Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Νεοφασίστες καθοδηγούν τη βία στις κερκίδες

Ο θάνατος του Ιταλού φιλάθλου την Κυριακή από τη σφαίρα αστυνομικού έχει πυροδοτήσει εκρηκτικό κλίμα, ενώ η Ρώμη και άλλες ιταλικές μεγαλουπόλεις βρέθηκαν επί ώρες όμηροι της βίας και της εκδικητικής μανίας χιλιάδων χούλιγκαν. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και οπαδούς της Λάτσιο και της Ρόμα, οι οποίοι ενώθηκαν για πρώτη φορά ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό για πολλές ώρες ολόκληρων περιοχών της ιταλικής πρωτεύουσας και τον τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών. Οι αποκαλούμενοι στην Ιταλία «Ούλτρας» επιτέθηκαν για πρώτη φορά με αυτοσχέδιες βόμβες σε πολλά αστυνομικά τμήματα, προέβησαν σε εμπρησμούς οχημάτων και κατέστρεψαν την είσοδο του κτιρίου της Ολυμπιακής Ομοσπονδίας.

Την επομένη των συγκρούσεων, οι περιοχές που βρίσκονται γύρω από το στάδιο της Ρώμης θύμιζαν... Βαγδάτη, ενώ οι εκπρόσωποι της αστυνομίας μιλούσαν για πρωτοφανές κλίμα και κύμα βίας. Χαρακτηριστικό όσον αφορά την έκταση των συγκρούσεων είναι και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά επίσης, ο εισαγγελέας απηύθυνε την κατηγορία της συμμετοχής σε ανατρεπτική και τρομοκρατική δράση στους θερμόαιμους οπαδούς που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια της «Μαύρης Κυριακής», όπως την απεκάλεσαν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι. Οπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο, τα γεγονότα που ξέσπασαν μετά τον θανάτου του νεαρού οπαδού σηματοδοτούν αναμφίβολα ένα ποιοτικό άλμα στη δράση και τον συντονισμό των παράνομων ομάδων που υποκινούν τη βία τόσο μέσα στα γήπεδα όσο και έξω από αυτά.



Εφιάλτης

Εννέα μήνες μετά τη δολοφονία ενός αστυνομικού σε συγκρούσεις έξω από το γήπεδο της Κατάνης, σχολίαζαν τα ιταλικά ΜΜΕ, η χώρα βιώνει εκ νέου τον εφιάλτη της βίας η οποία, με την ανοχή των ΠΑΕ, καλλιεργείται στις κερκίδες των γηπέδων και απειλεί ολόκληρη την κοινωνία. Στις συζητήσεις και τα σχόλια των εκπροσώπων της πολιτικής ζωής κυριαρχεί η άποψη ότι ο θάνατος του νεαρού φιλάθλου είναι μόνο η αφορμή για τη γιγάντωση της βίας, η οποία συχνά καθοδηγείται από νεοφασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Η κατηγορία αυτή ενισχύεται και από τις ειδικές αντιτρομοκρατικές αστυνομικές δυνάμεις DIGOS, ενώ όπως σημειώνεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, στην οργάνωση των επεισοδίων συμμετέχουν, εκτός από τους νεοφασιστικούς πυρήνες, ακόμη και μέλη του κόμματος Εθνικής Συμμαχίας του Τζανφράνκο Φίνι, πρώην κυβερνητικού εταίρου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι!

Το εκρηκτικό κλίμα ανέδειξε ξεκάθαρα τις ευθύνες των ιταλικών ΠΑΕ, ενώ η αρμόδια υπουργός Αθλητισμού Τζοβάνα Μελάντρι απαίτησε από τις διοικήσεις τους την άμεση διακοπή του πρωταθλήματος όλων των κατηγοριών. Κορυφαίοι εκπρόσωποι του ιταλικού ποδοσφαίρου στιγμάτισαν την απόφαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να πραγματοποιήσει τους αγώνες του πρωταθλήματος λίγες μόνον ώρες μετά το τραγικό γεγονός στο Αρέτσο, ενώ όπως τόνισε σε συνέντευξή του στη RAI o διάσημος πρώην ποδοσφαιριστής και νυν βουλευτής της Ελιάς Τζάνι Ριβέρα, η πολιτεία πρέπει να δώσει μια αποτελεσματική απάντηση στο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται την επ αόριστον διακοπή των αγώνων.



Τιμωρία

Από την πλευρά του, ο Τζ. Αμάτο διαβεβαίωνε ότι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του οπαδού της Λάτσιο θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Φάουστο Μπερτινότι ζητούσε τον περιορισμό της χρήσης των όπλων από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τέλος, οι εισαγγελικές αρχές διαβεβαίωναν ότι οι έρευνες προχωρούν με αποφασιστικότητα, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και τη σύλληψη του αστυνομικού ο οποίος, όπως φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνουν οι έρευνες, πυροβόλησε σκόπιμα τον Ιταλό φίλαθλο...



Στοιχεία που «καίνε»

Από την αρχή του χρόνου, τα καταγεγραμμένα επεισόδια βίας στα ιταλικά γήπεδα προσεγγίζουν τις 200.000!

Πάνω από 5.000 πυρήνες με νεοφασιστικό προσωπείο καθοδηγούν τη βία στις κερκίδες.

Το ένα τρίτο των συλληφθέντων για βίαια επεισόδια στα γήπεδα είναι ανήλικοι.

Από την αρχή του χρόνου, οι νεκροί λόγω βίας στα γήπεδα είναι 3, ενώ οι τραυματίες από τις συμπλοκές υπερβαίνουν τους 5.000! Από αυτούς περίπου 800 είναι αστυνομικοί.

Σε έκθεση της αστυνομίας (Φεβρουάριος 2007) τονίζεται ότι οι εκπρόσωποι των «Ούλτρας» χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης από τις διοικήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΠΑΕ, κατά παράβαση του νόμου.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου