Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΟΠΑΠ κυρίαρχος στην αγορά των 35.000 παιγνιομηχανημάτων

«Χρυσώνει» το υπουργείο Οικονομικών την άδεια που καλείται να πληρώσει ο ΟΠΑΠ στο κράτος για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα (VLTs). Με τροπολογία που κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ο ΟΠΑΠ καθίσταται «κυρίαρχος» στη συγκεκριμένη αγορά. Ο οργανισμός, ως ο μοναδικός κάτοχος της άδειας εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανημάτων, θα μπορεί μόνος του πλέον να εφαρμόζει την τιμολογιακή πολιτική της επιλογής του, ενώ επιπλέον θα μπορεί να εκχωρεί τις άδειες στις παραχωρησιούχους εταιρείες υπό τους δικούς του οικονομικούς όρους.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει» τη βαριά προίκα που θα κληθεί να χρηματοδοτήσει ο ΟΠΑΠ με περίπου 800-900 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 500-550 εκατ. ευρώ θα εισέλθουν στα ταμεία του Δημοσίου ως αντίτιμο για την άδεια των 35.000 μηχανών, ενώ τα υπόλοιπα -εκτιμώνται σε 350 εκατ. - θα διατεθούν στην απόκτηση των μηχανών και στην ανάπτυξη του δικτύου διάθεσης. Για να χρηματοδοτήσει αυτή την τεράστια δραστηριότητα ο ΟΠΑΠ, θα αναγκαστεί να περιορίσει τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική του, ενώ ταυτόχρονα θα προβεί σε υπέρογκο δανεισμό. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός διένειμε κάθε χρόνο περίπου 500 εκατ. ευρώ ως μέρισμα, κάτι που πλέον θεωρείται απίθανο να συμβεί μετά την τεράστια εκταμίευση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει.

Η οικονομική αυτή «αιμορραγία» του ΟΠΑΠ δεν πέρασε απαρατήρητη από τους επενδυτές. Η μετοχή του οργανισμού έχει υποχωρήσει πάνω από 50% τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ χθες αποκαλύφθηκε ότι βασικός πωλητής μετοχών ΟΠΑΠ, ήταν η Capital Research & Management Company (CRMC). Η επενδυτική εταιρεία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ μετά το Ελληνικό Δημόσιο, κατέχοντας το 15% των μετοχών του οργανισμού, συμμετοχή η οποία τους τελευταίους μήνες σταδιακά περιορίσθηκε σε 12%.

Τα παραπάνω σήματα αγωνίας του ΟΠΑΠ φαίνεται ότι έφτασαν στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο την περασμένη Παρασκευή, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στον νόμο περί των τυχερών παιγνίων, έφερε τροποποιήσεις σχετικά με την αξιοποίηση των VLTs. Πλέον ο κάτοχος της άδειας (ο ΟΠΑΠ) θα ορίζει την τιμολογιακή πολιτική τόσο για τα VLTs που θα εκμεταλλευθεί ο ίδιος, όσο και στις εταιρείες που ο ίδιος θα παραχωρήσει την εκμετάλλευση παιγνιομηχανών. Η πιο σημαντική διευκόλυνση για τον ΟΠΑΠ είναι ασφαλώς η τροποποίηση του νόμου που επιτρέπει τον οργανισμό να λειτουργήσει τις μηχανές χωρίς την πιστοποίηση της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Με την τροποποίηση αυτή η ΕΕΕΠ υποχρεούται μέσα σε δύο μήνες να πιστοποιήσει τις μηχανές του ΟΠΑΠ, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι μηχανές θα λειτουργούν με ευθύνη του κατόχου της άδειας ή του παραχωρησιούχου.

Ο ΟΠΑΠ, όμως, δεν έλαβε μόνο την προαναφερόμενη ανάσα. Πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δικαιώνει την ύπαρξη εθνικών μονοπωλίων στα τυχερά παίγνια, ακόμη και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του μονοπωλίου του οργανισμού από το Ελληνικό Δημόσιο, ανεξαρτήτως αν το τελευταίο θα θελήσει να προχωρήσει και στην πώληση της συμμετοχής του 34%.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου