Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Νέο σύστημα διεξαγωγής του Champions League από το 2009 ανακοίνωσε η uefa

Η εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας παρουσίασε την Παρασκευή στη Λουκέρνη το νέο σύστημα διεξαγωγής και τους τρόπους πρόκρισης στο Champions League για το διάστημα 2009-12.

Ύστερα από την εξέταση του σχεδίου αλλαγών που είχε παρουσιάσει ο Μισέλ Πλατινί, στις 30 Αυγούστου στο Μονακό, εγκαταλείφθηκε η ιδέα της συμμετοχής των κυπελλούχων των χωρών στη διοργάνωση και αντικαταστάθηκε από μια προκριματική φάση που αφορά ομάδες συγκεκριμένων χωρών, που καταλαμβάνουν θέσεις 2-4 στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος που συμμετέχουν.


Τα βασικά σημεία του συστήματος διεξαγωγής έχουν ως εξής:

- Η φάση των ομίλων θα διεξάγεται με 32 ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων. Κάθε ομάδα θα δίνει συνολικά έξι αγώνες (τρεις εντός, τρεις εκτός). Οι πρώτες δύο ομάδες από κάθε γκρουπ θα παίρνουν το «εισιτήριο» για τη «φάση των 16», ενώ η τρίτη κάθε ομίλου θα συνεχίζει στο κύπελλο uefa. Η τέταρτη θα αποκλείεται.

- Απευθείας πρόκριση στους ομίλους: 22 ομάδες από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 1-12 της κατάταξης της uefa, συμπεριλαμβανομένης της κατόχου του τροπαίου, παίρνει αυτόματα το «εισιτήριο» για τη φάση των ομίλων. Αυτό το σημείο συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο Πλατινί.

- Προκριματικοί γύροι:

Δύο τρόποι: Ένας για τους πρωταθλητές και ένας για τις ομάδες με την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

α) Πρωταθλητές: 40 ομάδες (από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 13-53 στην ειδκή βαθμολογία της uefa, (εκτός του Λιχτενστάιν) θα δώσουν αγώνες για την προκριματική φάση.

Αυτή θα αποτελείται από τρεις γύρους, μετά την ολοκλήρωση των οποίων πέντε ομάδες θα πάρουν το «εισιτήριο» για τους ομίλους. Στο σχέδιο Πλατινί υπήρχε αυτό το σημείο, ωστόσο έδινε έξι θέσεις για τη φάση των ομίλων.

β) Ομάδες με την υψηλότερη κατάταξη στο πρωτάθλημα: 15 ομάδες θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» σε μια προκριματική φάση με δύο γύρους, στην οποία θα μετέχουν ομάδες που θα έχουν καταταγεί στις θέσεις 2-4 των πρωταθλημάτων τους, ενώ θα προέρχονται από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 1-15 της βαθμολογίας της uefa.

Από αυτή τη φάση θα προκύψουν πέντε ομάδες, οι οποίες θα προκριθούν στους ομίλους του Champions League. Αυτό το μέτρο είναι καινούριο και αντικαθιστά πλήρως την πρόταση Πλατινί για «αναβάθμιση» των κυπελλούχων των χωρών.

Βάσει της ιδέας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, 16 ομάδες από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 1-16 της βαθμολογίας της uefa θα λάμβαναν μέρος σε μια προκριματική φάση με δύο γύρους, μετά τη διεξαγωγή των οποίων τέσσερις ομάδες θα προκρίνονταν στους ομίλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες τρεις χώρες στη βαθμολογία της uefa, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Αγγλία, θα έχουν τρεις ομάδες απευθείας στη φάση των ομίλων αντί για δύο, όπως ισχύει σήμερα.

Ο Πλατινί δήλωσε ότι οι αλλαγές εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή και πως θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια περισσότερο δημοκρατική διοργάνωση.

«Θα υπάρχουν περισσότεροι πρωταθλητές στη φάση των ομίλων και θα υπάρχει περισσότερη δημοκρατία στη διοργάνωση. Το Champions League είναι μια σπουδαία διοργάνωση και είμαι ευχαριστημένος με τις αλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής.

Αλλη μια αλλαγή είναι ότι οι αγώνες για τη «φάση των 16» θα διεξάγονται σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, αντί για δύο, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Επίσης, αλλαγές δρομολογούνται και στο κύπελλο uefa, ενώ το Ιντερτότο θα καταργηθεί από τη σεζόν 2009-10. Οι ομάδες που μετείχαν στη διοργάνωση θα λαμβάνουν μέρος σε μια διευρυμένη προκριματική φάση του uefa.

Αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής του κυπέλλου uefa, τροποποιείται με μια φάση ομίλων, στην οποία θα διεξάγονται αγώνες εντός κι εκτός έδρας. Πάντως, ο τελικός της διοργάνωσης θα συνεχίσει να διεξάγεται Τετάρτη, σε αντίθεση με αυτόν του Champions League ο οποίος θα λαμβάνει χώρα το Σάββατο.

Αναφορικά με την εγκατάλειψη των προτάσεών του για τη συμμετοχή κυπελλούχων στο Champions League, ο πρόεδρος της uefa δήλωσε: «Πιστεύω σ αυτήν την ιδέα, αλλά ήρθε υπερβολικά νωρίς».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής των κυπελλούχων στη διοργάνωση.
Τέλος, η uefa θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις δύο διοργανώσεις της, με την κεντρική διαχείριση αυτών από τον γ προκριματικό γύρο του Champions League.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου