Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κάποτε ήταν ντέρμπι…

Ο Άγιαξ φιλοξενεί την Φέγενορντ στην μεγαλύτερη μάχη του ολλανδικού πρωταθλήματος, η οποία όμως έχει χάσει την αίγλη της.

Στην «Άμστερνταμ Αρένα» χτυπάει η καρδιά του ολλανδικού ποδοσφαίρου απόψε (19/1), καθώς ο Άγιαξ υποδέχεται την Φέγενορντ στο μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας με το περισσότερο μίσος. Μπορεί οι δύο ομάδες να μην βρίσκονται στην ίδια πόλη, ωστόσο αυτό δεν τις εμπόδισε από το να… μισήσει η μία την άλλη.

Η αντιπαλότητά τους «γεννήθηκε» για ποδοσφαιρικούς λόγους. Στα πρώτα βήματα των δύο ομάδων στην χώρα, τις περισσότερες φορές ήταν οι δύο διεκδικήτριες του τίτλου και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 60’ και αρχές του 70’ οι δύο σύλλογοι πρωταγωνιστούσαν τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων με αποτέλεσμα η κόντρα τους να πάρει τεράστιες διαστάσεις.




Κρούσματα βίας

Η κόντρα των δύο ομάδων κρατάει πολλά χρόνια, όμως από το 1997 και ύστερα υπήρξαν κρούσματα βίας. Πιο συγκεκριμένα την χρονιά εκείνη σε ένα προάστιο της Ολλανδίας, το Μπέβερβιλκ οπαδοί των δυο ομάδων συναντήθηκαν με άσχημες διαθέσεις. Ο οπαδός του «Αίαντα» Κάρλο Πικόρνιε βρέθηκε νεκρός μετά από την μάχη και από τότε ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα δίωξης του χουλιγκανισμού στο ολλανδικό ποδόσφαιρο.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν την σεζόν 1997-1998 οι δύο ομάδες να μην έχουν οπαδούς στις ανάμεσά τους εκτός έδρας αναμετρήσεις. Το 2005, που ο Άγιαξ δεν είχε δικαίωμα να έχει την στήριξη των οπαδών του στο «Ντε Κάιπ» συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Οι οπαδοί του Άγιαξ βρέθηκαν στον περίγυρο του αγωνιστικού χώρου, περιμένοντας έξω από το γήπεδο. Οι οπαδοί της Φέγενορντ που μόλις είχαν δει την ομάδα τους να χάνει, μόλις βγήκαν εκτός γηπέδου, επιδόθηκαν σε άγριο ξύλο με τους μισητούς αντίπαλους τους.

Το θετικό για το ολλανδικό ποδόσφαιρο είναι ότι όσοι ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο επεισόδιο, συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές, μέσω του κλειστού κυκλώματος κάμερας που υπήρχε στον περίγυρο. Για να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις το 2009, οι δύο ομάδες σε συνδυασμό με την ποδοσφαιρική ομοσπονδίας της Ολλανδίας αποφάσισαν να μην υπάρξουν μετακινήσεις οπαδών για την επόμενη πενταετία.



Η περίπτωση Χαριστέα

Αν έχει η Ελλάδα κάποια σχέση με το συγκεκριμένο ντέρμπι, τότε σίγουρα αυτή έχει να κάνει με τον Άγγελο Χαριστέα. Ο Έλληνας επιθετικός είναι ο ένας από τους πέντε ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Άγιαξ που μετακόμισε στο Ρότερνταμ. Ο Χαριστέας αφέθηκε ελεύθερος από τον «Αίαντα» το 2006 και τις τότε ημέρες ανέφερε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του ή στην Γερμανία ή στην Αγγλία. Ωστόσο στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών συμφώνησε με την Φέγενορντ, που σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και από τις δύο πλευρές.

Από την μία οι φίλοι του Άγιαξ ένιωθαν προδομένοι από τον Έλληνα επιθετικό, ενώ αυτοί της Φέγενορντ δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση έναν… μυτόνγκα. Έτσι χαρακτηρίζονται οι ποδοσφαιριστές του Άγιαξ από τους μισητούς αντιπάλους. Ο Χαριστέας δεν έγινε ποτέ αγαπητός στο «Ντε Κάιπ» και για αυτόν τον λόγο η θητεία του διήρκησε μόλις μία σεζόν.



Διαφορά ποιότητας

Αν τα τελευταία χρόνια οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων ανέβαζαν την θερμοκρασία, στα πιο πρόσφατα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Φέγενορντ στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς ηττήθηκε με 10-0 από την Αϊντχόφεν και έδειξε ότι δεν είναι η ομάδα του παρελθόντος. Ο Άγιαξ βρίσκεται κοντά στην κορυφή, ενώ αντίθετα ο σύλλογος του Ρότερνταμ παλεύει για την παραμονή του στην πρώτη κατηγορία.



Μεγαλύτερες νίκες Άγιαξ

19347-1
19756-0
19838-2
19950-5
19996-0


Μεγαλύτερες νίκες Φέγενορντ 

19567-3
19601-6
19609-5
19649-4



ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜΑΤΣΑΓΙΑΞΙΣΟΠΑΛΙΕΣΦΕΓΕΝΟΡΝΤ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ143613943
ΠΛΕΪ – ΟΦ2200
ΚΥΠΕΛΛΟ18918
ΣΥΝΟΛΟ163723853
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ80411920
ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ79292129
ΟΥΔΕΤΕΡΟ5302



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου