Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Διαχείριση κεφαλαίου: Σωστές και λάθος επιλογές

Κατά πάσα πιθανότητα σε κάθε αγώνα του στοιχήματος ποντάρετε περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα έπρεπε. Πως γίνεται να σας λέμε κάτι τέτοιο χωρίς να σας γνωρίζουμε; Είναι απλό, γιατί αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την εμπειρία μας, που έχει αποδείξει ότι ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με το στοίχημα δεν κάνει σωστή διαχείριση του κεφαλαίου του με αποτέλεσμα να ποντάρει περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα έπρεπε. Αναρωτηθείτε αν θα αγοράζατε με το 25% του κεφαλαίου σας μια χρηματιστηριακή μετοχή που θα είχε 40% πιθανότητα να χάσει εντελώς την αξία της την επόμενη μέρα. Φυσικά και όχι! Τότε γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί παίκτες του στοιχήματος που είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν το 20% και πλέον του κεφαλαίου τους σε έναν μόνο αγώνα; Είναι πολύ εύκολο να ρισκάρουμε περισσότερα απ’ ότι πιστεύουμε, χωρίς να το πάρουμε «πρέφα» και να το γιατί:

Θα δεχόσασταν αυτή την πρόταση;

Αν σας προσφέραμε εάν πλεονέκτημα 10% σε ένα τυχερό παιχνίδι (55% ποσοστό επιτυχίας για σας και 45% για εμάς) για έναν αριθμό 500 στοιχημάτων θα το δεχόσασταν; Φυσικά! Στο τέλος ενός μεγάλου αριθμού στοιχημάτων όπως αυτός, ο νόμος των πιθανοτήτων λέει ότι θα καταφέρετε να φτάσετε πολύ κοντά στο ποσοστό επιτυχίας του 55% με περίπου 275 κερδισμένα έναντι 225 χαμένων στοιχημάτων στα 500. Αν λοιπόν στοιχηματίζατε 100 ευρώ ανά ποντάρισμα, θα βρισκόσασταν με 5.000 ευρώ στο τέλος και με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπό σας.

Τώρα ας υποθέσουμε ότι υπήρχε ένας περιορισμός στην προσφορά μας, ότι το αρχικό σας κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 ευρώ και αν χάνατε όλα τα χρήματα δεν θα μπορούσατε να ξαναποντάρετε και να συνεχίσετε. Στην ουσία θα σας υποχρεώναμε να χρησιμοποιήσετε το 20% του κεφαλαίου σας σε κάθε στοίχημα. Πως σας φαίνεται τώρα η προσφορά μας, νομίζετε ότι θα μπορούσατε και μ’ αυτή να κερδίσετε 5.000 ευρώ;

Θα ήταν καλύτερα να μην δεχτείτε, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα χάσετε όλο το κεφάλαιό σας. Σε μια μακρά σειρά πονταρισμάτων το ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 55% είναι μαθηματικά βέβαιο, ωστόσο σε λίγα πονταρίσματα δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. Παράξενα σερί χαμένων και κερδισμένων παιχνιδιών θα συμβούν και σε μια σειρά 500 στοιχημάτων μπορείτε πολύ εύκολα να χάσετε 5 ή ακόμη και 10 συνεχόμενα στοιχήματα. Αν σας υποχρεώναμε να στοιχηματίσετε το 20% του κεφαλαίου σας θα πρέπει να ήσασταν τρελός για να δεχτείτε γιατί θα ήταν σαν να κλέβουμε τη σοκολάτα από ένα τρίχρονο παιδάκι.

Ωστόσο, η θεωρία από την πράξη δυστυχώς έχουν μεγάλη απόσταση με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι παίκτες του στοιχήματος, χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιήσουν, να στοιχηματίζουν τέτοια στοιχήματα. Σχεδόν όλοι οι παίκτες στοιχηματίζουν πολλά χρήματα αναλογικά με το κεφάλαιό του σε κάθε στοίχημα και δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο να στοιχηματίζουν ακόμη και τα μισά τους χρήματα σε έναν αγώνα, πράγμα πραγματικά εξωφρενικό αν το καλοσκεφθείτε λίγο.



Γιατί κερδίζουν οι bookmakers;

Σίγουρα δεν το έχετε σκεφτεί, αλλά ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι bookmakers βγαίνουν κερδισμένοι στις τόσες δεκαετίες που υπάρχει το αθλητικό στοίχημα είναι γιατί οι περισσότεροι παίκτες ποντάρουν περισσότερα χρήματα απ’ ότι πρέπει. Δεν είναι μυστικό, είναι απλή λογική. Ξεμένετε από χρήματα πολύ πριν καταφέρετε ν’ αποκτήσετε πλεονέκτημα από το νόμο των πιθανοτήτων που αρχίζει να επαληθεύεται αργά, με την πάροδο των στοιχημάτων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος αποτυχίας για τους περισσότερους παίκτες, η απώλεια αυτής της πειθαρχίας και όχι τόσο οι κακές επιλογές αγώνων, όπως μάλλον φαντάζεστε.



Ένα παράδειγμα

Για να κατανοήσετε περισσότερο αυτά που λέμε θα δώσουμε ένα υποθετικό παράδειγμα. Μπορεί να το έχουμε φανταστεί, να μην είναι αληθινό, αλλά αποτυπώνει ακριβώς το πρόβλημα και είναι ενδεικτικό της κατάστασης, κάτι ανάλογο έχει συμβεί εκατομμύρια φορές, να είστε σίγουροι:
Δύο παίκτες, ο Κώστας και ο Χάρης ξεκινούν τη σεζόν με ένα κεφάλαιο 1.000 ευρώ ο καθένας και αποφασίζουν να το επενδύσουν στο στοίχημα. Αποφασίζουν να παίξουν στα ίδια παιχνίδια, τα ίδια αποτελέσματα, ωστόσο διαφωνούν στα χρηματικά πονταρίσματα, καθώς ο Κώστας είναι πιο συντηρητικός παίκτης και ο Χάρης πιο ριψοκίνδυνος. Έτσι ο Χάρης αποφασίζει να ποντάρει 200 ευρώ ανά αγώνα, δηλαδή το 20% του αρχικού κεφαλαίου του και ο Κώστας 50 ευρώ, δηλαδή το 5% του δικού του αρχικού κεφαλαίου. Το σκεπτικό του Χάρη είναι ότι αν ποντάρει περισσότερα χρήματα θα έχει και περισσότερα κέρδη, γεγονός που φαίνεται να αποδίδει τελικά, καθώς την πρώτη εβδομάδα έχουν 4 κερδισμένα και 2 χαμένα παιχνίδια με αποτέλεσμα ο ριψοκίνδυνος Χάρης να κερδίσει 360 ευρώ και ο συντηρητικός Κώστας 90 ευρώ. Ανάλογα κύλισαν τα πράγματα και τη δεύτερη εβδομάδα με τον Χάρη να φτάνει συνολικά τα 1720 ευρώ και τον Κώστα τα 1180 ευρώ. Ο Χάρης είναι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και προτρέπει τον Κώστα να στοιχηματίσει περισσότερα χρήματα, αλλά ο Κώστας εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός και συνεχίζει με τη δική του στρατηγική γιατί σκέφτεται ότι η τύχη μπορεί να γυρίσει.

Τα πράγματα αλλάζουν την 3η και 4η εβδομάδα και οι δύο παίκτες έχουν 2 νίκες με 4 ήττες και 1 νίκη με 3 ήττες αντίστοιχα τις βδομάδες αυτές. Τα κακά αποτελέσματα είναι μέσα στο πρόγραμμα και επιφέρουν απώλειες που φτάνουν τα 235 ευρώ για τον Κώστα και τα 940 ευρώ για τον Χάρη. Στο σημείο αυτό ο Χάρης διαθέτει μικρότερο κεφάλαιο από τον Κώστα κι ας ήταν τόσο μπροστά μετά το τέλος της 2ης εβδομάδας. Ο Χάρης, ωστόσο, σκέφτεται θετικά και πιστεύει ότι το αρνητικό σερί δεν θα κρατήσει για πολύ και συνεχίζει να ποντάρει 200 δολάρια ανά αγώνα.

Οι επόμενες 2 εβδομάδες έχουν 2 νίκες-2 ήττες και 1 νίκη-3 ήττες αντίστοιχα και μαντέψτε τι έχει γίνει; Ο Χάρης έχει φτάσει τα 280 ευρώ και έχει σχεδόν χάσει ολόκληρο το αρχικό του ποσό, ενώ ο Κώστας είναι ακόμη στα 820 ευρώ διατηρώντας ακόμη το 80% των χρημάτων του. Τη συνέχεια μπορείτε να την φανταστείτε εύκολα, ο Χάρης εγκαταλείπει και ο Κώστας συνεχίζει και με ένα θετικό σερί αποτελεσμάτων έως το τέλος της σεζόν, κοντά στο 56% κατά μέσο όρο, φτάνει τα 1.300, εξασφαλίζοντας κέρδος 30% επί του αρχικού του κεφαλαίου. Όπως καταλαβαίνετε, το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ένα: Μην ποντάρετε περισσότερα απ’ όσα πρέπει, αναλογικά με το κεφάλαιό σας, σε κάθε αγώνα!

Είναι πολύ δελεαστικό να ποντάρετε μεγάλα ποσά σε κάθε αγώνα, ειδικά όταν κερδίζετε και βαρετό να ποντάρετε λίγα. Πάντα όμως πρέπει να ενεργείτε βάσει του κεφαλαίου σας, όποιο κι αν είναι αυτό, μεγάλο ή μικρό, δεν έχει σημασία. Το έχουμε πει και σε άλλα άρθρα και θα το ξαναπούμε πολλές φορές ακόμα, θα υπάρξουν πολλά καλά αλλά και κακά σερί στα στοιχήματά σας, είναι αναπόφευκτο αν στοιχηματίζετε σε βάθος χρόνου. Προσπαθήστε λοιπόν να μείνετε στο παιχνίδι και να μην τα χάσετε όλα στα μέσα της σεζόν από ένα κακό σερί αποτελεσμάτων.

Αν για παράδειγμα το κεφάλαιό σας είναι 10.000 ευρώ και ποντάρετε κατά μέσο όρο 300 ευρώ σε κάθε αγώνα, τότε είστε λάθος. Αν το κεφάλαιό σας είναι 1.000 ευρώ και ποντάρετε 30, πάλι λάθος είστε γιατί ποντάρετε πολλά. Το ίδιο ισχύει και όταν θέλετε να επενδύσετε 500 ευρώ, αλλά ποντάρετε 15 ευρώ ανά αγώνα. Είναι πολλά, κατανοήστε το!



Πόσα πρέπει να ποντάρουμε ανά αγώνα;

Αυτή σίγουρα είναι η βασικότερη ερώτησή σας. Όλα εξαρτώνται από το κεφάλαιό σας (με πόσα δηλαδή χρήματα ξεκινάτε και είστε διατεθειμένος να χάσετε σε μια σεζόν). Ο κανόνας είναι ο ίδιος, ανεξάρτητα από το αν ποντάρετε μερικές χιλιάδες ευρώ ανά αγώνα ή μόνο 1-2 ευρώ: Στοιχηματίστε κατά μέσο όρο περίπου το 2-3% του κεφαλαίου σας και ποτέ πάνω από 5% σε οποιοδήποτε παιχνίδι, όσο πιθανό κι αν σας φαίνεται το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού, όταν η απόδοση είναι κοντά στο 2,00. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες είστε σίγουρος ότι η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να παίξετε ένα μεγαλύτερο ποσοστό χρημάτων επί του κεφαλαίου, ωστόσο στα περισσότερα παιχνίδια με μοιρασμένες αποδόσεις το 5% πρέπει να είναι το ανώτατο όριο. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι κανένα στοίχημα δεν είναι σίγουρο, ότι όλα μπορούν να χάσουν και πως ακόμη και με ποσοστό επιτυχίας 60% σε μια σεζόν θα υπάρξουν εβδομάδες που θα έχετε 40% επιτυχία ή ακόμη και χαμηλότερο. Να είστε σίγουροι γι΄ αυτό.

Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα όμως με αυτή τη στρατηγική; Φυσικά και μπορείτε. Με αυτή τη στρατηγική θα χάνετε συχνά ανεξάρτητα από το πόσο καλές είναι οι επιλογές σας στα αποτελέσματα των αγώνων. Με ένα ποσοστό 54-58% (τόσο πρέπει να περιμένετε), θα χάσετε πολλά χρήματα αν ποντάρετε πάνω από 5% του κεφαλαίου σας σε κάθε αγώνα! Όταν κερδίζετε και έχετε κερδοφόρο σερί, τα στοιχήματά σας μπορούν ν’ αυξηθούν και να κερδίσετε περισσότερα. Πως γίνεται αυτό; Απλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ποσοστό, όχι από το αρχικό σας κεφάλαιο, αλλά από το τρέχον. Με τον τρόπο αυτό, καθώς αυξάνεται το κεφάλαιό σας, μεγαλώνουν και τα στοιχήματά σας, ενώ όταν το κεφάλαιο μειώνεται, μειώνονται ταυτόχρονα και τα πονταρίσματα.



Συμπέρασμα

Πρέπει να ποντάρετε σε κάθε αγώνα κατά μέσο όρο περίπου το 2-4% του κεφαλαίου σας. Αν δεν είστε τόσο σίγουροι για κάποιον αγώνα το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει στο 1% και αντίθετα αν είστε σίγουροι για κάποιον άλλο να ανέβει έως το 3%. Για αυτά τα σπάνια παιχνίδια που κάτι μέσα σας λέει ότι δεν γίνεται να χαθούν με τίποτα μπορεί να φτάσετε στο 5%, αλλά μέχρι εκεί, ποτέ περισσότερα από το 5% του κεφαλαίου σας, σε καμία περίσταση! Μια καλή μέθοδος είναι να χρησιμοποιείτε μονάδες πονταρίσματος από το 1 έως το 5, πχ:

1 μονάδα – 1% του κεφαλαίου
2 μονάδες – 2% του κεφαλαίου
3 μονάδες – 3% του κεφαλαίου
4 μονάδες – 4% του κεφαλαίου
5 μονάδες – 5% του κεφαλαίου
   



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου