Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Η FIFA γυρίζει σελίδα: Το βίντεο μπαίνει στο ποδόσφαιρο για να βοηθάει τους διαιτητές

Ο διαιτητής θα μπορεί να ζητά τη βοήθεια του βίντεο για πέναλτι, αποβολές και αμφισβητούμενα γκολ - Για «ιστορική απόφαση» μιλά ο νέος πρόεδρος της FIFA


Μια νέα εποχή για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ξεκίνησε με την απόφαση της FIFA να δεχθεί τη «βοήθεια» του βίντεο για τους διαιτητές.

Όπως ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τζιάνι Ινφαντίνο κάνοντας λόγο για «ιστορική απόφαση» οι πρώτες δοκιμές σε πραγματικό χρόνο θα γίνουν από τη σεζόν 2017-2018 και θα διαρκέσουν για δύο χρόνια.

Πριν την εφαρμογή στα γηπεδα θα προηγηθούν εξαντλητικές δοκιμές στα εργαστήρια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία αυτή θα εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα στις τέσσερις γραμμές των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Τον έλεγχο πάντως θα έχουν οι διαιτητές καθώς σε πρώτη φάση απορρίφθηκε το ενδεχόμενο να μπορούν να κάνουν επίκληση του βίντεο οι προπονητές των ομάδων.

Σύμφωνα με τον Ινφαντίνο ήδη 12 εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εφαρμόσουν το νέο σύστημα με βασικότερη τη βρετανική ομοσπονδία που εξέφρασε την προθυμία της να εφαρμόσει την τεχνολογία στους αγώνες του Κυπέλλου.

Όπως είπαν πάντως όλοι όσοι δέχθηκαν την τεχνολογία αν στα δύο χρόνια δοκιμών υπάρξουν προβλήματα τότε το «όνειρο» αυτό θα εγκαταληφθεί δια παντός.

«Δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη ροή της αγωνιστικής δράσης ή την ομορφιά του παιχνιδιού. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα ωφέλη από τα βίντεο αλλά ότι θα αποφύγουμε τις κακοτοπιές» δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.


Πώς θα δουλεύει το σύστημα

Κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα «διαιτητές βίντεο» θα λαμβάνουν εικόνες που θα καταγράφουν πολλαπλές κάμερες από όλο το γήπεδο.

Την απόφαση για τη χρήση του βίντεο θα μπορεί να λαμβάνει μόνο ο διαιτητής του αγώνα είτε με το να ζητήσει τη συμβολή ενός εκ των «διαιτητών βίντεο» είτε μέσω μιας συσκευής τύπου iPad που θα βρίσκεται στη σέντρα στο σημείο όπου γίνονται οι αλλαγές των ποδοσφαιριστών.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ποδοσφαιρικό συμβούλιο (Ifab) οι διαιτητές θα μπορούν να ζητούν τη βοήθεια του βίντεο σε τέσσερις περιπτώσεις:

- όταν μπαίνει γκολ
- όταν σφυρίζεται πέναλτι
- όταν υπάρχουν αποβολές ποδοσφαιριστών
- όταν υπάρχουν αμφισβητούμενες φάσεις που αλλάζουν το ρου του παιχνιδιού

Πάντως τεχνικές λεπτομέρειες όπως το πώς και το πότε θα διακόπτεται ο αγώνας μένει να διευκρινιστούν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου