Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Οι «παραξενιές» μιας Ολυμπιάδας

Στις 10 Οκτωβρίου 1964 ξεκινούν στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για πρώτη φορά στην ήπειρο της Ασίας.

Στη διοργάνωση εμφανίζονται για πρώτη φορά το βόλει και το τζούντο ενώ δεν γίνεται δεκτή η Νότιος Αφρική λόγω της ρατσιστικής πολιτικής της.

Στα παράξενα των αγώνων ή καλύτερα στο περιθώριο της διοργάνωσης ανήκει ένα εντελώς ασυνήθιστο γεγονός.

Δύο αθλητές αποφασίζουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

Ο Βούλγαρος πρωταθλητής της γυμναστικής Νικολάι Προντάνοφ και η συμπατριώτισα του πρωταθλήτρια του μήκους Ντιάνα Γιόργκοβα παντρεύονται με πολιτικό γάμο μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό.

Το γεγονός αποκτάει μυθικές διαστάσεις στα έντυπα ολόκληρου του κόσμου και η ρομαντική ιστορία τους κινείται στα όρια της νουβέλας.

Ας μη μιλήσουμε σήμερα για μετάλλια και επιδόσεις. Ας αναφερθούμε σε άγνωστες στους πολλούς ιστορίες από εκείνους τους αγώνες.

Για παράδειγμα την Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στον βωμό του Ολυμπιακό σταδίου ένας 19χρονος φοιτητής που είχε γεννηθεί ανήμερα της 6ης Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα, την ημέρα δηλαδή που έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα.

Η Ιαπωνία θέλησε να δείξει συμβολικά με τη πράξη της αυτή, τη νέα αρχή στον εκσυγχρονισμό της και βέβαια στις αναμνήσεις της.

Ο Σακάι που υπήρξε αθλητής στίβου στα 400μ δεν είχε μετάσχει στους αγώνες του Τόκιο.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και διετέλεσε διευθυντής του αθλητικού τμήματος του τηλεοπτικού σταθμού Φούτζι.

Ωστόσο, το πιο ασυνήθιστο γεγονός προήλθε από τον χώρο της κολύμβησης.

Η περίφημη Ολυμπιονίκης από την Αυστραλία Ντον Φρέιζερ, ελαφρώς πιωμένη από αρκετές μπίρες, εισέβαλε το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 1964 στον περίβολο των ανακτόρων του αυτοκράτορα όπου αναρριχήθηκε σε έναν ιστό και κατέβασε μια σημαία των αγώνων.

Την ήθελε για σουβενίρ αλλά συνελήφθη άμεσα και οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Για λόγους καλής φιλοξενίας αφέθηκε ελεύθερη και έλαβε ως δώρο από τον αυτοκράτορα μια σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ωστόσο το θέμα δεν είχε λήξει. Στην πατρίδα της την Αυστραλία θεώρησαν ως μέγα ατόπημα τη πράξη της και το υπουργείο αθλητισμού της επέβαλε τιμωρία αποκλεισμού δέκα χρόνων, που τελικά ακυρώθηκε μετά την έκτιση τεσσάρων χρόνων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου