζοντας για τους «reds»): και οι δύο αυτοί άσσοι ήταν… απόφοιτοι Πανεπιστημίου! Ο Χάιγουεϊ σπούδασε Οικονομικά, και ο Χωλ, Φυσική.

Μια μπάλα… μα τι μπάλα: Εάν ποτέ σας ρωτήσει κάποιος «Τι χρησιμοποιήθηκε στον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας του 1973 και δεν… ξαναχρησιμοποιήθηκε σε κανένα άλλο τελικό;» αφού ξεπεράσετε… το αρχικό σοκ απαντήστε του: μια πορτοκαλί μπάλα!!! Η οποία έφερε γούρι στη Σάντερλαντ, η οποία επικράτησε 1-0 της Λιντς!

Η Σκοτσέζα φιναλίστ: Στις πολύ παλαιότερες διοργανώσεις του Κυπέλλου Αγγλίας είχαν πάρει μέρος και ομάδες από τη Σκοτία (αφού τότε επιτρεπόταν η συμμετοχή τους). Μόνο μια ομάδα όμως από τη χώρα αυτή κατόρθωσε (και μάλιστα δις!) να φθάσει σε ένα τελικό: η Κουήνς Παρκ. Συγκεκριμένα, οι «Αράχνες» διεκδίκησαν το τρόπαιο το 1884 και το 1885. Στάθηκαν όμως άτυχες, αφού και τις δύο φορές η Μπλάκμπερν ήταν αυτή που έφυγε νικήτρια από το γήπεδο (2-1 και 2-0)!

Μια ενδεκάδα… 100% αγγλική: Πολύ ιδιαίτερη ήταν η επιτυχία της Γουέστ Χαμ το 1975. Τα «Σφυριά» επικράτησαν της συμπολίτισσάς τους Φούλαμ με 2-0, κι εκείνη τη βραδιά η ενδεκάδα τους αποτελούνταν μόνο από Άγγλους ποδοσφαιριστές! Η λονδρέζικη ομάδα έγινε έτσι η τελευταία στον 20ό αιώνα που πανηγύρισε το τρόπαιο έχοντας έντεκα Άγγλους στη σύνθεσή της.

Mπαίνει ο Κλαρκ, βγαίνει ο Κέι: Το 1968 η Γουέστ Μπρομ κατάφερε να κερδίσει 1-0 την Έβερτον χάρη σε γκολ του Τζεφ Ασλ στο 93′. Ο αγώνας εκείνος όμως ήταν σημαδιακός, διότι κατά τη διάρκειά του για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Αγγλίας… ένας ποδοσφαιριστής μπήκε αλλαγή στη θέση ενός συμπαίκτη του: ο Ντένις Κλαρκ αντικατέστησε τον Τόνυ Κέι για λογαριασμό των νικητών! Τους οποίους, αξίζει να σημειώσουμε, προπονούσε ο Άλαν Άσμαν (που τη σεζόν 1971/72 κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού).

Κράτησε το λόγο του: Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας του 1938 μεταξύ Πρέστον και Χάντερσφιλντ έληξε 0-0. Το ματς οδηγήθηκε στην (30λεπτη) παράταση. Ένα λεπτό πριν λήξει η τελευταία, ακόμη δεν υπήρχε σκορ. Ο Τόμας Γούντρουφ, λοιπόν, που σχολίαζε το παιχνίδι για το BBC, δήλωσε: «Εάν μπει γκολ τώρα, θα φάω το καπέλο μου!». Δευτερόλεπτα μετά, η Πρέστον κέρδισε πέναλτυ! Το οποίο αξιοποίησε ο Τζορτζ Ματς, χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα του! Ο Γούντρουφ… τήρησε την υπόσχεσή του!!!

Με νούμερα στην πλάτη: Το 1933, για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Αγγλίας, οι ποδοσφαιριστές των δύο διεκδικητών του επάθλου (σ.σ. Έβερτον-Μάντσεστερ Σίτυ 3-0) φορούσαν αριθμούς στις φανέλες τους.

Πύργος της Βαβέλ: Στο Γουέμπλεϋ το 1986 τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου οι συμπολίτισσες Έβερτον και Λίβερπουλ. Η δεύτερη παρατάχθηκε με την εξής σύνθεση: Γκρόμπελαρ (Ζιμπαμπουανός), Μπέγκλιν (Ιρλανδός), Νίκολ (Σκοτσέζος), Γουήλαν (Ιρλανδός), Χάνσεν (Σκοτσέζος), Νταλγκλίς (Σκοτσέζος), Τζόνστον (Αυστραλός), Ρας (Ουαλός), Μέλμπι (Δανός), ΜακΝτόναλντ (Σκοτσέζος). Η ενδεκάδα της συμπληρωνόταν από τον Μαρκ Λώρενσον, που ήταν ο μόνος παίκτης των «reds» εκείνο το απόγευμα που είχε γεννηθεί στην Αγγλία! Η… ειρωνεία είναι ότι χρίστηκε διεθνής… με την εθνική Ιρλανδίας (λόγω καταγωγής)!!!

Παίζοντας με σπασμένο αυχένα: Σήμερα αποκλείεται να βλέπαμε ποτέ μια σκηνή σαν την παρακάτω… Στον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας του 1956 (όταν η Μάντσεστερ Σίτυ αντιμετώπισε τη Μπέρμιγχαμ) ο Γερμανός γκολκίπερ των «πολιτών», Μπερτ Τράουτμαν, αφού βούτηξε για να μπλοκάρει την μπάλα στο 75′ συγκρούστηκε με τον αντίπαλό του Πίτερ Μέρφι, με αποτέλεσμα να σπάσει ο αυχένας του! Η Σίτι δεν είχε δικαίωμα αλλαγής, κι έτσι ο Τράουτμαν συνέχισε να υπερασπίζεται τα δίχτυα της, τι κι αν ήταν τραυματίας! Τα κατάφερε περίφημα όμως, σώζοντάς την Σίτυ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, και συμβάλλοντας έτσι στην τελική της νίκη με 3-1!!!

«Αλεπούδες» δίχως Κύπελλο: Η Λέστερ Σίτυ κατέχει ένα αξιοπερίεργο ρεκόρ. Σε ολόκληρη την 127χρονη ιστορία της, έχει αγωνιστεί τέσσερις φορές στον τελικό Κυπέλλου. Και σε όλες τις περιπτώσεις… ηττήθηκε!!!

Κι ένα δικό μας παιδί: Ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να αγωνιστεί σε ένα τελικό Κυπέλλου δεν είναι άλλος από το Νίκο Νταμπίζα. Ο άσος από το Αμύνταιο διεκδίκησε το τρόπαιο το 1998 και το 1999, με τη φανέλα της Νιουκάστλ. Και τις δύο φορές η ομάδα του ηττήθηκε (από Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα).

Η απίθανη επιστροφή του Ρέι Γουντ: Βρισκόμαστε στο 6ο μόλις λεπτό του τελικού του Κυπέλλου Αγγλίας του 1957, μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλλα. Ο γκολκίπερ της πρώτης, Ρέι Γουντ, στην προσπάθειά του να μπλοκάρει μια σέντρα των αντιπάλων, σπάει το σαγόνι του. Αλλαγές δεν υπήρχαν τότε, κι έτσι τη θέση του κάτω απ’ τα δοκάρια πήρε ο μέσος Τζάκι Μπλάντσφλαουερ. Ο άτυχος πορτιέρο αποσύρθηκε στον πάγκο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Και, στο 67ο λεπτό… επανήλθε στον αγωνιστικό χώρο, αγωνιζόμενος όμως… μέσα κι όχι κάτω απ’ τα δοκάρια του!!! Οι προσπάθειές του όμως απέβησαν εις μάτην: οι «Χωριάτες» νίκησαν με 2-1.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου