Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας προσέφυγε η Betfair

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε η εταιρεία διαδικτυακών στοιχημάτων Betfair καθώς στο προτεινόμενο σχέδιο του Ελληνικού νόμου που αφορά στη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών και κοινοποιήθηκε στα ευρωπαϊκα όργανα στις 5 Απριλίου 2011 απαγορεύεται η λειτουργία ανταλλακτηρίων στοιχηματισμού που είναι και το βασικό αντικείμενο της Betfair (στα ανταλλακτήρια σε αντίθεση με τις άλλες εταιρείες στοιχηματισμού ο παίκτης στοιχηματίζει με έναν άλλο παίκτη και όχι με τον διοργανωτή του στοιχήματος).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η απαγόρευση έγινε χωρίς να ορίζεται η έννοια του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων και χωρίς αιτιολογία για την απαγόρευση. Ακόμα και με την υπόθεση ότι οι Ελληνικές Αρχές προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την απαγόρευση (όπως οφείλουν να κάνουν βάσει του Ευρωπαϊκού δικαίου) των ανταλλακτηρίων στοιχηματισμού, μέσα από τους γενικούς στόχους που επιδιώκει ο Νόμος, την καταστολή των παράνομων δραστηριοτήτων στοιχηματισμού και την αποτροπή εθισμού, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα ανταλλακτήρια στοιχηματισμού είναι υψηλότερου κινδύνου από τις παραδοσιακές διαδικτυακές εταιρίες στοιχηματισμού.

Πράγματι, από τη πλευρά του πελάτη, τα ανταλλακτήρια στοιχηματισμού δεν είναι κατά κανένα τρόπο διαφορετικά στους όρους του βασικού προϊόντος από ότι των παραδοσιακών bookmakers, καθώς επιτρέπουν στον καταναλωτή να στοιχηματίσει στην έκβαση ενός αθλητικού γεγονότος. Το Ευρωπαϊκό δίκαιο απαιτεί όπως παρέχεται κάποιο είδος απόδειξης από το Κράτος-Μέλος για να υποστηρίξει έναν περιορισμό όπως η απαγόρευση των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προσκομίσει τέτοιες αποδείξεις. Κατά συνέπεια, η Betfair υπέβαλλε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφυγή κατά της απαγόρευσης καθώς επίσης και άλλων διατάξεων του σχεδίου νόμου που δεν είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό δίκαιο».

Όπως τονιζεται στην ίδια ανακοίνωση, στόχος της προσφυγής είναι να καλέσει την Επιτροπή να ανοίξει διάλογο με τις Ελληνικές Αρχές, ώστε να επιτευχθεί η άρση της απαγόρευσης των ανταλλακτηρίων στοιχηματισμού και να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές προϋποθέσεις σχετικά με τη χορήγηση των αδειών θα είναι συμβατές με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και οικονομικά βιώσιμες. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου, η Betfair θα ζητήσει από την Επιτροπή να κινήσει τη διαδικασία παραβίασης δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας.

Η προσφυγή της Betfair αμφισβητεί τα παρακάτω σημεία του σχεδίου Νόμου:
1. την ολική απαγόρευση της λειτουργίας των ανταλλακτηρίων στοιχηματισμού

2. το γεγονός ότι οι όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια οφείλουν να:
- έχουν καταστατική έδρα στην Ελλάδα
- έχουν εγκατεστημένους τους servers τους σε ελληνικό έδαφος
- διενεργούν τις συναλλαγές τυχερών παιχνιδιών μέσω ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

3. την υποχρέωση έκδοσης ατομικής κάρτας παίκτη για τους παίκτες του διαδικτύου

4. τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος

Η Betfair ιδρύθηκε το 2000, έχει τρία εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε όλο τον κόσμο και διεκπεραιώνει πάνω από έξι εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα, υπερδιπλάσιες δηλαδή των συναλλαγών που εκτελούν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αθροιστικά. Δαθέτει άδειες λειτουργίας προϊόντων στοιχηματισμού στο Γιβραλτάρ, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Αυστραλία και απασχολεί περίπου 2.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου