Κυριακή 15 Απριλίου 2007

Ο παράνομος τζόγος «χτυπάει» τη νέα γενιά

  • Ορισμένοι τον υπολογίζουν σε 2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ
  • Κοντά στην αυτοκτονία έφθασε νεαρός που έπαιξε στο Διαδίκτυο με τις πιστωτικές κάρτες των γονιών του
  • Το 37% του επίσημου τζόγου παίζεται στα εννέα καζίνα της χώρας
      

Διαβάζοντας το e-mail που είχε λάβει από τον 18χρονο φίλο του Κώστα δεν πίστευε στα μάτια του. Του έγραφε ότι έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει γιατί είχε χάσει ένα τεράστιο ποσό σε τυχερά παιχνίδια στο Internet. Παίρνοντας τις πιστωτικές κάρτες των γονιών του ο Κώστας εδώ και τρεις μήνες είχε πέσει με τα μούτρα σε διάφορα τυχερά παιχνίδια παίζοντας ολοένα και μεγαλύτερα ποσά. Προσπαθώντας να κλείσει τις ζημιές των προηγούμενων ημερών αφιερώνει ολοένα και περισσότερες ώρες παίζοντας ως αργά τη νύχτα. Αποτέλεσμα; Εφθασε να χάνει αρκετές χιλιάδες ευρώ... 

Διαβάζοντας το e-mail ο 20χρονος Γιάννης επιχειρεί να μιλήσει με τον φίλο του στο σταθερό. Δεν τον βρίσκει. Προσπαθεί στο κινητό. Το έχει κλειστό. Η πρώτη σκέψη του είναι να ειδοποιήσει την Ασφάλεια της πόλης. Τους εξιστορεί το γεγονός καλώντας τους να βοηθήσουν. Η επίσκεψη εκπροσώπου της Ασφάλειας της πόλης που είναι στην Πελοπόννησο αποδεικνύεται σωτήρια: οι γονείς ενημερώνονται άμεσα λαμβάνοντας τα μέτρα τους. Η ιστορία είναι αληθινή και αποτελεί ένα από τα πολλά «μικρά εγκλήματα» εις βάρος των νέων που συμβαίνουν καθημερινά στο Διαδίκτυο. Είναι ευχής έργον ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει θύματα στη χώρα μας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στο εξωτερικό. Ενδεικτικά είναι πρόσφατα δημοσιεύματα κινεζικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία νεαρός Κινέζος έπειτα από επτά ημέρες παιχνίδι στο Internet αυτοκτόνησε. Ολα λοιπόν δείχνουν ότι η ιστορία του παράνομου τζόγου ανοίγει μια νέα σελίδα. «Το Βήμα» φωτίζει σήμερα ορισμένες σημαντικές πλευρές του θέματος αυτού.

Σε περίπου 2 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ποσά που παίχτηκαν στον παράνομο τζόγο το 2006, ενώ τα αντίστοιχα χρήματα που «ανακυκλώθηκαν» στους επίσημους ναούς των τυχερών παιγνίων υπολογίζονται σε (άλλα) 8 δισ. ευρώ. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Βασ. Νειάδας, σύμφωνα με τον οποίο «το 53% του επίσημου τζόγου διαχειρίστηκε ο ΟΠΑΠ, το 37% τα εννέα καζίνα της χώρας και το 10% ο Ιππόδρομος και άλλα μικρότερα κανάλια τυχερών παιχνιδιών».

Με βάση την παραπάνω εκτίμηση, το παρελθόν έτος οι συμπολίτες μας «έπαιξαν» περίπου 10 δισ. ευρώ σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Σύμφωνα όμως με άλλες εκτιμήσεις, τα ποσά που διακινούνται στους - νόμιμους και παράνομους - ναούς του τζόγου δεν αποκλείεται να υπερβαίνουν και τα 13 δισ. ευρώ. Για να μπορέσει μάλιστα να εκτιμήσει κανείς τι σημαίνει αυτό το ποσό αξίζει να αναφέρει ότι αυτό ισούται με το 8% του εθνικού μας προϊόντος. Με δυο λόγια, σε κάθε 100 ευρώ που παράγονται στη χώρα μας παίζονται 8 στον τζόγο. Πρόκειται ασφαλώς για μια επίδοση-ρεκόρ που μας κατατάσσει σε μία από τις πλέον «αξιοζήλευτες» θέσεις στην Ευρώπη.

Τα ποσά που διακινούνται στον παράνομο τζόγο αφορούν βεβαίως πολλούς. Ειδικότερα αφορούν:

* Το κράτος. «Αν είναι αληθινές οι εκτιμήσεις ότι σε κάθε είδους παράνομο τζόγο - δηλαδή, στις παράνομες λέσχες, τις μπαρμπουτιέρες, τα φρουτάκια, το Internet, το παράνομο στοίχημα κτλ. - παίζονται 6 δισ. ευρώ τον χρόνο, τότε το κράτος χάνει περίπου 2 δισ. ευρώ» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Καζίνων κ. Αντώνης Στεργιώτης.

* Την κοινωνία. Η ανεξέλεγκτη δράση των παράνομων κυκλωμάτων του τζόγου παραμορφώνει τις τοπικές κοινωνίες αφού μέσω αυτών αλλάζουν χέρια περιουσίες σε λίγα 24ωρα. Απουσία οποιουδήποτε ελέγχου και χωρίς κανείς να είναι υποχρεωμένος να παίξει σε μετρητά, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να παίξει σε παιχνίδια-καρμανιόλες υποθηκεύοντας τα πάντα, χάνοντας ό,τι έχει και δεν έχει. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι τα παράνομα κυκλώματα τζόγου είναι πολύ πιο ισχυρά στα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου δεν λειτουργούν νόμιμες μορφές τζόγου. Π.χ., η Κρήτη: η ανυπαρξία καζίνων έχει κάνει τα κυκλώματα παράνομου τζόγου, τις λέσχες κτλ. να θεριέψουν. Αυτό οδήγησε τον δήμαρχο Χερσονήσου να ζητήσει τη μελέτη θετικών και αρνητικών επιπτώσεων από τη λειτουργία νόμιμων και παράνομων μορφών τζόγου.

* Την αυριανή γενιά. Οι συνέπειες από την παράνομη αυτή δραστηριότητα - πέραν του εθισμού των πολιτών - μπορεί να οδηγήσουν και σε δραματικές καταστάσεις.

Ο παράνομος τζόγος είναι σπασμένος σε διάφορα κομμάτια. Ενα από αυτά είναι το τμήμα που απευθύνεται στην «ψηφιακή γενιά», δηλαδή τους νέους. Οι πιτσιρικάδες δεν θα πάνε στις μπαρμπουτιέρες, όπου συχνάζουν άτομα ηλικίας από 50 ετών και πάνω. Αντιθέτως, θα πάνε στα «φρουτάκια», που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Μόνο στην Πάτρα λειτουργούν, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 20.000 φρουτάκια, ενώ στη Θεσσαλονίκη κάποιοι κάνουν λόγο για 250.000 «φρουτάκια». Η λειτουργία των μηχανημάτων αυτών δημιουργεί τους αυριανούς εθισμένους παίκτες υποσκάπτοντας το μέλλον της νέας γενιάς.

* Το οργανωμένο έγκλημα. Κατά τεκμήριο η παρουσία των παράνομων κυκλωμάτων τζόγου συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι πρόσφατες συλλήψεις νονών της νύχτας που έγιναν από την Ασφάλεια της Πάτρας απέδειξαν ότι τα άτομα αυτά είχαν συγκεκριμένες διασυνδέσεις με κυκλώματα προστασίας μαγαζιών, σωματεμπορίας, δολοφονιών και κυρίως παράνομου τζόγου.

* Τζόγος και τρομοκρατία

Ακούγεται ίσως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί ωστόσο μια ωμή πραγματικότητα: προσφάτως στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Οικονομίας έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων καζίνων και διεθνούς επιτροπής (ευρωατλαντικής σύνθεσης) με σκοπό τη διερεύνηση της πιθανότητας ξεπλύματος χρημάτων από τρομοκρατικά κυκλώματα.

«Ο τζόγος δεν είναι μια αγορά σαν τις άλλες» ανέφερε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας. «Πρέπει να βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους, αφού η δραστηριότητα αυτή, είτε το θέλουμε είτε όχι, συνδέεται με ζητήματα ασφαλείας. Ετσι δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κανείς να εκμεταλλευτεί κάποια κενά του νόμου για να ξεπλύνει μέσω των καζίνων ή άλλων τυχερών παιγνίων χρήματα που έχουν βγει από τράφικ γυναικών, εμπορία ναρκωτικών ή αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».

Με βάση αυτή τη λογική η ελληνική νομοθεσία έχει οδηγηθεί σε μια σειρά αυστηρές αποφάσεις στη λειτουργία των ελληνικών καζίνων. Ετσι, μεταξύ άλλων, γίνεται καταγραφή (registration) των επισκεπτών των ελληνικών καζίνων σε κάθε είσοδό τους σε αυτά. Επίσης δεν παρέχονται βεβαιώσεις για τα κέρδη που προέκυψαν από τα καζίνα έτσι ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν προς τις φορολογικές αρχές. Αυτές αλλά και άλλες ρυθμίσεις κάνουν δυσκολότερο το έργο εκμετάλλευσης των καζίνων για εγκληματική δραστηριότητα.

«Το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στη σχέση καζίνων και οργανωμένου εγκλήματος» έλεγε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας «αποδεικνύεται από το παρακάτω γεγονός: οι Αμερικανοί βγήκαν εκτός της χώρας τους στον τομέα των παιχνιδιών το 2000 επενδύοντας στο Μακάο. Ενώ οι αμερικανικές πολυεθνικές έχουν μια μακρά παράδοση παρουσίας στο εξωτερικό, στα καζίνα είναι πολύ νωπή η εξωστρεφής παρουσία τους. Η αμερικανική νομοθεσία μάλιστα είναι πολύ αυστηρή. Αν αποδειχθεί ότι Κινέζος ή άλλης εθνικότητας συνεταίρος αμερικανικού οίκου καζίνων είχε την παραμικρή σχέση με τρομοκρατική ή εγκληματική δραστηριότητα, ανακαλείται η άδεια της μητρικής μέσα στις ΗΠΑ».
Ο καλπασμός του Διαδικτύου

Το πιο δυναμικό κομμάτι στον παράνομο τζόγο είναι αναμφίβολα το Internet. «Αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κομμάτι του ιντερνετικού πόκερ λειτουργούν έξι sites» λέει ο κ. Νειάδας εξηγώντας: «Σε αυτά υπολογίζεται ότι παίζεται 1 δισ. ευρώ τον χρόνο».

Πράγματι είναι τόσο το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα ιντερνετικά τυχερά παιχνίδια που οδήγησε μεγάλους οίκους του εξωτερικού στην απόφαση να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το τμήμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ένα τελευταίο γεγονός: έχοντας αποκτήσει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό, τα μεγάλα τουρνουά πόκερ - όπως το World Poker Tour και το European Poker Tour - προσγειώθηκαν προσφάτως στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι δε αποκαλυπτική η έκκληση προς τους ελληνόφωνους παίκτες του Διαδικτύου: «Ποιος είπε ότι η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη μόνο όταν κάνεις bungee jumping;

Οσοι ξέρουν τι σημαίνει πραγματικό ρίσκο και θέλουν να νιώσουν την ένταση να κατακλύζει τον οργανισμό τους προτιμάνε το τραπέζι του πόκερ. Εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αλλάζουν χέρια εξαιτίας ενός φύλλου...». Αρκεί να μην οδηγηθεί κανείς στην αυτοκτονία, όπως σκέφθηκε να πράξει ο νεαρός της ιστορίας μας...



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου